Güncelleme Tarihi:
Kütahya Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, ısı yalıtımı ile ısınma ve soğutma faturalarının yüzde 50 oranında düşürülebildiğini söyledi.
Eren GÜLER / HÜRRİYET
Yapı kimyasalları sektöründe en büyük firmalardan biri olan Kütahya Yapı Kimyasalları, Mantotherm adlı ürünle birlikte mantolama olarak bilinen ısı yalıtım pazarına girdi.
Isı yalıtım işinin Türkiye`de önümüzdeki 10 senenin işi olduğunun altını çizen Kütahya Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, Türkiye`deki konutların yüzde 90`ında yalıtım olmadığını kaydetti. Bu açıdan bakıldığında yaklaşık 7 milyar liralık bir pazar olduğuna dikkat çeken Sürmeli, şunları söyledi:
Her geçen gün enerji kaynakları azalıyor, hepimiz bu dünyada yaşıyoruz ve herkes bunu düşünmek zorunluluğunda. Biz de böyle düşünerek bu ürünün daha ön planda olması gerektiğine inandık. Mantotherm, bizim küresel ısınmaya önlem olacak yeni dış cephe ürünümüz. Mantotherm ile doğalgaz kullanımını yarı yarıya azaltabilirsiniz.
TÜM EVLER YALITIMLI OLURSA...
Isı yalıtımının Türkiye açısından çok önemli bir konu olduğunu belirten Sürmeli, Türkiye`deki bütün evlerin yalıtımlı olması halinde ülke olarak yıllık 7.5 milyar dolar tasarruf yapılabileceğini kaydetti.
Bir binayı mantolama yaptırmanın maliyetinin daire başına ortalama 3 bin lira olduğunu anlatan sürmeli, bu paranın da 2-4 yıl arasında faturalardan çıktığına dikkat çekti. Sürmeli, şöyle devam etti:
Türkiye`deki yeni yapılarda yalıtım mazemesi kullanılması artık zorunlu. Bunun yanında Türkiye`deki tüm binaların da 10 sene içerisinde enerji karnesi olacak. Hangi binanın ne kadar enerji tükettiğini ve hangi sınıfta yer aldığını açıkça görebileceğiz. Bu da 10 senede binaların hepsinin yalıtımlı olacağı anlamına geliyor.
SEKTÖR NE İSTİYOR?
Manthoterm Ürün Müdürü Yasemin Çevik de, ısı yalıtımının çok katlı binalarda yüzde 70`e varan oranda tasarruf sağlayabildiğine işaret etti. Isı yalıtımının yaygınlaşmasının Türkiye`nin de büyük yararına olduğunu kaydeden Çevik, şöyle konuştu:
Bunun için hükümetten bazı taleplerimiz var. Mesela yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 1`e çekilmesini işstiyoruz. Bu şekilde mantolamada daire başı maliyetler 2 bin 500 liraya inebilir. Ayrıca Uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanlarının sağlanması, yalıtım kredilerinden alınan vergilerin kaldırılması ve enerji verimli binalara indirimli enerji tarifelerin uygulanması diğer önerilerimiz arasında.
DİYARBAKIR`A FABRİKA
Kütahya Yapı Kimyasalları`nın Eskişehir, Samsun ve Tarsus`taki fabrikalarının yanında dördüncü üretim tesisi de Diyarbakır`a inşa ediliyor. 3 milyon euro yatırımla yapılan Diyarbakır fabrikasının mart ayında faaliyete geçmesini beklediklerini anlatan Onur Sürmeli, bu fabrika ile ürettikleri yapı kimyasallarının başta Suriye ve Kuzey Irak olmak üzere Ortadoğu`ya ihracatını gerçekleştireceklerini ifade etti. Sürmeli, Doğu ve Güneydoğu illerine de sevkiyatın Diyarbakır`dan yapılacağını belirtti.
Beşinci fabrikayı da önümüzdeki dönemde Çorlu tarafında kurmak istediklerini söyleyen Sürmeli, büyüme hedefleri ile ilgili olarak da şunları anlattı:
2008`de 25 milyon dolar ciro yaptık. Bu rakam 2009 sonunda 32 milyon dolara ulaşacak. 2011 hedefimiz ise 41 milyon dolar. Toplam 20 ülkeye ihracat yapıyoruz ve üretimde kullandığımız girdilerin yüzde 80`i yerli. Çalışan sayımız da 135 kişi.