Bir uyarıda Babacan`dan...

Güncelleme Tarihi:

Bir uyarıda Babacan`dan...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2013 17:23

Babacan, ticari kredilerin düşürülmesi için az da olsa hareket alanı var

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yatırım, üretim ve ihracat için gerekli olan kredilerde maliyetle ilgili ne yapılabileceği konusunu Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaştıklarını belirterek, “Koordineli bir şekilde ve eşgüdüm içerisinde yapmaları gerekiyor. Özellikle üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir, bunu gözden geçireceğiz. Burada hareket alanı var” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ticari kredilerin düşürülmesi için az da olsa hareket alanı olduğunu söyleyerek, “Özellikle üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir, bunu gözden geçireceğiz” dedi. Babacan, “Ticari kredileri artırmak için bir çalışma var mı?” sorusuna, yatırım, üretim ve ihracat için gerekli olan kredilerde maliyetle ilgili ne yapılabileceğini en son Finansal İstikrar Komitesi toplantısında ele aldıklarını kaydetti.

Bu konuyu Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaştıklarını anlatan Babacan, bir sonraki toplantıda yapılan çalışmaları değerlendire-ceklerini belirtti. Babacan, kredilerin üretim, ihracat ve yatırım içinse önünün açık olduğunu, ancak tüketim içinse burada sorun olacağını anlattı.

YÜZDE 4’TE REVİZYONA GEREK YOK

“Merkez Bankası ve BDDK’nın yapabileceği farklı şeyler var ama bunu koordineli ve eşgüdüm içinde yapmaları gerekiyor” diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir bunu gözden geçireceğiz. Hareket alanı var ama çok geniş bir hareket alanı değil. İlk 3-4 aylık verilerde özellikle büyümeyle alakalı göstergeler, beklentilerin bir miktar altında oldu. Ancak bu yüzde 4’lük hedefi bugünden revize etmeyi gerektirecek düzeyde değil. Bugün itibariyle yüzde 4’lük büyüme hedefini, halen ulaşılabilir bir hedef olarak düşünüyoruz. Öncü göstergeler, beklentilerin bir miktar altında ama çok değil. Dış talepte de bir miktar problem görüyoruz. Ama iç taleple ilgili fazla endişemiz yok. İç taleple ilgili istediğimiz sonucu alabilecek enstrümanları istediğimiz yönde yani sıkılaştırma veya gevşetme yönünde her an kullanabiliriz. Takipteki alacakları değerlendirirken, toplam kredi hacminin de büyüdüğünün gözönüne alınması gerekiyor. Toplam kredi hacminin içindeki takipteki alacakların yüzdesi ne o orana bakmak lazım. Yüzde 3 civarında bir rakam çok makul. Açıkçası biz daha yukarı çıkar diye bekliyorduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!