Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2001 00:00
Çin`in en büyük beyaz eşya üreticisi Haier, Akfel Grubu ile birlikte ülkemizde bir klima fabrikası kurmak için çalışmalara başladı.
Türkiye klima pazarına son yıllarda hızlı bir giriş yapan Çinli Haier, 2001 yılında ülkemizde bir fabrika kurmayı planlıyor. Haier`in Türkiye distribütörü Akfel Mühendislik Genel Müdürü Hasan Önder, Haier ile ortaklaşa bir montaj fabrikası kurmak için anlaşmaya vardıklarını belirterek, Gaziantep ya da İstanbul`da kuracağımız bu fabrika sayesinde Haier, Türkiye üzerinden rahatlıkla Avrupa pazarına ulaşmış olacak. dedi.
Haier klimalarını Çin`den ithal eden Akfel Endüstriyel Cihazlar Pazarlama AŞ`nin Genel Müdürü Hasan Önder, 1999 yılında Çin`den Haier marka klima ithal etmeye başladıklarını, 2001 yılında ise hedeflerinin 10 bin adet klima satışına ulaşmak olduğunu söyledi. Hasan Önder, Mitsubishi ortaklığı ile Alman teknolojisi ile üretilen Haier`in ürün yelpazesinde duvar tipi, multisplit, yer/tavan tipi, kaset tipi ve mobil olmak üzere toplam 19 çeşit klima bulunduğunu söyledi. Akfel Genel Müdürü Önder, 2001 yılında bayi ve servis sayısını 150`şer adede çıkarmayı planladıklarını ifade etti. 2000 yılında 6 binin üzerinde klima satışı yapan Haier halen Türkiye genelinde 100 bayi ile hizmet veriyor.
Haier Türkiye temsilcisi Akram Zhou ise Türkiye`de son iki yıl içinde önemli bir pazar payına ulaştıklarını belirterek, Türkiye`nin klima pazarında İspanya ve İtalya`dan sonra üçüncü büyük paya sahip ülke olduğunu söyledi. Haier`in Akfel Endüstriyel ile ortak bir yatırım planını doğrulayan Zhou, Zaten Çin hükümeti de bizim Türkiye`de yatırım yapmamızı destekliyor. dedi. Akram Zhou, Çin`in en büyük klima üreticisi olan Haier`in sadece 2000 yılında 3,8 milyon adet klima ürettiğini vurguladı.
3,2 milyar dolarlık şirket
Dünyanın en büyük beyaz eşya ve klima üreticilerinden Haier, Çin`in Qiangdao şehri yerel hükümeti tarafından kurulmuş olup 2000 yılında 3,2 milyar
dolar ciroya ulaşmış durumda. Haier, bugün 20 bin çalışanı ve 42 ayrı kategoride 9 binden fazla ürünü ile dünyanın 100 ayrı ülkesinde müşterisiyle buluşuyor. Amerika Birleşik Devletleri`nde 30 milyon dolarlık bir yatırımla buzdolabı fabrikası kuran Haier, Mısır ve Angola gibi ülkelerde de yüksek gümrük vergilerinden dolayı üretime başladı.
Halen 100 civarında klima markasının satış yaptığı Türkiye pazarına 1998 yılında split klimayla giren Haier, halen pazarın yüzde 4`üne hitap ediyor. Haier klimaları şu anda 3 yıl cihaz ve 5 yıl kompresör garantisi ile piyasaya sunuluyor.