Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2001 00:00
Milli Eğitim Bakanlığı, din öğretiminin yeniden düzenlenmesine yönelik olarak, AB ülkelerindeki din öğretimi uygulamalarının da tartışılacağı uluslararası bir sempozyum düzenleyecek.
Hurafelerin ayıklanarak, öğrencilere Kuran kaynaklı doğru bilgilerin verilebilmesine yönelik olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders programını yenileyen Milli Eğitim Bakanlığı, din öğretiminde yeni yöntem belirlemek amacıyla da uluslararası sempozyum ve araştırmalar gerçekleştirecek. Bakanlık, Avrupa Birliği ülkelerindeki din öğretimi uygulamalarının tartışılacağı uluslararası bir sempozyumu önümüzdeki günlerde düzenlemeyi planlarken, üniversitelerle işbirliği yaparak din öğretimi alanında yedi araştırma gerçekleştirecek.
Milli Eğitim Bakanlığı`ndan edinilen bilgiye göre, din öğretiminin sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasına yönelik olarak `2000`li Yıllarda Din Öğretimi Nasıl Olmalıdır` sorusuna yanıt aranacak. Bu doğrultuda öncelikle `Din Öğretiminde Yöntem Sorunu` başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenlenmesi planlanırken, din öğretimi alanında AB ülkelerinde hangi modellerin nasıl uygulandığı, teoride ve uygulamada ortaya çıkan problemlerin neler olduğu ve çözüm olarak hangi uygulamaların yapıldığı tartışılacak.
Türkiye`de uygulanmakta olan din öğretimi yönteminin AB ülkelerindeki yöntemler arasındaki yerinin de değerlendirileceği sempozyumda, Türkiye`deki din öğretiminin yöntemi konusunda ilahiyatçıların görüşleri de alınacak.
Sempozyuma değişik ülkelerden 15`e yakın yabancı bilim adamının katılması beklenirken, Almanya, İngiltere, Hollanda, Danimarka, İsveç, Fransa`daki uygulamalar incelenecek. Sempozyuma yabancı bilimadamları ile birlikte ilahiyat fakültelerinden Prof.Dr. Beyza Bilgin, Prof.Dr. Süleyman Hayri Bolay, Prof.Dr. Şevki Aydın, Prof.Dr. Nevzat Aşıkoğlu, Doç.Dr.Recai Doğan, Doç.Dr.Cemal Tosun, Doç.Dr. Recep Kılıç gibi öğretim üyelerinin katılması bekleniyor.
Araştırmalar:
Bakanlık, din öğretimine ilişkin veriler toplamak amacıyla da üniversitelerle işbirliğine giderek, çeşitli araştırmalar gerçekleştirecek. Bu kapsamda, `Yaygın Din Eğitimi Programlarının Günümüz Gelişmeleri Doğrultusunda Ele Alınması`, `Din Eğitiminin Genel Eğitimdeki Yeri`, `Yaşam Boyu Din Öğretiminde Öğrenmeyi Öğrenme Teknikleri`, `Din Öğretimi Açısından Sosyal Problemlere Yaklaşımlar`, `Din Alanında Kullanılan Kavram Kargaşasının Giderilmesi Yolunda Geliştirilmesi Gereken Öğretim Malzemeleri`, `Kelam İlminin Modern İnsan Bilimlerinin Gelişimi Işığında Değerlendirilmesi`, `Türkiye Dışında Özellikle AB`ye Üye Ülkelerde Örgün ve Yaygın Din Eğitimi Uygulamalarının Değerlendirilmesi` başlıklı araştırmaların yapılması planlanlandı. Bakanlık, bu konu başlıklarından birini seçen öğretim üyelerine, araştırma desteği sağlayacak.