Düşüşte hangi hissede olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Düşüşte hangi hissede olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2013 14:57

Bankalarda gözlenen düşüş, ağırlığı nedeniyle İMKB 100 Endeksi’ne de olumsuz yansımakta...

Haberin Devamı

Bankalarda gözlenen düşüş, ağırlığı nedeniyle İMKB 100 Endeksi’ne de olumsuz yansımakta. Şüphesiz endeksin düşmesi, tüm hisselerin de düştüğü ya da düşeceği anlamına gelmiyor. Özellikle endekse duyarlılığı zayıf olan hisselerde paralel bir hareketin yaşanmaması şaşırtıcı değil.

Bu anlamıyla borsanın düşüşe geçtiği dönemlerde endekse karşı duyarlılığı zayıf olan hisselerde olmak adeta fırtınalı havalarda limanda bulunmakla eş anlama gelmekte.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ENDEKSTE YAVAŞ HAREKETLER

Milliyet`te yer alan habere göre zira düşen endekse rağmen ona paralel hareket etmeyen hisselerde benzer bir düşüşün yaşanması söz konusu olmayabilmekte. Bu çerçevede borsaya baktığımızda ocak ayının son haftasından bu yana değer kaybının yüzde 10 olduğunu görmekteyiz. Bu süre zarfında gözlenen değer kaybına rağmen daha az değer kaybeden hatta prim yapan hisselerin olduğunu da görmekteyiz.

Değer kazanan bu hisselerden  ilk sırada yer alanlar ise beta katsayısı 1’in altında olanlar. Yani geçen zaman diliminde, hareketi endeksten daha yavaş olan hisseler, gerçekleştirdikleri fiyat performansı ile öne çıkmayı başardı. Bunlardan en dikkat çekeni 5 Şubat’tan bu yana  Serbest İşlem Platformunda  işlem gören Ayes Yapı. Şirket her ne kadar düşük işlem hacmiyle de olsa geçen süre zarfında yüzde 252 oranında değer kazandı.

HACİMDEKİ DÜŞÜKLÜK

Hacimdeki düşüklük çıkışın ne derece sağlıklı olduğu konusunda yatırımcı nezdinde haklı bir sürt işaretini oluşturmakta. Bu nedenle bir süre sonra hissede olası bir sert düşüşün yaşanması beklenebilir.

Listenin ikinci sırasında yer alan bir diğer hisse ise Akdeniz Güvenlik. Hissenin fiyat grafiği incelendiğinde özellikle 14 Ocak’tan başlayarak çıkış ivmesini daha da yükselttiği görülüyor. Hissenin yıl başından bu yana artışı yüzde 110.

MALİ YAPIYA DİKKAT Hemen ardından gelen Serve Kırtasiye’nin değeri ise yılbaşından bu yana yüzde 67 artarken Metro Petrol Tesislerin artışı yüzde 56 oldu. Borsa düşerken gözlenen bu artışların şüphesiz cezbedici bir yanı yok değil.

Ancak hemen hatırlatmakta fayda var: Betası düşük olan hisselerin mali yapılarını göz ardı edilmemeli. Bu tür şirketlerin finansal yapısı dikkatli analiz edilmediği taktirde baş ağrıyabilir. Genellikle zayıf ve sıkıntılı olan bu tür firmalara ait hisselerin alınması, beraberinde  ciddi zararların da gelmesine  neden olabilir.

BETASI DÜŞÜK HİSSELER

Düşen piyasalarda betası düşük hisselerin kazandırma olasılığı her ne kadar yüksekse, çıkış sinyali alındığında da betası yüksek hisselere kaymak avantaj sağlıyor. Bunun nedeni ise eğer bir hissenin betası 1 ise, bunun manası endeksin yüzde 10 arttığı bir dönemde o hissenin de yüzde 10 değer kazanma olasılığıdır.

Aynı şekilde endeksin yüzde 10 düştüğü bir dönemde de o hissenin yüzde 10 düşmesi beklenir. Öte yandan hissenin beta katsayısı 1’in üzerinde ise bu durumda endeksten daha hızlı hareket edecektir. İMKB’de betası yüksek olan hisselerin başında bankalar yer alıyor.

Bu nedenledir ki gerek düşüşlerde gerekse çıkışlarda bankalar, Endeksten daha fazla hareket etmekte.

Diğer taraftan betası 1’in altında olan hisseler ise endeksten daha yavaş hareket ettiği için endeks düşerken  kayıp daha az olabildiği gibi bu kapsama giren hisselerden çıkış yapanlar da olabilmekte.

Beta Katsayısı nedir?

Beta Katsayısı, bir hisse senedinin pazar riskinin ölçüsü olup o hisse senedinin endekse karşı duyarlılığını (volatility) gösterir.

Beta Katsayısı: ş

ş=1 ise hissenin hareketi endeksle aynı (ortalama risk)
ş<1 ise ise hissenin hareketi endeksten daha yavaş (az riskli, düşük volatilite)
ş>1 ise ise hissenin hareketi endeksten daha hızlı (daha riskli, yüksek volatilite)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!