Devler Bursa için kapıştı

10.12.2003 - 09:44 | Son Güncelleme :

Bursagaz ve Esgaz için teklif verme süresi pazartesi doldu. Bursa`da Tur Enerji-Gazprom, Alarko-Akfen, Koç Grubu, Gaz de France, MNG ile Sönmez Tekstil`in yarıştığı öğrenildi

8 Aralık günü son teklif verme süresi dolan Bursa ve Eskişehir`in doğalgaz dağıtım ihalesinde asıl kapışma Bursa`da yaşanıyor. 30`a yakın şirketin şartname aldığı Bursa`ya Ali Şen`in şirketi Tur Enerji, Gazprom ile ortak teklif verirken Koç Grubu, Alarko-Akfen, MNG, Gaz de France ile ilin önde gelen sanayicilerinden Ali Osman Sönmez`in şirketi Sönmez Tekstil`in de teklif verdiği öğrenildi. İddialara göre Çalık Grubu`da Bursagaz için yarışa katılan şirketler arasında yer aldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan Bursagaz ve Esgaz ihalelerine yoğun ilgi oldu. Özellikle 370 binin üzerinde hazır abonesi bulunan Bursagaz için ciddi talebin olduğu ifade edilirken talipler de tek tek ortaya çıkmaya başladı. Fenerbahçe`nin eski başkanı Ali Şen`in şirketlerinden Tur Enerji, Gazprom ile birlikte Bursa`ya teklif verdiğini açıklarken, Koç Topluluğu`nun enerji şirketlerinden Aygaz da dün Borsa`ya açıklama yaparak ihale sürecinde yer aldığını bildirdi. Aygaz tarafından yapılan açıklamada, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirme kapsamına alınan ve son teklif verme süresi önceki gün sona eren Bursagaz ihalesine Koç Grubu şirketerinin bağlı olduğu ortak girişim grubunda yer aldıkları bildirildi.

İKİ İLE BİRDEN TEKLİF
Bu arada Alarko Holding`den Borsa`ya gönderilen yazıda Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ile Akfen Holding`ten oluşan Alarko-Akfen Ortak Girişim Grubu`nun her iki ile de teklif verdikleri bildirdildi. Güç birliği oluşturan iki şirket Bursagaz ve Esgaz için iki ayrı teklif verdiklerini açıkladı. Akfen ve Alarko 1992-94 yılları arasında Bursa`nın doğalgaz hattının altyapısını gerçekleştirmişlerdi.

Bu arada Bursa ile ilgilenenler arasında bir başka yabancı şirket Gaz de France`nin de adı geçiyor. Yine Bursa`daki yatırımları ile bilinen şehrin önde gelen sanayicilerinden Ali Osman Sönmez`in şirketi Sönmez Tekstil ile MNG Holding de Bursagaz`a teklif verenler arasında gösteriliyor. Yatırımları bitmiş, 370 binin üzerinde abonesi bulunan Bursagaz`ın 30 yıllık gaz dağıtımı için verilen tekliflerin ise 40 ile 70 milyon dolar düzeyinde olduğu ileri sürülüyor.

Botaş 1 Ocak`ta YİD`lere daha ucuz gaz verecek
Botaş, hükümetin yüksek maliyetli elektrik ürettikleri için enerji alım sözleşmelerini yeniden gözden geçirmek istediği Yap-İşlet (Yİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) yoluyla yapılan doğalgaz santrallerine verdiği doğalgazın fiyatını Ocaktan itibaren ucuzlatarak, elektrik satış fiyatlarını düşürmeyi amaçlıyor.

Reuters`in üst düzey bir enerji sektörü yetkilisinden aldığı bilgiye göre, karar Botaş yönetim kurulunda onaylandı ancak ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek indirim için EPDK`nın da onayı gerekiyor.

Aynı yetkili, Botaş`ın mevcut durumda bu santrallere verdiği doğalgaz fiyatının 1,000 metreküp için 240 dolar civarında olduğunu belirterek, karar ile Botaş`ın santrallere sınır teslim fiyatının üzerine yaklaşık 25 dolar ekleyerek doğalgaz vermeye başlayacağını ve bunun da yeni fiyatın 1,000 metreküp için 160-165 dolar arasında olması anlamına geldiğini belirtti.

Sektör yetkilileri, Botaş`ın gaz fiyatındaki indiriminin, maliyetlerinin yüksek oluşunu da gerekçe göstererek, devlete yüksek fiyattan elektrik satışına neden olan sözleşmelerinde tadile yanaşmayan şirketlere de bir iyi niyet göstergesi olduğunu belirtiyorlar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.