Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar ABD’de zayıflığa işaret eden verilerin tekrar olumluya dönmesi halinde doların değer kazanma sürecinin kolaylaşacağını dile getiriyor. Ancak FED’in faiz indirimlerine devam etmesi durumunda toparlanmanın zaman alacağı söyleniyor
E. Mine Acar / TEKBORSA DERGİSİ
makcan@gazetevatan.com
ABD’de yaşanan sorunlu mortgage kredilerine ilişkin kriz ve akabinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasalara destek olmak için faiz indirimine başlaması iç ve dış piyasalarda dolara 2007 yılında değer kaybettirdi. Doların iç piyasadaki değer kaybında YTL’nin yüksek getirisi ve gelişmiş ülkelerden Türkiye’ye para girişinin sürmesi de etkili oldu.
Türkiye’ye gelen ve YTL’nin getirisinden yararlanan yaklaşık 105 milyar dolar civarındaki sıcak para miktarı karşısında sert satışlara maruz kalan dolar 1,16 seviyelerine kadar geriledi.
DOLAR YIL SONUNDA NE OLACAK? Tıklayın...
Merkez Bankası’nın 2007 yılında döviz alım ihaleleri yoluyla piyasadan 9 milyar 695 milyon 800 bin dolar alım yapması da doların sert düşüşünün önünde set oluşturmadı. Merkez Bankası 2007 yılında döviz alım ihalesi dışında piyasalara müdahalede bulunulmadı.
Doların yüzde 17,50 değer kaybettiği geçen yıl Türkiye’nin döviz rezervi 70.1 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2008 yılına baktığımızda ise uzmanların beklentilerinde YTL’nin cazibesini koruyacağı görüşü ağır basıyor.
ABD ekonomisinden gelecek verilerin parite üzerinde belirleyici olacağını savunan uzmanlar, verilerin tekrar olumluya dönmesi halinde doların değer kazanma sürecinin kolaylaşacağını ve paritenin 1,40’a geleceğini dile getiriyor. FED’in faiz stratejisinin de kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekiliyor.
10 milyar dolar çıkarsa
Sıcak paranın olası çıkışları ise iç piyasada dövize yön verecek önemli bir kriter. Uzmanlar bu yıl genelinde global riskler göz önüne alındığı taktirde en kötü senaryoda Türkiye’den 10 milyar dolara yakın bir para çıkışı olabileceğini belirtiyor.
Ancak bu rakamın en üst çıkış beklentisi olduğu hatırlatılıyor. Körfez ülkelerinden yeni sermaye girişleri olması durumunda para çıkış ve girişlerinin dengelenebileceği kaydediliyor.
En kötü senaryoda dolar kurunun 1,40 seviyelerine çıkacağı söyleniyor. Euroda ise fiyatların 1,85 civarına sıçrayacağı belirtiliyor. Portföylerde ise bu yıl yüzde 30 civarında döviz bulundurulması tavsiye ediliyor
Berkan Tamer
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı
Riskli yatırımlardan kaçının
Yatırımcılara tavsiyem, 2008 yılında volatilitenin aşırı yüksek olabileceği bir yıl olmasından kaynaklı, sert fiyat hareketlerine maruz kalacak yatırım araçlarına çok fazla yönelmemeleri yönünde olacaktır. Amerika’daki enflasyonist gelişmelerin çok yakından izlenmesi gerekir. Eğer enflasyon ısrarlı bir şekilde yüksek kalmaya ve yükselmeye devam ederse, FED’in yapması beklenen faiz indirimleri gerçekleşmeyebilir.
Aksine faiz artırılması dahi gündeme gelebilir. Bu durumda Amerikan bonolarının ve diğer bütün sabit getirili enstrümanların fiyatı düşecektir. Carry trade’ler bozulmaya başlayacak ve yükselen piyasaların döviz kurları değer kaybetmeye başlayacaktır.
Böyle bir süreci 2006 yılının nisan, mayıs ayında yaşamıştık. Bu sebeple portföylerde bir miktar döviz bulundurmakta fayda var. Türk Lirası yatırımcılarının paralarını kısa vadeli enstrümanlarda, mevduat, B tipi likit ve değişken fonda değerlendirmelerini önerebilirim