Avrupa'nın toparlanması Türkiye’ye yaradı, Türkiye rekor kırdı

02.06.2014 - 10:20 | Son Güncelleme :

En büyük ihracat pazarında büyüme yeniden başlayınca ihracatçı da Türkiye büyümesinde yeniden söz sahibi haline geldi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ithalat_ihracat_gemi_650_8.jpg">

Avrupa Birliği’ndeki toparlanma Türkiye’ye yaradı. En büyük ihracat pazarında büyüme yeniden başlayınca ihracatçı da Türkiye büyümesinde yeniden söz sahibi haline geldi. Mayıs ayında Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 15 arttı ve ihracat 13.4 milyar dolarla mayıs rekoru kırdı.

Türkiye’nin ihracatı mayısta yüzde 5.8 arttı ve 13.4 milyar dolarlık ihracatla aylık rekorlarına yenisini ekledi. Otomotiv, hazırgiyim ve kimya sektörlerinin sırtladığı ihracat rekoru Avrupa Birliği 10 Haziran’da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarında ekonominin dümenine ihracatın geçtiğini de ortaya koydu. İlk beş aylık ihracat 67 milyar dolara çıktı, bu geçen yıla göre yüzde 8’lik artışa işaret ediyor.

ALMANYA LİDER

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mayıs ayı ihracat rakamlarını dün Şanlıurfa’da açıkladı. TİM verilerine göre son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolara yükseldi. Bunun nedeni ise altın ihracatındaki düşüş. Mayısta en fazla ihracatı üç aydır üst üste 2 milyar dolarlık ihracat sınırını aşan otomotiv sektörü yaptı. 2 milyar 54 milyon dolarlık ihracatla otomotiv zirvede yer alırken onu 1 milyar 616 milyon dolarlık ihracatıyla hazırgiyim, 1 milyar 591 milyon dolarla kimya sektörü izledi. Mayısta fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere olurken en büyük dış pazar olan Almanya’ya ihracatta yüzde 25 artış yakalandı.

AB DEĞERLENDİRMESİ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi güçlenen dış talep, toparlanan AB ekonomisi ile birlikte kurların etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren ihracata yaptığı pozitif etkinin devam ettiğini vurgulayarak, “İhracatçılar olarak, kademeli faiz indiriminin devamı ile, özellikle dolar kurunun tekrar arzu edilen 2.15-2.20 bandına gelmesini bekliyoruz. Bu anlamda fırsatlara odaklanarak, özellikle Avrupa Birliği’ndeki iyileşmeyi her yönüyle iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.

##$HABER_938176 $##

Büyükekşi, küresel ekonomide yeni normale alışma süreci devam ederken, paradigma değişimlerini iyi okumak gerektiğini, çünkü oyunun kurallarının yeniden şekillendiğini belirtti. “Önümüzdeki dönemde finansal kaynak maliyetlerinde yaşanabilecek artışlara hazırlıklı olmamız gerekiyor.” diyen Büyükekşi, Fed’in parasal genişlemeye devam etmesi ve bir süre sonra faizleri yükseltmesinin beklendiğini vurguladı.

Büyükekşi, ABD’de ikinci çeyrek göstergelerinin nispeten daha iyimser olduğunu, Çin’in ise daha yavaş da olsa yine en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmaya devam edeceğini, AB ülkelerindeki toparlanmayla beraber genel dinamiklerin yılın geri kalanında da tüm jeopolitik risklere rağmen talepte olumlu gelişmelere işaret ettiğini belirtti.

Büyükekşi yeniden aday

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi 7 Haziran Cumartesi günü Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yeni çalışma dönemininin, Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı seçimli olağan Genel Kurulu ile başlatılacağını belirtti. Büyüekşi “4 yıllık bu yeni çalışma döneminde, tüm birlik Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerimizin takdirleri ve teveccühleriyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlığı’na tekrar aday olacağımı belirtmek isterim. Yeni çalışma döneminin ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.

BÜYÜMEYE 3 PUANLIK KATKI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı dış ticaret verilerine göre ihracatın ilk 4 ayda yüzde 8,5 arttığını ve ithalatın yüzde 4,2 gerilediğini söyleyen Büyükekşi “Bu gelişmeler neticesinde, ilk 4 ayda dış ticaret açığının yüzde 24 gerilemesinin son derece olumlu. Yılın ilk 4 ayı itibariyle dış ticaretin büyümeye yaklaşık 3 puanlık bir katkı yapmasını öngörüyoruz. Bu anlamda 10 Haziran’da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarının olumlu gelmesini ve ihracatın büyümeye pozitif katkı yapmasını bekliyoruz” dedi.

Mayısta ihracat artışı

Almanya %25
İngİltere %19
İran %19
İspanya %13
İtalya %12
ABD %12
Irak %4

Beş ayda ne oldu?

Almanya %18
Irak %11
İngiltere %20

13.4 milyar dolar
Mayısta Türkiye’nin ihracatı

%15
Avrupa Birliği’ne mayısta ihracat artışı

6.3 milyar dolar
5 ayda Almanya’ya yapılan ihracat

2 milyar dolar
Otomotivde mayıs ihracatı

%5.8
Mayısta ihracat artışı

156.1 milyar dolar
Son 12 aylık ihracat

%6.9
Beş ayda sanayi ihracatındaki artış


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
992 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
995 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.