Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2003 09:032dk okuma
Dünya Bankası`nın raporunu sunan Türkiye Mali Sektör Sorumlusu Raina, Türkiye`de haddinden çok sigorta şirketi ve yatırım fonu olduğunu söyledi
Dünya Bankası`nın Banka Dışı Mali Kurumlar ve Sermaye Piyasası Raporunu sunan bankanın Türkiye Mali Sektör Program Sorumlusu Lalit Raina, piyasalardaki dengesiz büyümenin sonuçlarına dikkat çekti. Fon piyasasında ve sigorta sektöründe haddinden fazla şirket olduğunu söyleyen Raina şöyle konuştu
Sigortacılıkta faaliyet gösteren 62 şirket var. Bu kadar şirket bu hacime çok. Bu kadar çok şirketin varlığı sektörde gereksiz bir rekabet ortamı yaratıyor. Riskli ve zararlı sigorta şirketlerinin kapatılması şart.
Fon piyasasında da birleşmenin şart olduğunu vurgulayan Raina, Türkiye`deki fon piyasasını biraz inceleme fırsatım oldu. 300 tane yatırım fonu var. Bunların içinden 10 tanesi piyasanın yüzde 70`ini kontrol ediyor. 7-8 milyar dolarlık bir piyasaya bu kadar yatırım fonu çok fazla. Burada artık birleşme şart olmuş dedi.
YATIRIMA ZORLAYIN
Yabancı doğrudan yatırım yerine iç doğrudan yatırım önerisini getiren Raina, hükümete seslenerek, Vatandaşların tasarruflarını seferber edin. İnsanlara tasarruflarını kendi ülkelerine yatırmaları konusunda destek olmalısınız. dedi. Raina`nın dikkat çektiği diğer noktalar ise şöyle
* Politik müdahalelerinizin dışında dağınık bir düzenleme sisteminiz var. Üst kurullarınızın bağımsızlığı yeterli değil.
* Türev piyasanız yok. Vadeli işlemler piyasası işlemiyor. Şirket borçlanma piyasasını harekete geçirin.
* İşlem vergileri çok yüksek. Borsaya kote olan şirket sayısı çok az.
Üyelere standart geliyor
Dünya Bankası tarafından hazırlanan, Banka Dışı Mali Kurumlar ve Sermaye Piyasası Raporu Türkiyenin tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, üst kurulların denetimi için ortak bir standart getirilmesi gerektiğini belirterek, Sistemde bağımsız kurulların işleyişini düzenleyen bir çerçeve kanuna ihtiyaç var. Biz bunun hazırlığını yürütüyoruz dedi.
Bakan Şener, sorunları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı
* Bağımsız kurulları farklı farklı kurumlar denetliyor.
* Üst kurulların parlamento ile ilişkilerinin düzenlenmesi gerekir. Gerekirse Merkez Bankası`nda olduğu gibi diğer bağımsız kurullar da parlamentoya bilgi verecek.
* Bağımsız kurullarda yönetim kurulu üye sayılarına standart getirilmeli.
* Kurul personelinin özlük hakları yeniden düzenlenmeli. Ayrıca kurul üyelerinin çalışmaları da esaslara bağlanmalı.
* Kurul üyelerinin yönetim kurulu toplantılarına asgari katılma oranları belirlenmeli. Yönetim kurulu üyeleri kafalarına göre toplantılara katılıp katılmama kararı verememeli.