Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 09:565dk okuma
Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, bu yıl 250 milyon dolarlık altyapı, 50 milyon dolarlık da sisteme dönük yatırım yapacağını belirterek, Şirket ve marka iyi durumda. Geldiğimde olgunluğa hazır bir şirket buldum. Bugüne kadar, ’diğer altyapıları kullanma hakkımız var’ tartışması yapılıp, alt yapı yatırımı tamamlanmamış. Biz bu yatırımları yapacağız dedi. AVEA’nın yeni genel müdürü Cüneyt Türktan, kısa sürede Avea iletişim merkezlerinin sayısını 380’den 700’e çıkaracaklarını bayi sayısını da 2 binlerin üzerine taşıyacaklarını söyledi. Göreve geldikten sonra şirketin durumunu analiz ettiklerini ve yeni stratejiyi belirlediklerini ifade eden Türktan, Avea bundan sonra çok daha hızlı büyüyecek. Ben geldiğimde olgunluğa hazır bir şirket buldum. Kötü olan şey; altyapı yatırımları yapılmamıştı. Bu nedenle de daima geride kalınmış. O dönemlerde ’diğer altyapıları kullanma hakkımız var’ diye tartışmak yerine bu yatırımlar yapılmalıydı dedi. Türktan, özellikle santral, baz istasyonu ve kapsama alanı geliştirme ağırlıklı altyapı yatırımları ve sistem iyileştirmelerine odaklanacaklarını ifade etti. Türktan, bu doğrultuda 250 milyon
dolar altyapı, 50 milyon dolar da sistem iyileştirmeleri olmak üzere toplamda 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti.
LAYIK OLDUĞU YERE GELECEK: Cüneyt Türktan, Avea’nın mayıs ayında genel kurul yapacağını ve mali durumunu kamuoyu ile de paylaşacağını belirterek, 2005’te 1 milyar YTL (792 milyon dolar) ciro yaptık. Abone sayımız 7 milyon. Bunun yarısı abone yarısı hazır kart. Pazardaki payımız yüzde 15-17 civarında. Avea, kısa sürede layık olduğu yere gelecek dedi. Kárlılıkta başa baş olan Avea’nın önümüzdeki dönemde sadece ucuz olmak yerine ’kaliteli ve uygun fiyatlı’ olmaya da odaklanacağını söyleyen Türktan, şöyle konuştu: Avea’da altyapı yatırımları hakkıyla yapılmamış ve onun için geri kalmış. Böyle bir geçmişi devralıyorsunuz. Böyle bir geçmişi alırken de en önemli unsur, bir an önce yatırım kararı almaktı. Biz de daha gelir gelmez, Oger Grubu’nun da aldığı kararla daha ilk gün yatırım kararı aldık.
3G İÇİN HENÜZ ERKEN:
Üçüncü kuşak cep telefonu bağlantı sistemi (3G) konusunun Türkiye’de sık sık gündeme geldiğini belirten Cüneyt Türktan, Kullanıcılara yüksek hızda veri iletimi, mobil internet erişimi ve görüntülü telefon olmak üzere çeşitli hizmetlerin sunulması maksadıyla geliştirilen yeni nesil mobil telekomünikasyon teknolojisi 3G, sektöre elbette ki artı değer sağlayacak bir uygulama. Ancak Avrupa tecrübeleri ve yüksek yatırımlar dikkate alındığında zamanlaması çok iyi yapılmalı dedi. Türkiye’nin henüz AB standartlarında rekabetçi bir pazara sahip olmadığını vurgulayan Türktan, Bu nedenle 3G gibi ses pazarını derinden etkileyecek uygulamalar pazara girmeden önce Türkiye pazarı mutlaka etkin rekabetin sağlanacağı şekilde düzenlenmelidir diye konuştu. Türktan, piyasaya sonradan giren işletmeciler için ’numara taşınabilirliği’nin de önemli olduğunu söyledi ve hakim konumdaki operatör için şebeke içi ve dışı fiyatların pazarda rekabeti temin edecek şartlarda düzenlenmesi ve vergilerin uluslararası standartlar seviyesine getirilmesi gerektiğini belirtti.
