Apo yıktı, Terim onardı

Güncelleme Tarihi:

Apo yıktı, Terim onardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2001 08:52

Apo krizinde dönemin Başbakanı D`Alema yüzünden gerilen Türk-İtalyan ilişkileri, yeni Başbakan Berlusconi ve Fatih Terim`in elçiliği sayesinde altın yılını yaşıyor. İlk 7 ayda Türkiye`ye gelen İtalyan sayısı yüzde 84 arttı
Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkiler, tarihinin belki de en ilginç dönemlerinden birine sahne oluyor. 1999 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan`ın İtalya`ya sığınması ve dönemin Başbakanı Massimo D`Alema`nın Öcalan`ı koruyan tavrıyla gerilen ilişkiler, bugün çok farklı bir seyir izliyor. Çünkü eski Başbakan bölücübaşı Apo`ya kucak açarken, şimdi Başbakan Silvio Berlusconi, sahibi olduğu dünyanın en büyük futbol takımı Milan`ın başına bir Türk teknik direktörü getirdi.

Özellikle bu sezon Fatih Terim`in Milan`ın başına geçerek popülaritesinin artması, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de canlanmasına neden oldu. Galatasaraylı Hakan Şükür, Emre ve Okan`ın da İnter`e transferiyle iyice hareketlenen ilişkiler, ekonomideki rakamlara da yansımaya başladı.

İki yıl öncesine kadar İtalya`yı protesto etmek için makarna yemeyi bırakan, öfkesini meydanlarda İtalyan otomobillerini ve ayakkabılarını yakarak dile getiren Türkiye, şimdilerde İtalya`nın en büyük turizm ortaklarından biri haline geldi.

İtalya`dan Türkiye`ye gelen turist sayısı 1999 yılında sadece 79 binken, bu yılın sadece ilk yedi ayında Terim`in ülkesini görmeye 165 bin İtalyan geldi. ilk yedi ayda İtalyan turistlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 84 arttı. 2000`de 218 bin olan İtalyan turist sayısı bu yıl 300 bini aşacak.

TÜRSAB`DAN PLAKET
Turizmciler de iki ülke arasındaki ilişkilerin sıcaklaşmasında Terim`in oynadığı önemli role dikkat çekiyor. Hatta TÜRSAB, geçtiğimiz günlerde ülke tanıtımındaki başarısı nedeniyle Fatih Terim`e bir plaket verdi. Terim`i Türkiye`nin tanıtımında üslendiği rolü bu denli başarıyla yürüttüğü için kutlayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Reklam için para versek bu kadar ses getirmezdi, sizin yaptığınızı parayla yapmak mümkün değil dedi.

`Markalarımız çoğalsın`
Turizmin bir toplum işi olduğuna olan inancını vurgulayan Terim, plaketi alırken yaptığı konuşmada, İtalya ile Türkiye arasındaki olumlu hava için mutluluğunu dile getirdi. Terim, bir ülkenin turizminin önemine ilişkin düşüncelerini şöyle dile getirdi: Hangi alanda olursa olsun hiç fark etmez, yeter ki ülkemiz başarılı işlerle anılsın. Bir ülke turizmde kalkınmışsa bunda her ferdin payı vardır. Yapmamız gereken ilk şey uluslararası değerlerimizin çoğalması. Her branşta bir çok insan marka olmalı, ülkemizin adını duyurmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!