Asya çakıldı, piyasalar karıştı

28.01.2008 - 10:16 | Son Güncelleme :

Cuma günü kapanışta ABD borsalarına hakim olan satışlar, bugün etkisini çok daha ağır bir şekilde Asya`da gösterdi

Uluslararası piyasalarda sular bir türlü durulmak bilmiyor.  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci12.jpg" align="right" vspace="5"> Cuma günü kapanışta ABD borsalarına hakim olan satışlar, bugün etkisini çok daha ağır bir şekilde Asya`da gösterdi. İMKB ve Avrupa borsalarında da sert satışlar yaşanıyor.

HÜRRİYET

Resesyon (ekonomik yavaşlama) endişeleri bu sabah Asya borsalarına tarihinin en kötü günlerinden birini yaşattı. Bölgenin gösterge endeksi 2001 Eylül ayından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşarken, özellikle mali sektör üzerindeki ağır satış baskısı dikkat çekti.

Analistler ABD`deki resesyon ihtimalinin giderek yükselmesinin ve Japonya için de bu telaffuzların yapılmasının Asya ekonomileri üzerinde büyük bir tedirginlik yarattığını belirtirken, borsaların da doğal olarak bu olumsuz durumdan etkilendiğini ifade ediyor.

BU HAFTA ABD`YE ÇOK DİKKAT EDİN! Tıklayın...

Morgan Stanley Asya Pasifik endeksi yüzde 3.3 değer yitirdi, böylece yılbaşından bu yana kaybı da yüzde 11`e ulaştı. Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya`da da benzer bir seyir izlendi. Nikkei endeksi günü yüzde 4, Hong Kong borsası da yüzde 6 kayıpla noktaladı.

Mizuho Investors stratejisti Masatoshi Sato, bitiş hala gözükmüyor derken, hisse senedi piyasasının yeni problemlerle karşılaşabileceğine dikkat çekti.

İMKB`DE SERBEST DÜŞÜŞ

Geçtiğimiz haftayı hızlı bir yükselişle tamamlayan İMKB, yeni haftaya beklentilere paralel satışlarla başladı. Endeks global piyasalara uyumlu hareket ederken, gelen satışlar hisselerin yüzde 3.9 değer kaybetmesine neden oldu. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk işlemlerin ardından 43 bin 740 puana geriledi.

Uzmanlara göre İMKB dış piyasalara bağlı hareketini devam ettirecek. Özellikle ABD`de hava düzelmeden içeride de borsanın düşüşe son vermesi çok zor gözüküyor. Bu nedenle hafta boyunca ABD`den gelecek veriler ve oradaki hareketler tüm global piyasaların kaderini belirleyecek.

Borsadaki haftalık görünümü değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, İMKB`nin orta ve uzun vadeli yükseliş trendini bozduğuna ve böylece son 1.5 yılın en zor dönemine girildiğine dikkat çekti. Uskuay, Piyasaların yeniden güçlenmesi ve düşüşleri sindirmesi için zaman gerekli. Orta ve uzun vadeli yükseliş umudunun sürmesi için 42 bin önemli bir nokta. Eğer 42 bin desteği kırılırsa, İMKB’de 35 bine kadar bir gerileme riski ortaya çıkacaktır diye konuştu.

İKİNCİ DALGA KORKUSU

Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker ise borsada bugün yüzde 3-4 aralığında bir düşüş yaşanabileceğini öngördü. Cnbc-e`ye konuşan Tansöker, tüm dünya borsalarının dışarıya endeksli hareket ettiğini ve her yer kötü iken İMKB`nin iyi olmasının mümkün görünmediğini kaydetti. Tansöker, İkinci dalga gelir mi? En önemli soru bu şimdi derken, yatırımcılara önümüzdeki birkaç aylık dönem için hisse portföylerini azaltmalarını ve faizde beklemelerini önerdi.

Şeker Yatırım raporunda da 46 bin 500 seviyesi üzerinde bir kapanış gerçekleşmediği sürece borsadaki satış baskısının süreceği ve bugün için 45 bin 500-44 bin 250 aralığının gerilemelerde korunmaya çalışılacağı kaydedildi.

DOLARDA YÜKSELİŞLERDE SATIŞ GELEBİLİR

Dolar kuru haftaya yükselişle başlarken, serbest piyasada 1.1920 YTL`den el değiştiriyor. Dolar cuma gününü 1.1800 YTL`den tamamlamıştı.

Dolardaki gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, kurun piyasalarda oynaklık arttığı zaman yükseliş yönünde hareket ettiğini ama hemen arkasından tekrar yönünü aşağıya çevirdiğine işaret ediyor. Özellikle yerli yatırımcıların dolar kurundaki yükselişleri fırsat bildiğini belirten uzmanlar, satışların geldiğini kaydediyor.

Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdürü Ertan Tansöker, dolarda sert bir yukarı hareket olabilmesi için ancak iç politika kaynaklı bir durum oluşması gerektiğini belirtti. Borsadan çıkan yabancı parasının dolar yerine bonoya gittiğine ve yine Türkiye`de kaldığına işaret eden Tansöker, eğer politik gündemde bir gerilim olursa, bu durum kurları yükseltir diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.