Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2004 08:183dk okuma
Dünyanın en büyük kimya devlerinden DuPont`un Lycra üretimini yapan şirketini satması DuPont Sabancı birlikteliğini zora soktu. Ortaklığın geleceği belirsizleşti
Son olarak Danone ile ortaklığını bitiren Sabancı`nın şimdi de Amerikalı ortağı DuPont`la geleceği belirsizliğe girdi. Karlı olmadığı için Lycra üretiminden çıktıklarını ve bu alandaki tüm haklarını 2 hafta önce Amerikalı Koch firmasına devrettiklerini söyleyen DuPont Türkiye ve Ortadoğu Direktörü Jean-Luc Duramy, `2 hafta önce, polyester, Lycra ve naylon üreten Invista şirketimizin, Amerikalı Koch firmasına satışı tamamlandı. Türkiye`deki özel durumdan dolayı, DuPont ve Sabancı ortaklığıyla kurulan DUSA, söz konusu satışın dışında kaldı. Ancak bundan sonra üretimin nasıl olacağı, DuPont, Sabancı ortaklığının geleceği belirsiz` dedi. Tüm dünyada Lycra, polyester ve naylon ürettiminden çıkan DuPont`un 1987`de Sabancı Grubu`yla DUSA`yı kurduğu hatırlatan Duramy, iki grup arasında görüşmelerin devam ettiği belirterek, `Invista`nın Koch`a satışı, Türkiye`deki Lycra üretimini değiştirebilir. Sabancı da, biz de bundan sonrasında ortaklığın nasıl devam edeceğini bilmiyoruz` diye konuştu.
Kendimizi TÜRKİYE`ye adadık
DuPont`un global stratejilerini 2002 yılında yeniden gözden geçirdiğini ve doğrultuda kendine hedef ülkeler belirlediğini anlatan Duramy, şunları söyledi: `DuPont, için Türkiye de kendini adadığı ülkelerin başında geliyor. Türkiye, bölgesinde en yüksek satışı gerçekleştirdi. Anahtar ülke konumunda. Türkiye bizim için gelişen ve büyüyen bir pazar.`
Avrupa`nın polyester devi
Dünya kimya devi DuPont ile Sabancı arasında yapılan yüzde 50 ortaklıkla kurulan DUSA, kısa sürede Avrupa`nın en büyük polyester üreticisi oldu. Avrupa`nın yanı sıra endüstriyel naylon iplik, tek kord ve lastik kord bezinde de Ortadoğu, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika`da lider konumda bulunuyor. Yılda yaklaşık 400 milyon
dolar ciro yapan şirkette, 2 binden fazla kişi çalışıyor. ABD`nin Wilmington şehrini merkez alan DUSA, dünya çapındaki satışlarını dokuz ülkedeki üretimiyle gerçekleştiriyor. Türkiye`de Kordsa, Mısır`da Nile Kordsa, İran`da Kian Kordsa, Almanya`da Interkordsa, ABD`de Interkordsa USA, Kordsa USA ve Chattanooga tesisleri, Brezilya`da Dusa Brasil ve Arjantin`deki Dusa Argentina fabrikaları DUSA`nın global üretim merkezleri arasında. Toplam üretim kapasitesi ise 110 bin tonu buluyor.
Yabancı yatırımlar krizlerden önemli
Tarımdan biyoteknolojiye, kaplamadan güvenliğe farklı sektörlerde faaliyet gösteren DuPont`un Türkiye Ofisi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden de sorumlu. Bu yılbaşında itibaren, DuPont`un Türkiye ve Ortadoğu Direktörlüğüne getirilen Jean luc Duramy, dünyada DuPont`un yeni stratejileri doğrultusunda küçük satın almalarla büyüdüğüne dikkat çekerek, `Son 20 yılda kimya teknolojisinde büyük buluşlar olmadı. Biz de küçük satın almalarla büyüme stratejisi içindeyiz. Senede 1.8 milyar dolar AR-GE`ye harcıyoruz. Geçen yıl,Türkiye`de kaplama ve renk teknolojilerinde üretim yapmak üzere Gebze`de bir fabrika satın aldık. Türkiye`de satın almalar devam edecek. Özellikle tarım, kaplama ve güvenlikle ilgili sektörlerle ilgileniyoruz` dedi.
Türkiye`de krizlerin değil, yabancı yatırımcıların önemli olduğuna dikkat çeken Duramy, şöyle konuştu: `Türkiye`de krizler olduğunu biliyorum. Ancak bizim için önemli yabancı yatırımların Türkiye`ye gelmesi. Türkiye bölgedeki anahtar ülke. Geçen yıl yüzde 41`lik satış payıyla en fazla satışı Türkiye`de yaptık. Bu yıl Türkiye`deki hedefimiz 221 milyon dolar. Türkiye gelişen, umut vaat eden bir pazar.` Kimya ve güvenliğin iç içe olduğunu belirten Duramy, güvenlik alanında danışmanlık da yapmak istediklerini belirterek, cep telefonu parçaları üretiminin de hızlı büyüyen önemli hedef pazarlardan biri olarak gösterdi.
DuPont Türkiye ve Ortadoğu Direktörü Jean Luc Duramy
6 aydır Türkiye`de yaşayan DuPont Türkiye ve Ortadoğu Direktörü Jean Luc Duramy, Türkiye`nin bölgede anahtar ülke olduğunu söyledi. Duramy, DuPont Sabancı ortaklığıyla kurulan DUSA`nın Invista`nın Koch`a satışının dışında kalmasına karşın geleceğinin belirsiz olduğunu ifade etti.