Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2002 14:283dk okuma
Dünya Türk İşadamları 4. Kurultayı, 25-27 Nisan tarihleri arasında İstanbul`da yapılacak. Kurultayın en önemli gündemini Türkiye`deki kriz oluşturuyor
Dünya Türk İşadamları 4. Kurultayı, 25-27 Nisan tarihleri arasında İstanbul`da yapılacak. Kurultayın en önemli gündemini Türkiye`deki kriz oluşturuyor.
Kurultay`da ``11 Eylül Sonrası Dünya Düzeni ve Türkiye`` konulu panelin yanısıra, ihracatta hedef pazarların tartışılacağı 8 adet workshop ile bilgilendirme toplantıları ve Dünya Türk İşadamları Sergisi düzenlenecek.
Dünya Türk İşadamları Vakfı Başkanı Ertuğrul Önen, Kurultay ile ilgili yaptığı açıklamada, Kurultay`ın birinci amacının kriz içinde olan Türkiye`ye yeni bir umut ışığı yakmak olduğunu kaydederek, ``Yurtdışındaki işadamları ile yurtiçindeki işadamlarını karşı karşıya getiriyoruz. Bu sinerji yaratacak bir ortamdır`` dedi.
Yeni teknolojileri yurtdışındaki Türk işadamlarının çok daha yakından takip ettiğini ve bu bilgilerini Türkiye`ye getirdiklerini anlatan Önen, Kurultay ile birtakım ortaklık imkanlarının da Türkiye`ye gelebildiğini söyledi.
Yurtdışı ile yurtiçi imkanlarını biraya getirmenin amaçlandığını anlatan Önen, ``Mikro baktığımızda firmalar için, makro düzeyde baktığımızda da Türkiye için bir imkandır. Türkiye`nin en büyük ekonomik forumudur, 160 konuşmacı var`` diye konuştu.
Dünya Türk İşadamları ve Türk Dış Ticaret Vakıfları tarafından, Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile birlikte düzenlenen Kurultay`ın, açılışının Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in yapması bekleniyor.
Kurultay başkanlığını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu`nun yapacağı Dünya Türk İşadamları 4. Kurultayı`nın açılış oturumuna Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Kemal Derviş, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem`in de katılması bekleniyor.
KURULTAY PROGRAMI
Kurultay`ın ilk günün de 11 Eylül`de meydana gelen olaylar sonrası dünyada yaşanmakta olan ekonomik ve siyasi gelişmeler ile geleceğe dönük beklentiler konularının tartışılacağı ``11 Eylül Sonrası Dünya Düzeni ve Türkiye`` konulu bir panel düzenlenecek.
Kurultay`ın ikinci ve üçüncü günleri toplam 30 adet work shop ve toplantı gerçekleştirilecek. Türkiye sanayiinde ağırlıklı yere sahip olan ve ihracat potansiyeli bulunan ana sektörlerde özellikle hedef pazarların tartışılacağı 8 adet work shop ile İran, Irak, Suriye, Rusya gibi komşu ülkeler ile ABD, Çin, İsrail ile İspanya gibi öncelikli ülkelerin ele alınıp tartışılacağı 8 adet ülke work shopu düzenlenecek. Work shoplara özel sektör kuruluşları temsilcileri, söz konusu ülkelerin Türkiye`deki büyükelçileri, ticaret müşavirleri, firma yetkilileri katılacak.
Kurultay kapsamında dış ticaret ile ilgili finansman, sigorta, taşıma, devlet yardımları, uluslararası piyasalarda geçerli kurallar, uluslararası kuruluşların sunduğu avantajlar gibi birçok konuda uzman ve uygulamacı görüşlerinin alınabileceği çok sayıda bilgilendirme toplantısı da düzenlenecek.
FUAR
Dünya Türk İşadamları Sergisi, yurtiçi ve yurtdışındaki firmaların ürün ve hizmetlerinin tanıtıldığı geniş kapsamlı bir fuar olarak, Kurultay süresince açık kalacak.
Kurultay`a İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezi de (İGEME) bir bilgilendirme ofisi ile katılacak. Kurultay süresince, İGEME uzmanları tarafından ihracata ilişkin çeşitli sorular cevaplandırılacak.
İGEME aracılığı ile Kurultay`a işbirliği içinde olduğu dünyadaki diğer ticareti geliştirme kuruluşlarından Bulgaristan, Macaristan, Tayvan, Cezayir, İngiltere gibi ülkelerin kurumlarının temsilcileri ülkelerindeki dış ticaret ve yatırım olanaklarına ilişkin bilgileri aktaracakları bilgilendirme ofisleri oluşturulacak.
Kurultay`a katılmak isteyenler 15 Nisan 2002 tarihine kadar, 300 ABD Doları Kurultay giriş ücretinin ödendiğine dair dekont ile birlikte Dünya Türk İşadamları Vakfı`na başvurabilecek.