`Bu yılın en büyük riski...`

Güncelleme Tarihi:

`Bu yılın en büyük riski...`
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 17:26

Maliye Bakanı açıkladı...

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun zamandır güçlü performans gösteren gelişen ülkelerin ekonomisinin yavaşladığını söyleyerek, IMF küresel büyüme tahminlerini geçen yıla göre 0.8 puan düşürüldüğüne dikkat çekti.

Şimşek, FED’in parasal genişlemeyi erken bırakması riskinin bu yılın en büyük riski olduğunu vurgularken, parasal genişlemenin bir gün biteceğini geçen yıl değerlendirmeye aldıklarının altını çizdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak-Haziran dönemi bütçe gerçekleşmelerini Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Şimşek, konuşmasında küresel gelişmelere ve Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarda bulundu. Uzun süredir çok güçlü bir performans ortaya koymuş olan gelişmekte olan ekonomilerde ciddi bir yavaşlama görüldüğünü belirten Bakan Şimşek, küresel ekonomiye ilişkin beklentilerin aşağıya doğru revize edildiğini vurguladı.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

ELLİOT ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN...

Başta IMF olmak üzere birçok kuruluşun küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini aşağı doğru revize ettiğini dile getiren Şimşek, “Geçen seneye oranla en son açıklanan tahminlerde, IMF küresel büyümenin yüzde 0.8 daha aşağıda gerçekleşeceğini ortaya koydu. Şuan IMF’nin küresel büyümeye ilişkin tahmini yüzde 3.1’dir. Dikkat ederseniz küresel kriz öncesi büyüme ekonomisi yüzde 5’ler civarındaydı. Yüzde 3’lük bir büyüme bu anlamda oldukça düşük bir büyümedir küresel ekonomi açısından. Hatta bu son açıklanan tahminler yılbaşındaki tahminlere göre bile daha aşağıdadır” diye konuştu.

“ÇİN, BREZİLYA VE RUSYA GİBİ ÜLKELERİN HIZ KESMESİ KÜRESEL BÜYÜMEYİ DE DÜŞÜRÜYOR”

Türkiye açısından en önemli bölgenin Euro Bölgesi olduğunu belirten Şimşek, Euro Bölgesi’nin Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı. Euro Bölgesi’nde daralmanın önceki tahminlere göre derinleştiğini dile getiren Şimşek, “Yani Euro Bölgesi’nin ekonomileri küçülmektedir. Bu sene Euro bölgelerinin yüzde 0.6 küçüleceği öngörülmektedir. Gelişmekte olan ekonomiler özellikle de önde büyük gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin ciddi bir şekilde yavaşladığını görüyoruz. Çin, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin hız kesmesi büyümeyi de düşürüyor” şeklinde konuştu.

“ABD MERKEZ BANKASI’NIN PARASAL GENİŞLEMEYİ ERKEN BIRAKMASI RİSKİ BU YILIN EN BÜYÜK RİSKİ”

2013 yılının görünümüne bakıldığında bir takım aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğunu belirten Bakan Şişmek, bunlardan bir tanesinin ABD Merkez Bankası’nın parasal genişleme politikasını, yani para politikasındaki normalizasyon sürecini daha erken başlatması riski olduğunu söyledi. Bakan Şimşek şunları kaydetti:

“Her ne kadar bu yönde Mayıs ayında bir sinyal verildiyse sonrada, bunu düzeltecek açıklama söz konusu. Ama tabi eğer küresel ekonomi bu seyirde gidecekse doğrusu burada çok radikal bir sonuç beklememek lazım. Normalizasyon sürecinin öne alınması riski bence nispeten bu anlamada bakıldığında düşük bir risk. Ama tabii ki parasal genişleme devam edemez. Biz zaten geçen sene yaptığımız çalışmalarda bu parasal genişlemenin eninde sonunda bir gün bir miktar azalacağını, durulacağını, hatta bir normalleşme sürecine girileceğini biz kendi aramızda da değerlendirmiştik. Dolayısıyla bu gelişmeler bu gelişmeler bir sürpriz olmaz ama şuan parasal genişlemenin beklenenden önce durdurulması ihtimali bu küresel büyüme perspektifine göre nispeten düşüktür.“

Euro Bölgesi’nin şuanda öngörülenden daha büyük bir daralmayla karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Mehmet Şimşek, “Dolayısıyla son Avrupa Merkez Bankası’nın yaklaşımını dikkate alırsak orada da bu riskin nispeten düşük olduğu kanısındayız. Gelişmekte olan ülkelerde tabii ki bir risk söz konusu, özellikle Çin’le ilişkili. Ama orada da yine politikada manevra alanı oldukça güçlüdür. Yani Çinli analizler üzerinde değerlendirme yapacak noktada değilim ama orada en azından sorunun politik alanında çok ciddi manevra alanı var. Biz bunu 2009’da gördük. Dolayısıyla orada da çok abartılmaması lazım” diye konuştu.

DAHA KÖTÜYE GİTME İHTİMALİ DÜŞÜK

Şimşek, küresel ekonomiye ilişkin bir takım riskler olmakla birlikte gelinen nokta itibarıyla daha kötüye gitme ihtimalini düşük gördüklerini ifade etti. Bakan Şimşek, böyle bir trende girilmesi halinde ise gerekli hazırlıkları her zaman yaptıklarını ve yapacaklarını söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, Jeopolitik gerginlikler nedeniyle emtia fiyatları etkilense de, küresel görünümle birlikte bir yumuşama ve düşüş sürecine girebileceğini, hatta girildiğini vurguladı. Birçok gelişmekte olan ekonomiyi olumsuz etkileyecek bu hususun, Türkiye olumlu etkileyeceğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!