Doktor Pimapen 50 milyon Rus’un penceresini gözlüyor

Güncelleme Tarihi:

Doktor Pimapen 50 milyon Rus’un penceresini gözlüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2007 09:493dk okuma

Rusya’da milyar dolarlık projelere imza atan ENKA Grubu’nun şirketi Pimaş, Rostov’da kurduğu fabrikayla zenginleşen Ruslar’a ENWINRUS markasıyla PVC satacak

Rusya’da 50 milyon evin yüzde 3’ünün PVC taktırdığını belirten Genel Müdür Alptekin, “Bu fırsatı değerlendireceğiz” dedi

RUSYA’DA faaliyet gösteren en büyük Türk müteahhit şirketlerinden ENKA, şimdi de refah seviyesini yükselten Ruslar’ın evlerine PVC pencere takacak. ENKA Grubu şirketlerinden Pimaş’ın, Rostov’da bir otobüs ve kamyon tamir fabrikasını satın alarak oraya PVC tesisi kurduğunu söyleyen Pimaş Genel Müdürü Oktay Alptekin, “15 milyon dolarlık yatırımla ENWINRUS markasıyla 2008’de 5 bin ton pencere profili üreterek 19 milyon dolar ciro hedefliyoruz” diye konuştu.

Pimaş’ın markası Pimapen’in Rusya’ya 19 yıl önce ENKA’nın inşaat tesisinin penceresini takarak girdiğini anlatan Alptekin, “1994 yılında Rusya’da pencere üretimi yaparak ülkede PVC’yi tanıtan ilk 3 firmadan biriydik. Ancak 2000’de üretimi durdurduk. Şimdi pazara daha güçlü giriyoruz” dedi.

Yüzde 40 büyüyecek

Rostov’daki fabrikanın toplam 23 bin metrekarelik alana kurulu olduğunu belirten Alptekin, yeni yatırımlarıyla ilgili hedeflerini şöyle aktardı:

“İlk yıl içinde 5-6 bin ton üretim hedefi koyduk. Bu üretimle Rusya’da 50 bin dairenin penceresini değiştiririz. Fabrikanın kapasitesi 8 bin ton. Satışa bağlı olarak üretimi rahatlıkla 15-20 bin tona çıkarabiliriz. Gönül ister ki 5 sene sonra 25 bin tona çıksın. Bu üretimle pazar payımız Rusya’da oldukça az. Her yıl iki haneli büyümek istiyoruz. Pazarın büyümesi yüzde 35. Bizim amacımız yüzde 40. Her sene en az yüzde 15 büyürsek 10 yıl sonra 15 bin ton olur. Ciroyu 2009’da 25 milyon dolara, 2010’da 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz.”

Alptekin, Rusya’nın 150 milyon civarında nüfusu olduğunu hatırlatarak, “50 milyon işyeri ve ev bulunuyor. Bunların hemen hemen hepsi bakıma muhtaç. Şu ana kadar yüzde 3’ü PVC yaptırmış durumda. Yani 47-48 milyon evin hâlâ penceresi değiştirilmemiş. Türkiye’de bu rakam yüzde 70’e yaklaştı.

Gelecek 20 yıl bütün Asya ve Avrupa ülkeleri arasında en büyük pencere pazarı Rusya olarak öngörülüyor. Zenginleneşen Ruslar’ın geliri arttıkça bu değişim daha hızlı olacak. Daha 20 yıl bu pazar gelişerek, büyür” açıklamasını yaptı.

Rostov’daki ENWINRUS Fabrikası’ndan bölge ülkelerine de ihracat yapacaklarını belirten Alptekin, “İlk hedefimiz Kazakistan, Azerbaycan ve Beyaz Rusya. Ardından Ukrayna’ya da satış yapacağız” diye konuştu.

Pencereden kurşun almak için PVC’yi yemek gerekir

Son günlerde özellikle Çin malı oyuncaklarla gündeme gelen kurşun tartışmalarının PVC’ye de sıçradığını belirten Oktay Alptekin, kurşun içermeyen pencere üretimiyle ilgili Erpen ve Winsa’nın yaptığı reklamların sektörü bulandırdığını iddia etti. İki şirketi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile Rekabet Kurumu’na şikayet ettiklerini belirten Oktay Alptekin, şunları söyledi:

Çinko daha zararlı

“PVC’lerde kurşun kullanımının reklamlarda yeralmasının arkasında tamamen ticari gerekçeler yatıyor. Gerek bizim gerekse bütün Avrupa pencere sektörünün anlayış tarzı, kurşunla ilgili genel uygulamalara paralel olarak 2015’e kadar kademeli olarak alternatiflere geçilmesi ve bunun herhangi bir reklam unsuru olarak kullanılmaması doğrultusunda. Kurşun sağlığa zararlıdır. Bunu kimse inkar etmiyor. Ancak ne şekilde zararlı, bunu da anlatmak gerekiyor. Kurşun, boya içeriğinde yer alıyor. Kurşun, ABD’de toplatılan Çin malı oyuncaklarda bulunan ağır içeriğinden dolayı yasaklandı. Çocuklar oyuncakları ağızlarına aldıkları için boyayı çözerek kurşuna maruz kalabiliyor. Profilin içindeki kurşunun ise çözülmesi, dışarıya çıkması mümkün değil. Pencere içinde kurşun oranı binde bir civarındadır. PVC’yi yiyen, yalayan mı var; bunun nesi zararlı? ABD’de de PVC’lerde çinko kullanılıyor. Çinko kurşundan daha zararlı.”

Erpen’in kurşunsuz pencere üretmediğini de iddia eden Alptekin, “Erpen bayilerinde bu yeni ürüne ulaşamadık. Daha önce üretip sattıkları kurşunlu pencereleri de müşterilerden alıp yeni ürünleriyle takas etsinler” diye konuştu.

Yeni ülkelerde üretim yapabiliriz

Pimaş Genel Müdürü Oktay Alptekin yeni ülkelerde de üretim yapmayı planladıklarını söyledi. Alptekin, PVC’nin yerel bir sektör olduğunu belirterek, “Pencereler takıldığı yerde üretilir. Almanya pazarında ciddi bir satış yapmayı planlıyorsanız Almanya’da bir tesis kurup üretim yapmalısınız. Rusya’da böyle bir pazar. Planlarımızda ciddi satışlar düşündüğümüz ülkeler var. O ülkelerde de üretim için yatırımlar gerçekleştirebiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!