Bir şirket, bir otel sattı Fon’a 30 milyon dolar ödedi

Güncelleme Tarihi:

Bir şirket, bir otel sattı Fon’a 30 milyon dolar ödedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2004 08:493dk okuma

Çukurova Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) olan 30 milyon dolarlık borucunu, gecikme faizi ile birlikte 30 milyon 151 bin 875 dolar olarak ödedi. Böylece, Çukurova ağustosta imzaladığı iki ek protokolden birinin devam etmesini sağladı.

Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet’in biri Esas Holding, diğeri Turkon Holding olmak üzere iki holdinge sattığı Pegasus Havayolları ve Maris Oteli’nden elde ettiği kaynağı TMSF’ye aktardığı ileri sürüldü.

Çukurova Grubu toplam 6.2 milyar dolarlık borcunu ödemek üzere TMSF, BDDK ve Yapı Kredi Bankası ile birer protokol imzaladı. 2003 yılı başında imzalanan protokole göre söz konusu borç 15 yılda ödenecekti. Mehmet Emin Karamehmet, 2003 yılı sonunda yeni bir kaynak bulduğunu ve 5 milyar dolar olarak iki yılda borcunu ödeyeceği iddiasıyla yeni bir anlaşma talep etti. Ancak BDDK Çukurova Grubu’nun talebini reddetti. Karamehmet iddiasından vazgeçmeyerek 2004 yılı başında yeni bir anlaşma önerdi. Geçen ağustosta TMSF, BDDK ve Yapı Kredi Bankası ile birer ek protokol imzalandı. Yeni protokolle Çukurova Grubu borcunu 4.2 milyar dolar olarak 20 ayda ödeyecekti. Ayrıca, 1 milyar dolar tutarındaki iştirak hisselerini de Yapı Kredi Bankası’ndan geri alabilecekti. İmzalandıktan sonra yürürlüğe giren bu anlaşmaya göre Çukurova Grubu eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında 2004 ödemelerini yapacaktı. Eşit taksitlerle yapılması planlanan ödemelerin her ay 15’er milyon dolar olmak üzere 60 milyon doları TMSF’ye, her ay 115 milyon dolar olmak üzere 460 milyon doları da Yapı Kredi Bankası’na olacaktı. Ancak dünyanın en tedirgin edici sermaye sahiplerinden Chorny kardeşlere ait olduğu anlaşılan sermayenin kullanımıyla yapılacak olan ödemeler gerçekleşmedi. Chorny’lerden gelecek paranın aktarımı için kurulan Northway Petroleum Services isimli şirket ve bu şirketin sahibi görüntüsündeki Gary Browning ortadan kayboldu. Söz konusu kreditörün beklentilerini karşılamaması üzerine Karamehmet’in mümkün olan ödemeleri kendi kaynaklarıyla yapmaya karar verdiği belirtildi.

Bilgin: TMSF ödemesi bizi ilgilendirmez

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Çukurova Grubu’nun yaptığı 30 milyon dolarlık ödemenin kendileri için hiçbir anlamı olmadığını, bu ödemenin yalnızca TMSF’yi ilgilendirebileceğini söyledi. Bilgin Hürriyet’e, ‘Bu ödeme BDDK’yı hiçbir biçimde bağlamamaktadır. Zamanında ödenmeyen 115 milyon doların küçücük bir kısmını ödeyerek, yükümlülük yerine getirilmiş olmaz’ dedi. Çukurova Grubu’nun 12 Ekim’de ödemesi gereken 115 milyon doları ödememesiyle, sözleşmenin kendileri için ‘bittiğini’ bildiren Bilgin, ‘Yapı Kredi’nin satış sürecine ilişkin yol haritası bellidir, açıktır. Bu süreç şu anda çok hızlı ilerlemektedir’ dedi.

Bundan sonra ne olacak

YAPI Kredi Bankası, Çukurova Grubu’nun 115 milyon dolarlık ilk taksidini 11 Ekim 2004’e kadar ödememesi üzerine imzalanan ek porotokolün geçerliliğini kaybettiğini ve ilk protokole geri dönüldüğünü açıkladı. Dün akşam TMSF’ye 30 milyon dolarlık iki taksidi birden yatıran Çukurova’nın, Yapı Kredi Bankası’na da bugün ve yarın benzer şekilde ödeme yapması halinde ek protokole geri dönülmesinin mümkün olup olmayacağı kamuoyu tarafından merak ediliyor. Çukurova Grubu’nun TMSF ödemesini yapması TMSF protokolünün şimdilik devam etmesine imkan verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!