Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2003 09:013dk okuma
Tunus, Akdeniz çanağının devlet bütçesinden turizme en fazla pay ayıran ülkesi. Bedava altyapı, 20 yıl vadeli kredi ve 5 yıllık vergi muafiyeti ülkeyi turizm devlerinin yatırım üssü yaptı
Tunus, Akdeniz çanağındaki en küçük ülkelerden biri. Nüfusu 10 milyon, Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 21 milyar
dolar. Tunus`ta asgari ücret 200 dolar civarında. Yani Türkiye`deki asgari ücretle hemen hemen aynı. Ancak enflasyon yüzde 4. Bu da insanların yaşam standardına önemli katkı sağlıyor. Tunus`un en büyük gelir kaynaklarından biri turizm. 10 milyonluk Tunus, yılda 5 milyon turist çekiyor. Yani iki kişiye bir turist düşüyor. Ancak hükümet bunu bile yeterli görmüyor ki, ülkelerin turizm heyetlerini ağırlayıp ülkenin her taşını pazarlıyor. Biz de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği`nden (TÜRSAB) bir heyetle birlikte Tunus Turizm Bakanlığı`nın davetlisi olarak gittiğimiz ülkeyi yakından tanıma fırsatı bulduk.
TURİZM, GÖZBEBEĞİ
Akdeniz`in Fransız kültürü ile yıkanmış ülkesinin turizmdeki başarısının ardında planlı bir devlet politikası var. Akdeniz çanağında turizm yatırımlarına yüzde 9 ile bütçeden en fazla payı ayıran ülke Tunus. Bu, İtalya`da yüzde 6, İspanya`da yüzde 8 civarında. Türkiye`de ise bu oran sadece binde 6 civarında. Ayrıca hükümet ülkede yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcıya her türlü desteği sağlıyor. Neler mi yapıyor? Her şeyden önce altyapıyı ve arsayı kendisi sağlıyor. Bunun üzerine yatırımcıya yüzde 6.5-8.5 arasında faizle 20 yıl geri ödemeli kredi temin ediyor. Bununla da kalmıyor yatırımcıdan 5 yıl vergi almıyor. Yabancıların mülk edinmesinde hiçbir sorun yok. Böyle olunca da Robinson Club, Club Med, Magic Life, Mövenpick, Golden Tulip gibi bütün büyük gruplar Tunus`a yatırım yapmış. Ayrıca hükümetin desteklediği alanlardan biri de golf turizmi. Ülke, Avrupa zenginlerini çekmek için inanılmaz büyüklükte golf sahaları yapmış. Avrupa`nın burnunun dibinde olduğu için de özellikle Fransız ve İtalyanlar`ın en çok tercih ettiği ülkelerden biri olmuş.
TÜRSAB heyetinin temaslarında vurgulanan tek şey Tunus`un daha fazla turist çekmesi gerektiği oldu. Her yıl Türkiye`ye 50-55 bin civarında Tunuslu geliyor. Bunun bir kısmı bavul ticareti, bir kısmı da turizm için... Türkiye`den Tunus`a gidenlerin sayısı ise 8-9 bin civarında. İşte Tunuslu`lar bu oranın eşitlenmesi için Türkiye`den ağabeylik bekliyor.
Türkiye`yi Türk Cumhuriyetleri`ne açılan kapı olarak gören Tunus, İstanbul`a bir turizm temsilciliği açıyor. Böylece Türkiye`ye gelen turistlerin ikinci durağının Tunus olması hedefleniyor. Aynı şekilde Tunus`u ziyaret edenlerin ikinci durağının da Türkiye olması fırsatı doğacak. Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesinin bulunduğu Tunus`ta toplam turizm yatak kapasitesi 214 bin. 50 bin yataklık tesisler de bitmek üzere. Türkiye`nin toplam yatak kapasitesi ise 600 bin civarında. Ancak iki ülkenin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda Tunus`un aynı zamanda ciddi bir rakip olduğunu da görüyoruz.
5 milyon turistin iki milyonu komşudan
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Tunus`un komşularının nüfusu 35 milyon. Ama komşudan gelen turist sayısı 2 milyon. Türkiye`nin 300 milyon nüfusa sahip komşusu var. Dönüp baktığımızda 1 milyon insanını ağırladığımız bir komşumuz yok diyor. Ulusoy, işte bu noktada Tunus`un örnek alınması gerektiğini söylüyor. Nüfusunun yarısı kadar turist çekmeyi başaran Tunus`un yanında Türkiye`nin 10-12 milyon turisti bir türlü aşamadığına değinen Ulusoy, şöyle devam ediyor Bu hesaba göre bizim 70 milyona yakın nüfusa karşılık 30-35 milyon turist çekmemiz gerekirdi.
450 milyon dolarlık ürün satıyoruz
Tunus ve Türkiye arasındaki ticaret Türkiye lehine önemli bir açık veriyor. Tunus`un Türkiye`den resmi ithalatı 210 milyon dolar. Ama bir o kadar da bavul ticareti var. Devlet, 400 dinara kadar olan yolcu beraberindeki eşyadan gümrük almıyor. Böylece Tunus`un en ücra köylerinde bile Duru sabunlarını, Arçelik buzdolaplarını, Korkmaz tencerelerini ve Polisan`ın boyalarını görmek mümkün. Tunus`taki en büyük Türk yatırımcıların başında Arçelik geliyor. 100 bin adetlik buzdolabı fabrikasıyla ülkenin yüzde 25`lik pazar payını elinde bulunduruyor. Türkiye`nin ülkeden ithalatı ise 85 milyon dolar. İşte bu açık onları rahatsız ediyor.