2008’den önce halka açılma zor görünüyorAVEA Genel Müdürü Cüneyt Türktan, İş Bankası’nın yaptığı değerlemeye göre şirketin piyasa değerinin 3.4 milyar dolar olduğunu belirtti ve Bu, bana göre normal bir değer. Ama piyasa değeri en iyi halka arzla belli olur. Halka arz için de çok iyi kurumsallaşma, yani çok iyi bir hizmet altyapısı ve sisteminin kurulması gerekir. Bana göre Avea ancak, 2 seneden sonra halka arza hazır hale gelir dedi. Şu anda şirketin yatırımlardan kaynaklanan 1 milyar dolar civarında borcu bulunduğunu dile getiren Türktan, birkaç yıl vadeli olan bu borçların vadesini 7-9 yıla çıkarmak istediklerini, bu nedenle yeni bir borç yapılanmasının söz konusu olduğunu söyledi. Türktan, Bizim için birinci, ikinci olmaktan ziyade telekom ligi içinde kaliteli ve en iyi operatör olmak önemli. Benim için burası beyaz yeni bir sayfa ve ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız diye konuştu.
Avea’da kimin ne kadar hissesi var
Türk Telekom: % 41
Telecom Italia: % 41
İş Bankası: % 18
NOT: Türk Telekom’un yüzde 55’i Oger Telecom’a ait. Telecom Italia’nın da bu yüzde 55’te küçük bir payı var.
Memura verilen Avea hattını borsa işlemlerinde yakaladık
AVEA’nın kurumsal abonelik konusunda kendini kanıtladığını söyleyen Genel Müdür Türktan kurumlara sunulan avantajlı ’personel’ aboneliğinin de iyi bir proje olduğunu ancak, bu hizmeti kötü kullananların da bulunduğunu anlattı. Cüneyt Türktan, Mesela bir günde 18 saat telefonla konuşulmaz ki. Biz bunu bu kurumlarla birlikte önlemeye çalışıyoruz. Düşünün siz memursunuz ve telefonunuz 24 saat açık. Bu nasıl oluyor? Böyle bir memurun telefonunun borsa işlemlerine tahsis edildiğini tespit ettik. Ancak bu tür kullanımlar yine de çok fazla değil. Bu servisimiz devam edecek dedi.
Telefon promosyonu Türkiye’de tutmaz
AVEA Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Telsim’i satın alan Vodafone’un henüz pazarda görülemediğini çünkü Telsim’de yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Türktan, Vodafone’un ’bedava telefon’ promosyonu gibi ataklar yapabileceği tezini de doğru bulmadığını beliterek, şunları söyledi: Vodafone hiçbir şeyi bedava dağıtmıyor. Bulunduğu pazarlara bakın, sonuçta bir sene sonunda sizden bu parayı alıyor. Türkiye’de bedava telefon dağıtımının yerine geçen kredi kartı mekanizması var. Bedava hiçbir zaman bedava değil. Kontrat yapıyorsunuz, 12 ay ya da 24 ayda ödüyorsunuz. Türkiye’de kontrat yapma alışkanlığı yok, sevmiyoruz. Ama gidiyoruz 6 ay, 12 ay taksitle telefon alıyoruz. Bana göre bedava, rakiplere göre bir silah değil.
Türkiye pazarında oyun yeni başlıyor
AVEA Genel Müdürü Cüneyt Türktan, sektör genelinde abone başı gelirin henüz 12 dolar civarında olduğunu, bu rakamın Batı Avrupa’da 40 dolar düzeyinde bulunduğunu anlattı. Numara taşınırlığı, 3G lisansı ve ara bağlantı sözleşmelerinin sektörde belirleyici 3 unsur olacağına dikkat çeken Türktan, Vergi konusunda ortak bir çalışma grubumuz var ancak en zor çözüm bu konuda olabilir. Numara taşınabilirliğine ilişkin ilk taslak sözleşmesinin çıktığına yönelik bir duyum aldık ancak, henüz bu konuda da netlik yok. Henüz yüzde 50 doygunluğa ulaşmış bir pazarda oyun daha yeni başlıyor ve bu pazar sadece daha büyük olanların değil, dinamik ve hızlı hareket eden şirketlerin atacakları adımlarla şekillenir dedi.