Birlikten kuvvet doğdu, GİSAD şampiyon oldu

Güncelleme Tarihi:

Birlikten kuvvet doğdu, GİSAD şampiyon oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2003 09:27

400 konfeksiyoncunun biraraya gelerek kurduğu GİSAD, TİM`in yaptığı en büyük 500 ihracatçı firma sırasılamasında birinci oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ilk kez Türkiye`nin en büyük 500 ihracat şirketini açıkladı. TİM`in, Kültür Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Durmuş Dündar başkanlığındaki ekibe bu yıl ilk kez hazırlattığı ``İhracatın İlk 500 Firması 2002`` araştırmasının sonuçları, TİM Başkanı Oğuz Satıcı tarafından açıklandı. 2002 verileriyle yapılan araştırmaya göre, Türkiye ihracatının yüzde 72`ye yakın bölümünü ilk 500 şirket gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapanlar arasında özel sektörün ağırlığı dikkat çekerken, 492 özel, 500 büyük firmanın gerçekleştirdiği dış satış, 25.8 milyar dolar olarak hesaplandı. İlk 500 büyük firma içinde küçük ve orta boy konfeksiyoncuların kurduğu dış ticaret şirketi GİSAD, 1.3 milyar dolarlık ihracatla ilk sıraya yerleşti. GİSAD`ı 1 milyar dolarlık ihracatla Vestel Dış Ticaret izledi.

Kapasite kullanımı açısından incelendiğinde, yüzde 61 ile yüzde 90 arasında kapasite kullanan 167 firma tespit edilirken, 77 firmanın yüzde 61`in altında, 102 firmanın da yüzde 100 ve üzerinde kapasite kullandığı açıklandı. Araştırmada, 500 büyük firmanın 351 bin 356 kişiyi istihdam ettiği, bu firmalarda çalışan yan sektörlerle birlikte kayıtlı istihdamın 1 milyonu aştığı belirtildi. Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri de ihracatın merkezi İstanbul olmakla birlikte Anadolu`ya yayılmaya başladığını ortaya koydu. İlk 500 büyük firmanın 250`si İstanbul`da bulunurken, bu şirketlerin gerçekleştirdiği toplam ihracat 16,9 milyar doları buldu. İzmir 57 firmayla ve gerçekleştirdiği 1.9 milyar dolarla ikinci, Bursa 33 firma ve 1.4 milyarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!