Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl yapılan yasa değişikliğiyle adı `özel finans kuruluşu`ndan, `katılım bankası`na çevrilerek banka statüsüne alınan Bank Asya`ya nur yağdı. 1996`da 2 milyon YTL sermayeyle kurulan Bank Asya (Asya Finans) 800 milyon dolarlık piyasa değeriyle İMKB`de halka arza hazırlanıyor. Türkiye`nin iMKB`ye gelecek ilk faizsiz bankacılık kuruluşu olacak Bank Asya, piyasa değeri açısından Şekerbank Ûe Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası gibi sektörünün önemli isimlerinin yanı sıra Alternatifbank ve Tekstilbank`ı da geride bırakacak. Ayrıca Finansbank`tan sonra pazar payı başına düşen değer açısından en yüksek fiyatla hisse satan banka unvanını alacak.
Yüzde 592u yabancıya
Fethullah Gülen`e yakınlığıyla tanınan İhsan Kalkavan gibi isimlerin de kuruluşunda yer aldığı Bank Asya`nın, Mayıs başında halka arz edilmesi bekleniyor. Deniz Yatarım`ın yapacağı arzda Bank Asya`nın bir hissesi için belirlenen fiyat 2.9-3.5 YTL aralığında olacak. Arz sırasında sermayesi 300 milyon YTL`ye çıkartılacak şirketin bu fiyat üzerinden piyasa değeri 657-793 milyon dolar arasında olacak. Halka arzda ek sataş hakkıyla birlikte yüzde 23`ünü İMKB`de arz etmeyi planlayan bankanın geliri 151-182 milyon dolan bulacak. Bank Asya`nın halka arzında hisselerin yüzde 59`u yurtdışı yatırımcılara ayrıldı.
AKP iktidarıyla hızlı büyüdüler
Bank Asya, İMKB`ye gelişiyle birlikte Türkiye`nin halka açılan ilk faizsiz bankacılık kuruluşu olmasının yanı sıra bir başka önemli başarıya daha imza atacak. Senetlerin 3.5 YTL`lik fiyat üzerinden satılması halinde, Finansbank`tan sonra çarpan büyüklüğü açısından en yüksek fiyata hisse saüşı yapan banka unvanını elde edecek. Bank Asya`nın 2005 sonunda 2.6 milyar YTL olan aktif büyüklüğü, bankacılık sektöründe yüzde 0.66 ük pazar payına denk geliyor. Halka arzdaki fiyata göre pazar payının değeri 793 milyon dolar ediyor. Finansbank`ın NBG`ye satışında aynı miktarda pazar payı 1.11 milyar dolara el değiştirmiş ve bugüne kadarki en yüksek değer olmuştu. Sektördeki son satışlarda aynı miktarda pazar payı için biçilen değerler, Fortisbank`ta 690.5, Garanti Bankası`nda 452, TEB`de 456 ve Yapı Kredi Bankası`nda ise 278 milyon
dolar düzeyinde oldu.
Bank Asya`nın çarpan değeri açısından sektördeki birçok ismi geride bırakmasında en önemli nedenlerden biri de son yıllarda gösterdiği başarı. Özellikle AKP`nin iktidara geldiği 2002`den itibaren diğer katılım bankalarıyla birlikte büyük bir atağa kalkan Bank Asya`nın büyüme oranları, aktif, mevduat, özkaynak ve kârlılıkta bankacılık sektörünün 3-4 katı düzeyinde gerçekleşiyor.