Güncelleme Tarihi:
Altına yatırım için fiziki olarak satın alıp saklama riskini göze almak istemeyenler altın fonu ya da altına endeksli anapara korumalı fona yöneliyorlar.
Endişelerden beslenen altının durdurulamaz artışı devam ediyor. ABD`de borç tavanı konusunda henüz anlaşmaya varılamamış olması altını tüm zamanların zirvesine çıkardı.
Direnç olarak görülen 1,630 dolar seviyelerini zorlamaya devam eden altın uluslararası piyasada rekorunu 1.628,76 dolarla yeniledi.
Yurt içinde ise özellikle dolar kurundaki artışa bağlı olarak yükseldi. Yılbaşında 70 lira olan 24 ayar altının gramı 88 lirayı buldu. Cumhuriyet altını 610 liradan satılırken, çeyrek altın ise 150 liradan alıcı buluyor.
Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 22 artış gösteren en güvenli liman altına olan talep gittikçe artıyor. Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırarken, Türk bankacılık sektöründeki altın hesaplarındaki büyüme de sürüyor. Yatırımcılara dolar cinsinden getiri sunarak kur riskini ortadan kaldıran altın fonlarına ilgi gittikçe büyüyor.
Altına yatırım için fiziki olarak satın alıp saklama riskini göze almak istemeyenler altın fonu ya da altına endeksli anapara korumalı fona yöneliyorlar.
Uzmanlar, altındaki artışın süreceğine inanan yatırımcıların altın endeksli anapara korumalı fonlardan uzak durmasını öğütlüyorlar. Altının düşeceğinden endişesi olan yatırımcıların altınlarının bir kısmını bu fona yatırmaları öneriliyor.
1-Anapara Korumalı Altın Fonları
Normal altın fonlarına kıyasla daha düşük risk oranına sahip bu fonlardan elde edilebilecek kazanç veya fiyatlardaki düşüşten kaynaklanabilecek zarar daha düşük seviyelerde bulunmaktadır.
Vadeleri genellikle 1 yıllık olan bu fonun avantajının 1 yılın sonunda altın fiyatları düşse de paranın büyük bir bölümünü koruma amacında olması oluştururken dezavantajını 1 yıl bitmeden fondan çıkma durumunda yatırılan miktarın yüzde 1`i ile yüzde 3`ü arasında bir miktarın erken çıkış miktarı olarak kesilmesi oluşturmaktadır.
2-Normal Altın Fonları
Anapara korumali fonlara gore risk oranları daha yüksek olan bu fonlarda anapara korumalı fonların çoğunda olduğu gibi belirli bir tarihe kadar beklemek zorunda kalınmaması esneklik avantajı sağlamaktadır. Bu fon çeşidi yüksek risk ve yüksek getiri cinsinden olmasından dolayı ani yükseliş veya düşüşlerden daha çok etkilenmektedir.
MEVDUAT YATIRIMCILARI ALTINA YÖNELDİ MEVDUAT YATIRIMCILARI ALTINA YÖNELDİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankaların altın depo hesabı büyüklüğü yaklaşık 49 tona yükseldi.
Fiyatlarındaki artışla birlikte altın hesaplarındaki çeşitlilik ve müşteri sayısı artarken, son dönemde mevduat yatırımcılarının bir kısmının pozisyon değiştirerek altın hesaplarına yöneldiği belirtiliyor. 2010 sonuna göre ilk 5 ayda toplam mevduattaki büyüme yüzde 4,3 olurken, Türk bankacılık sektöründeki altın varlığı da yüzde 74,1 arttı.
VAKIFBANK
Yılın ilk yarısı itibarıyla altın hesabı sahibi müşteri sayısı 2010’un aynı dönemine göre yüzde 300’ü aşan bir oranda (yaklaşık 4 kat) artış kaydetti. 30 Haziran 2011 itibariyle hesabında altın bulunan müşteri sayısı 20 bin civarında olurken bunun parasal karşılığı da 300 milyon lira civarında. Bunun yanısıra Vakıfbank’ın altın varlığı 2010 sonu itibarıyla yaklaşık 1,7 ton iken, ilk yarı itibariyle yaklaşık yüzde 110’a varan artışla 3,5 tona yükseldi.
İŞ BANKASI
İş bankasındaki altın hesaplarının TL bakiyesini Mart 2011 sonu itibariyle geçen yılın Mart ayı sonuna göre son bir yıllık dönemde yüzde 147’lik büyüme kaydederek 2010 yılı sonundan 1 Nisan’a kadar olan dönemde altın hesapları yüzde 37 oranında büyüdü. Altın hesaplarının 31 Mart itibariyle toplam büyüklüğü 1,16 milyar liraya ulaştı.
YAPI KREDİ
Yapı Kredi bankasının bu yıl ilk 6 aydaki toplam vadeli ve vadesiz altın mevduat tutarı 2010 Haziran ayı ile kıyaslandığında vadeli tutarının yüzde 300, vadesiz tutarının ise yüzde 100 oranında arttı. 2011 yılındaki müşteri sayısında 2010 Haziran ayına kıyasla vadesiz altın mevduatında yüzde 52, vadeli altın mevduatında ise yüzde 300’lük artış görüldü.
GARANTİ BANKASI
Garanti Bankası`ndaki altın hesapları bu yılın ilk 5 ayında 2010’un aynı dönemine göre, yüzde 50’den fazla arttı bunun yanısrıa hacim ise 2 katına çıktı.
Ceren DİLEKÇİ / GAZETEPORT