Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2002 09:29
Başbakan Bülent Ecevit`in, ‘Ufukta seçim göründü’’ açıklaması, diken üstündeki piyasalarda doları dalgalandırmaya yetti. Ecevit`in ‘yanlış anlaşıldım’ açıklamasına kadargeçen 1 saat içinde
dolar 30 bin lira yükseldi.
BAŞBAKAN Bülent Ecevit dün yine piyasaların başrol oyuncusuydu. Dolar kuru dün sabah saatlerinden itibaren Başbakan Bülent Ecevit`e göre yönlendi. Ecevit`in konuttan, Meclis`e gideceğinin açıklanmasıyla 1 milyon 595 bin liraya kadar inen dolar kuru, Başbakan`ın grup toplantısında ‘‘Ufukta seçim görünüyor’’ sözüyle 1 milyon 630 bine çıktı.
Ecevit`in Meclis`ten sonra Çankaya`ya çıkarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaptığı görüşme sonrasında konutuna dönerken yaptığı ‘düzeltme’ açıklamasında, ‘‘Ben normal tarihinde, iki yıl sonra yapılacak seçimi kastettim. Erken seçimden söz etmedim’’ demesiyle dolar yeniden 1.6 milyonun altına indi. Merkez Bankası dolar satış kuru 1 milyon 610 bin lira olarak açıklandı. Dün sabah dolar kuru bankalararası piyasada 1 milyon 630 bin lira düzeyindeki kotasyonlardaydı. Ecevit`in Meclis`e gideceğinin açıklanmasına kadar olan sürede dolar kotasyonlarında fazla değişiklik gerçekleşmedi, verilen teklifler 1 milyon 620 bin lirayla 1 milyon 635 bin lira arasında yoğunlaştı.
Ecevit`in DSP grup toplantısına katılacağı ve daha sonra Çankaya`ya çıkacağının açıklanması bir kaç dakika içinde dolar kotasyonlarını 1 milyon 600 bin liraya kadar indirdi. Ecevit`in Meclis`e gitmek üzere, Oran`daki konutundan çıkmasıyla bankalararası piyasada kotasyonların 1 milyon 590 binli değerlere kadar çekildiği görüldü. Ancak, Ecevit`in ‘ufuktaki seçimden’ söz etmesi kotasyonlar üzerindeki etkisini gösterdi ve kısa sürede 1 milyon 635 bin liraya kadar çıkıldı. Dolar kotasyonlarındaki bu düzey, Ecevit`in Oran`daki konutuna dönüşünde yaptığı ‘‘Yanlış anlaşıldım’’ açıklamasına kadar sürdü. Açıklamadan sonra yine kısa sürede kotasyonlar 1 milyon 600 binin altına indi.
BORSADA YKB ETKİSİ
İMKB, sabah saatlerinde, Ecevit`in, Meclis`e gideceğinin açıklanmasını olumlu algıladı. Ancak İMKB-100 Endeksi`nin dünkü hareketleri Başbakan kadar Yapı ve Kredi hisse senetlerindeki alım ve satımları da yansıttı.
Yapı Kredi dün ters yönde hareket etti. Pamukbank`ın Yapı ve Kredi Bankası ile birleşeceğine yönelik açıklama öncesinde 3.350 lira olan ve birleşme açıklamasının yapıldığı 11 Haziran`dan sonra değer kaybetmeye başlayan Yapı Kredi hisseleri, BDDK`nın Pamukbank kararının açıklandığı gün olan 19 Haziran`dan bir gün önce 2.450 liradan kapanmıştı.
İMKB`de ısrarlı satışlara sahne olan Yapı ve Kredi Bankası hisselerinin işlem sırası 19 Haziran`dan itibaren 24 Haziran`a kadar kapalı kaldı. 24 Haziran`da yeniden işleme açılan bankanın hisselerindeki yoğun satışlar dün sabah seansın ilk dakikalarına kadar devam etti. Önceki gün 1.225 liradan kapanan Yapı ve Kredi hisseleri dün sabah seans başında 1.100 liraya kadar düştü. 1.100 liralık hisse fiyatına inilmesinden sonra bu sefer yoğun şekilde alım başladı. İMKB Endeksi, Yapı Kredi hisseleri 1.100 liradayken 8.597 puana kadar çekilmişti. Bu noktadan itibaren başlayan alımlar borsayı 8.900 puanın üzerine taşıdı.
İMKB-100 Endeksi`nin hızla 8.900 puanı aşması sonrasında piyasa 9 bin seviyesine kadar yükseldi. İMKB Endeksi`nin 9 bin puanı aşmasıyla birlikte başlayan kár amaçlı satışlar, Ecevit`in DSP grup toplantısına katılacağının açıklanmasına kadar sürdü. Bu açıklama öncesinde yine kár satışlarıyla 8.900`e doğru çekilen
borsa, açıklamanın etkisiyle tekrar 9 bin seviyesine dayandı. Dün 8.597 puan seviyesinden başlayan yükselişme iki defa 9 bini aşmayı deneyen İMKB-100 Endeksi, ikinci seansın sonralarına doğru 9.009 puandan kapanmayı başardı.