Bozcaada ‘organik şarap adası’ olacak

Güncelleme Tarihi:

Bozcaada ‘organik şarap adası’ olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2005 10:51

Bir taraftan içki yasakları ile ilgili tartışmalar sürerken, AKP hükümeti Bozcaada’yı ‘organik şarap adası’ yapacak bir tasarı hazırladı. TBMM’de 22 Aralık’ta görüşülecek olan tasarı ile Bozcaada’daki şarap üreticilerine organik gübre, humus ve ilaç sağlanacak. AKP’li belediyeler alkol satışını kontrol altına almaya çalışırken, Tarım Bakanlığı, Bozcaada’yı organik şarapçılık adası yapmak için harekete geçti. Bakanlığın bütçe tasarısında adanın tümüyle organik üretim merkezi olması için şarap üreticilerine organik gübre, humus ve ilaç sağlanacağı belirtildi. TBMM Genel Kurulu’nda 22 Aralık’ta görüşülecek tasarıda ‘Gökçeada ve Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi’ndeki 2005 uygulaması ve 2006 hedefleri anlatıldı. ‘Milli güvenlik siyaseti doğrultusunda adaların doğal kaynaklarının korunması ve değerlendirilmesi, iskan edilmiş ailelerin gelir düzeyinin yükseltilerek faal ve yerleşik nüfus oluşturulması’ gerekçesine dayandırılan proje içinde bağcılık önemli rol oynuyor. Tasarıda bu amaçla, dünyanın en lezzetli üzümü olarak tanımlanan ‘Bozcaada Çavuşu’ ile adanın bir organik tarım merkezine dönüştürüleceği belirtildi. TEL ÖRGÜ YARDIMI: Meclis’te görüşülecek Tasarıya göre, proje kapsamında toplam 500 dekarlık arazide organik bağcılığa geçildi. Tarım Bakanlığı, adanın tümüyle organik üretim merkezi olması için şarap üreticilerine organik gübre, organik humus, organik ilaç sağlayacak. Yenilenecek her bağ için 400 bağ kökü, 100 adet demir direk ve 3 bin metre tel örgü yardımı yapılacak. KÜRESEL ISINMA: Bozcaada’nın dünyada bağcılık için en uygun iklim kuşaklarından birine sahip olduğu ifade edilen tasarıda şöyle denildi: ‘Önümüzdeki yıllarda küresel ısınma ile birlikte değişmesi öngörülen dünya iklimi ile Akdeniz’e kıyısı bulunan bağlar olumsuz yönde etkilenecek. Fakat Bozcaada bulunduğu konum itibariyle bağcılık için en uygun bölgelerden biri olarak kalacak.’ ÜZÜMLER MÜKEMMEL: Adadaki sofralık ve şaraplık üzüm türlerinin mükemmel olduğu vurgulanan tasarıda, Bozcaada’nın yüzde 27’sini oluşturan bin 500 dekar bağ arazisinde yılda bin 575 ton sofralık, 3 bin 780 ton şaraplık üzüm yetiştirildiği ifade edildi. Binlerce yıldır şarap üretilen ada ÇANAKKALE iline bağlı bir ilçe olan Bozcaada, Türkiye’nin 3. büyük adasıdır. Rumca ismi Tenedos olan Bozcaada, şarap üretimi, balıkçılık, gelincikleri ve turizmi ile ünlüdür. Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesidir. Nüfusu 2543 olup, kışları 1000 civarına düşer; yazları ise 5000’e çıkar. 5000 yıldır kesintisiz hayat olan ender yerleşim yerlerinden biridir. Dolayısıyla tarih boyunca çeşitli kereler karşımıza çıkar. Truva savaşları sırasında ve 1. Dünya Savaşı sırasındaki önemi tartışılmayacak kadar çoktur. Bozcaada’nın iki önemli ürününden (şarap ve gelincik) biri olan şarap, binyıllar boyunca halkın en önemli ürünü olmuş, benzeri yerleşimlere göre çok daha müreffeh bir hayat sürmesini sağlamış. Bozcaada’da vasilaki, karasakız, karalahna gibi üzümler yetişiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!