Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00
Son on yılda hızlı bir gelişme kaydeden beyaz et sektörünün, geçen yılın tümünde yüzde 20`ye yakın büyüme gösterdiği tahmin ediliyor.
TOBB`un yayın organı olan Ekonomik Forum`da yer alan bir araştırmaya göre, piliç eti pazarının 2000 yılında 659 bin tonluk bir düzeye ulaştığı öngörülüyor. 1999 yılında yüzde 13 oranında büyüyen pazarın, 200 yılında ise yüzde 17 oranında artış gösterdiği tahmin ediliyor.
Piliç eti üretiminde dünya sıralamasında 17`nci sıraya yükselen Türkiye`de, kişi başına tüketimin 10 kilogram seviyesinde bulunduğu belirtiliyor.
Üretimin yüzde 85`ini 20 firmanın gerçekleştirdiği belirlendi. Piliç üretiminde miktar olarak pazardan en büyük payı Köy-Tür alıyor. Pazar payı yüzde 17.1 düzeyinde bulunan Köy-Tür`un değişik yörelerde 12 işletmesi bulunuyor.
Köy-Tür`ü yüzde 10.3`lük pazar payıyla Banvit takip ediyor. Tamamı yabancı sermayeli C.P. ise yüzde 6.4`lük pazar payıyla üçüncü sırada yer alıyor. Daha sonra yüzde 5.9`luk pazar payıyla Mudurnu, yüzde 5.7`yle Beypi, yüzde 5.1`le Er Piliç, yüzde 4.3`le Şeker Piliç, yüzde 3.6`yla Keskinoğlu, yüzde 3.4`le Şen Piliç geliyor.
Sektör yetkilileri, özellikle girdi fiyatlarından yakınıyorlar. Bu sıkıntının ihracatı da zora soktuğuna dikkat çeken yetkililer, çok yüksek potansiyel olmasına rağmen daha baştan diğer ülkelerle rekabet şansının yok olduğunu vurguluyorlar. Piliç etine uygulanan KDV oranlarının yüksekliğinden de şikayetçi olan sektör yetkilileri, kırmızı ete yüzde 1 oranında KDV uygulanırken, bu oranın beyaz ette yüzde 8 olmasını eleştiriyorlar.