Deva’da askeri düzeni bitirdik

28.01.2008 - 10:00 | Son Güncelleme :

90 milyon dolarlık borçları sıfırlanarak PharmaInvest Fonu’nun bünyesine katılan Deva Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Daniel Haas, Biz devraldığımızda Deva Holding’de bir askeri birliği andıran yönetim anlayışı vardı. Bu havayı tamamen değiştiren yeniden yapılanma başlattık. Türkiye’nin geleceğine, bölgede ilaç pazarının büyüme potansiyeline bakarak 100 milyon dolarlık yatırım için düğmeye bastık dedi.

GEM
Global Equities Management S.A. bünyesindeki PharmaInvest Fonu tarafından 90 milyon dolarlık borçları sıfırlanarak satın alınan Deva Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Daniel Haas, Biz devraldığımızda Deva Holding’te bir askeri birliği andıran yönetim anlayışı vardı. Şirketi devraldıktan sonra bu havayı tamamen değiştiren yeniden yapılanma başlattık. Önemli sonuçlar da elde ettik. Türkiye’nin geleceğine, bölgede ilaç pazarının büyüme potansiyeline bakarak 100 milyon dolarlık yatırım için düğmeye bastık dedi.

TÜRKİYE GİBİ GÜÇLENDİ: Philip Daniel Haas, Deva Holding’in satın alınması işleminin GEM’e bağlı PharmaInvest Fonu önderliğinde, D.E. Shaw, Gavea Investments, Grifin Capital ve Frsa’nın desteğiyle oluşturulan EastPharma Ltd. üzerinden gerçekleştirildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: 2006 yılının ilk yarısında dışardaki dalgalanmaya bağlı olarak Türkiye’de yaşanan olumsuz hava, Deva’yı da olumsuz etkiledi. Satışları yüzde 50 düştü, likiditesi neredeyse kurudu. Ancak, 2007 bizim için toparlanma ve yeniden yapılanma yılı oldu. Şimdi farklı bir noktadayız.

ESKİ ATV BİNASI MERKEZ: Haas, Deva’nın İstanbul Levent’teki eski üretim yeri ve merkezi olan binayı 80.5 milyon dolara sattıklarına işaret ederek, şöyle konuştu: Basın Ekspres Yolu üzerindeki eski ATV Televizyonu binasını satın alarak Deva Holding’in merkezini buraya taşıdık. Bina satışından elde ettiğimiz geliri tümüyle yatırımlara yönlendirdik. Çerkezköy’de dört bina, Köseköy’de bir bina yapıyoruz. Yatırımlarımız tamamlandığında üretim kapasitemiz 80 milyon adetten 360 milyon adete, yani dört katına çıkacak.

10 YENİ ÜRÜN ÇIKARDIK: Deva Holding’in kendi dönemlerinde ilk kez misyon ve vizyon ortaya koyduğunu, Devlete, tüketicilere, hissedarlara, çalışanlara, iştiraklere dürüst davranan ve çevreyi korumanın başını çektiği ilkeler belirlediklerini vurgulayan Haas, şunları dile getirdi: Deva, eskiden yılda 1-3 yeni ürün çıkarırmış. Biz 2007’de 10 yeni ürünümüzü piyasaya sürdük. Bundan sonra da hedefimiz yılda ortalama 10 yeni ürünü piyasaya sunmak. İlaç sektöründeki yenilikleri izin süreçlerinin önümüzü açmasına bağlı olarak hızla tüketicimize sunmak.

KOLAY KOLAY ÇIKMAYIZ: Philip Daniel Haas, Bağlı bulunduğunuz GEM eninde sonunda bir fon. Deva Holding’i bünyenizde ne kadar tutmayı planlıyorsunuz? Sizin için, ’Kazandık, satıp gidelim’ denecek süre nedir? sorusunu şöyle yanıtladı: Deva’da 100 milyon dolarlık yatırım düğmesine basmışken satıp çıkmayı düşünecek noktada değiliz. 10-15 yıldan önce de böyle bir konu gündeme gelmez. Biz şimdi Türkiye’de geleceğe bakıp yolumuza devam etmek istiyoruz.

Türkiye’de üretim yapıp bölgesel güç olacağız

PHILIP Daniel Haas, Deva Holding’i Türkiye’de ilaç üretim üssü haline getirmeyi planladıklarını belirterek, şunları söyledi: Kapasitemiz yeni yatırımlarla 4’e katlanınca Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Özbekistan başta olmak üzere bölgeye yayılmak, bölgesel güç olmak istiyoruz. Azerbaycan, Gürcistan ve Özbekistan’da ofisler açtık. Rusya ve Kazakistan’da işbirliği görüşmeleri yapıyoruz. Gelecek 5-10 yılda üretimizin yarısının ihraç eder hale gelmeyi planlıyoruz.

2010’da ilaç tüketiminde dünya 10’uncusu olursunuz

TÜRKİYE’nin dünya ilaç tüketim liginde 2010 yılında 10’uncu sıraya yükselmesinin beklendiğini vurgulyan Philip Daniel Haas, şöyle konuştu: Türkiye 70 milyonluk nüfusuyla çok önemli bir Pazar. Avrupa’da kişi başı yıllık ilaç tüketimi 500 dolar, ABD’de 900 dolar. Türkiye’de ise 100 dolar. Bu rakamın önümüzdeki 5 yıl içinde ikiye katlanması söz konusu olabilir.

Halka açıklık yüzde 5’e indi satandan hisse almaya hazırız

DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philip Daniel Haas, 50 yıllık geçmişi olan holdingin yapısı çok ortaklı ve halka açıktı. Şimdi durum nedir? sorusunu şöyle yanıtladı: Şirketin halka açıklık oranı yüzde 5’e kadar indi. Hissesini satmak isteyen olursa almaya her zaman hazırız. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndan (İMKB) çekilmeye mevzuat izin vermiyor. EastPharma Londra’da halka açık. Biz Türkiye’de de halka açık şirket olmaktan memnunuz.

Türkiye jenerik ilaç üretiminde güçlü olmalı

PHILIP Daniel Haas, Deva, Türkiye’nin önde gelen jenerik (benzeri) ilaç üreticilerinden biri. Türkiye’nin jenerik ilaç üretiminde güçlü olması gerekir. Aksi halde Çin ve Hindistan’dan gelecek jenerik ilaçlar piyasayı kaplar dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.