Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2003 08:41
Azerbaycan Milli İstiklal Partisi (AMİP) ve Halk Cephesi Partisi´nin (AHCP) Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını tanımadığı bildirildi
Azerbaycan Milli İstiklal Partisi (AMİP) ve Halk Cephesi Partisi´nin (AHCP) Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını tanımadığı bildirildi.
AMİP merkezinden yapılan açıklamada, ´´seçimlerin demokratik koşullarda yapılmadığı, polis ve kimliği belirsiz sivil giyimli insanların baskı ve kaba güç uygulamaları altında gerçekleştirildiği´´öne sürüldü.
´´İlham Aliyev´in Başbakan olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının ve Merkezi Seçim Komisyonu´nun görevi olduğu halde konuyuAnayasa Mahkemesi´ne götürmemesinin seçimler sürecindeki en açık yasadışı uygulama olduğu´´ savunulan açıklamada, ´´oy verme sürecinde de sandıklara önceden doldurulmuş toplu oy pusulası atılması, muhalefeti temsil eden gözlemci ve komisyon üyelerine baskı uygulanması ve oy verme bölgesinden çeşitli yollarla uzaklaştırılmaları, bölge yöneticilerinin oy kullanma sürecine müdahale etmesi gibi çeşitli usulsüzlüklerin yapıldığı´´ ileri sürüldü. Açıklamada, seçimlerin demokratik, özgür ve adaletli ortamda geçirilmediği belirtilerek, seçim sonuçlarının tanınmadığı ifade edildi. Halk Cephesi Partisi de (AHCP) yayınladığı bir bildiriyle, benzerinedenlerden dolayı seçim neticelerini tanımadıklarını bildirdi.
MÜSAVAT PARTİSİ ÖNÜNDEKİ GÖSTERİ
Öte yandan, Müsavat Partisi önünde toplanan ve polis kordonuyla çevrilen partililer, ´´siyah giysili´´ kalabalık bir grup tarafından güç kullanılarak dağıtıldı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, ´´TSİ 23.00 sularında siyah elbiseli, iri yapılı yaklaşık 100 kişi polislerin arasından geçerek parti binası önündeki kalabalığa saldırdı. Çıkan arbedede çok sayıda partili yaralanırken, kara giysililer daha sonra parti yöneticilerine ait araçları tahrip etti.´´
Tanıklar, saldırının bölgeyi kontrol altında tutan polis güçleri ve o sırada Müsavat Partisi merkezinde bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerin gözü önünde cereyan ettiğini kaydettiler. Görgü tanıkları, saldırganların geri çekilmesinden sonra polisin yerde yatan çok sayıda yaralıyı gözaltına aldığını kaydetti. Bu arada, seçimler nedeniyle Bakü´de bulunan MHP Merkez Yürütme Kurulu üyelerinden Atilla Kaya ve Suat Başaran´ın da aynı olay sırasında gözaltına alındığı bildirildi. Yetkililer, Müsavat Partisi önünde bu akşam çıkan arbedede 10 kadar polisin yaralandığını bildirdiler.