Güncelleme Tarihi:
OECD raporuna göre güçlü parite ve fiyat farklılıkları nedeniyle Çin, 2016`da ABD`den daha büyük bir ekonomi haline gelecek.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan rapora göre önümüzdeki 40 yıl boyunca hızlı büyüme göstermesi beklenen Çin, 2016 yılında dünyanın en büyük ekonomisi unvanını ABD’den alabilir.
OECD beklentisi; geçen yıl yüzde 7,8 büyüme oranı son 10 yılın en düşük büyümesini gerçekleştiren Çin ekonomisinin bu yıl 8,5 önümüzdeki yıl ise 8,9 oranında büyümesi yönünde.
Uygulamaya konacak ekonomik, mali ve düzenleyici reformlarla içinde bulunduğumuz on yılda Çin’in yıllık bazda ortalama yüzde 8 büyümesi öngörülüyor.
Çin’in daha çok büyümesine olanak sağlayan ki önemli nokta olduğun belirtiliyor: Çin, sürdürülebilir büyüme için önemli olan faktörlerin çeşitliliği açısından güçlü olması ve diğer Asya ülkelerini geçmek için azimle çalışması.
ORTALAMA YÜZDE 8 BÜYÜME
OECD’ye göre Çin ekonomisindeki büyüme hızı, ülke daha gelişmiş ekonomilerle boy ölçüşecek hale geldiği zaman tedricen düşecek. OECD’nin öngörüsü Pekin`in 2015 yılı sonuna kadar yüzde 7 ortalama büyüme hedefinden daha iyimser rakamlara sahip.
OECD raporunda Çin’in mücadele etmesi gereken çoklu risklerin de altı çiziliyor: Zayıf küresel ekonomi, yükselen enflasyon, cılız bir finansal sistem, eşitsizlik ve yaşlanan bir nüfus. 2011 yılından itibaren yatırımdan çok tüketimdeki artış Çin’in büyümesinde daha büyük etmen olmaya başladı. OECD, iç talep dengesine dikkat çekiyor.
KENTLEŞME BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR SORUN
Önerilen reformların geniş yelpazesi arasında OECD, hükümetin daha büyük, daha üretken şehirler inşa etmeye odaklanması gerektiğini söyleyerek, Çin`deki kentleşme eğilimine dikkat çekiyor.
Çin’deki şehirler hızla kalabalıklaşmasına rağmen, ülkedeki kentleşme oranı yüzde 52,6 hala gelişmiş memleketlerdekinin altında yer alıyor. Bunda ulaşım sorunlarının büyük etkisi var. Pekin’de ülkenin en büyük metro sistemi bulunmasına rağmen ortalama işe gidiş geliş zamanı 79 dakikayı buluyor ki bu OECD ortalamasının iki katı.
Çin`in yeni başbakanı Li Keqiang, kentleşmenin bir numaralı gündemi olduğunu söyledi. Altyapıya daha fazla yatırım ile Pekin’de göçmenler için daha iyi şartlar sağlanacak ve mali reformlar ile sosyal hizmetlere daha çok finansman ayrılması sağlanacak.
Son olarak OECD, Çin toprak sisteminin elden geçirilmesi için çağrıda bulundu. Çiftçiler kendi topraklarını satamıyor ve kentsel alanlarda yakın konut geliştirme çalışmaları güçlükle yapılabiliyor.