Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçen hafta, “Doları yeneriz, TL’ye yatırım yapın” şeklindeki açıklamasının yanı sıra piyasaya doğrudan ve ihaleler yoluyla yaptığı müdahalelerin etkisiyle dolarda başlayan değer kaybı dün de devam etti.
Özellikle yabancıların kısa vadeli tahvile yönelmesinin etkisiyle dolar/TL son bir ayın en düşük seviyesi olan 1.83 liraya, sepet TL ise 2.1’e kadar geriledi.
Dolardaki değer kaybında İtalya ve İspanya’nın dünkü tahvil ihalelerinin ardından euro/dolar paritesinin 1.28’li seviyelere çıkmasının da etkisi oldu.
DOLARDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...
Dolar/TL 29 Aralık’ta 1.9230 ile tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü. O tarihten bu yana doların değer kaybı yaklaşık yüzde 4.5 oldu. Öte yandan, Merkez Bankası 31 Aralık ve bu yılın ilk üç gününde doğrudan müdahaleler ve döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya 5 milyar dolardan fazla döviz satmıştı. Merkez Bankası dün de ihaleyle piyasaya 50 milyon dolarlık satış yaptı.
Faiz yüzde 11’e indi
Dolardaki düşüşü değerlendiren bankacılar, yurtdışı piyasalarda da havanın olumlu olduğunu, bunun içeriye de yansıdığını söyledi. Bu arada, önümümüzdeki hafta yapılacak yüklü Hazine ihaleleri öncesinde kısa vadeli tahvillere yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği belirtilirken, 4 Aralık 2013 itfalı gösterge tahvilin faizi dün yüzde 11’e kadar geriledi.
Bankacılar, Merkez’in haftalık repo ihalesinin fonlama maliyetini düşürmesinin tahvil/bono piyasasına destek olduğunu belirtirken, Merkez Bankası dün haftalık repo ihalesiyle piyasayı yüzde 5.75 faizle fonlamayı südürdü. İMKB endeksi de olumlu havanın etkisiyle dün yüzde 1.45 yükselişle 52.154 puandan kapandı.
Sepet TL’de hareket 2.1- 2.15’lerde olur
Güldem Atabay / UniCredit Men. Ekonomisti
“Merkez’in yoğun doviz satışı, yükselttiği ve azalttığı TL fonlama miktarı birleştiğinde kısa vade içinde sepet TL’de istediği seviyeye ulaşmış görünüyor. Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın 2012’nin TL’nin yılı olacağı açıklamaları da bu müdahalenin bir parçası olarak algılanmalı. Dolar/euro partitesi de bir o kadar hareketli. Bu nedenle sepet TL olarak konuşmak doğrusu. Yurtdışında da beklentiler olumluya kaydı. Bunun da TL’ye olumlu etkisi var. Önümüzdeki dönemde AB tarafında finansal sektörün sağlığı yönündeki gelişmeler, Avrupa ve ABD merkez bankalarının olası parasal genişlemeleri TL üzerinde etki sağlayacak. Sene içinde yüksek cari açık nedeniyle döviz cinsinden borç ödemelerinin devam edeceğini düşünürsek sepet TL 2.1-2.15’lerde hareket eder.”
‘1.83’ün korunması dış piyasalara bağlı’
Tufan Cömert / Garanti Yatırım Stratejisti
“Kurdaki gerilemenin sebebi yabancı yatırımcı girişi, yerli yatırımcılardan şu ana kadar kayda değer bir satış görmedik. Bu durumda yabancının neden geldiğini sorgulamak lazım. İlk olarak dışarıda piyasalar gayet iyimsere döndü, gelişmekte olan ülkelere para giriyor. Türkiye’ye ye giren para ise gözlemlediğimiz kadarı ile tahvil piyasasına girdi. Tahvile giren paranın içeride kalmasını bekliyoruz ama eğer dışarıda hava tekrar olumsuza dönerse, döviz arzı da kesileceğinden TL yine değer kaybedecektir. Kısa vadede dolar/TL’de 1.83’e kadar düşebiliriz, ama dış piyasalarda kalıcı bir iyileşme işaret görülmedikçe bu seviyelerin korunamayacağını düşünüyorum.”