Alım gücündeki artış Burger King`e ayda iki restoran açtırıyor

Güncelleme Tarihi:

Alım gücündeki artış Burger King`e ayda iki restoran açtırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2004 10:34

Ekonomideki canlanma hamburger satışlarına da yansıdı. Yükselen alım gücü nedeniyle müşteriler daha pahalı üst menülere geçti. Son 8 ayda fiş sayısında ve değerinde rekor bir artışa imza atan Burger King Türkiye şimdi cirodaki bu yükselişi yatırıma dönüştürüyor


Türkiye`de alım gücü yükselince fast food devi Burger King de büyüme atağına geçti. 2004 yılı içinde Anadolu ağırlıklı olmak üzere 15 restoran açacak olan firma 2005 yılında ise zincire 25 restoran daha eklemeyi planlıyor. Türkiye genelinde 105 restorana ulaştıklarını belirten Burger King Türkiye Genel Müdürü Caner Dikici, Krizden önce restoran sayımız 118`di. Bu sayı krizde yüzde 15 azalmıştı. Ama bu yıl alım gücündeki hızlı artış sonrasında ayda iki restoran açmaya başladık. Bu ciddi bir büyüme. Yeni açacağımız restoranlar ile krizde bıraktığımız noktanın önüne geçmiş olacağız diye konuştu.

Fiş başına harcama miktarı %10 arttı
Dikici, 2004 yılında alım gücünün artması ile birlikte restoranlarda fişlerin değerinde ve sayısında ciddi bir artış yaşandığını anlattı. Fiş değerinin yüzde 10 arttığını belirten Dikici, bunun da insanların restorana girdiğinde daha fazla harcama yaptığı anlamına geldiğini söyledi. Dikici fiş sayısının ise yüzde 25 oranında arttığına dikkat çekti. Dikici, Fiş değerinin artması iki şekilde oluyor. Ya mönünüzü zenginleştiriyorsunuz, ya da daha üst menüye atlıyorsunuz. Bu durum alım gücünün arttığının en iyi göstergesi. Yıllık 15 milyon fiş keserken, bu rakam 20 milyona çıktı. Hem fiş değeri hem de sayısında yaşanan artış ciroya yüzde 35 arüş olarak yansıdı. Fiş artışında bu oranlar dünyada yok. Bu anlamda Burger King International içinde ilgi odağıyız.

Türkiye`de büyüme kararının 2004 yılı Nisan ayında alındığını dile getiren Dikici, 2004`ün Nisan`ından beri sektörde bir büyüme hissetmeye başladık. Satışlarda ciddi bir arüş oldu. Bu da ekonomideki istikrardan kaynaklanıyor. Enflasyon olmadığı zaman gerçek anlamda yapılan iş ölçülmeye başladı. Bundan önce cirolar artıyordu ama bunun fiyat arüşından mı tüketimden mi kaynaklandığı anlaşılamıyordu dedi.

Franchise vererek Anadolu`da büyüyecek
Burger King`in ağırlık olarak kendi açtığı restoranlarla büyüdüğünü ancak son üç yıldır franchising de vermeye başladıklarını belirten Dikici, Toplam 15 tane franchise verdik. Bundan sonrası için de daha çok franchise ile büyümeyi öngörüyoruz açıklamasını yaptı. Dikici Anadolu ve özellikle Ankara`da yayılacaklarını kaydetti.

Hamburgere en az bir yıl daha zam yok
Yaklaşık 15 aydır ana ürünlere zam yapmadıklarını kaydeden Burger King Genel Müdürü Dikici, fiyatları en az bir yıl daha bir artırmayı düşünmediklerini açıkladı. Satın alma anlaşmalarınının uzun süreli olduğunu ifade eden Dikici, Ani bir gelişme, beklenmedik bir olay olmadığı takdirde fiyatlar en az bir yıl daha aynı seviyede kalacak diye konuştu.

Hurmalı, çorbalı menü Ramazan`da satışları patlattı
Burger King`in satışlarında Ramazan`da önemli bir artış olduğunu belirten Dikici, bunu nasıl başardıklarını şöyle anlattı: İnsanların Ramazan`da ne beklediğini düşündük. Hurma, çorba, tatlı ve çayı ekledik menülere. Bir tepsiye 10 çeşit ürün koyduk. Ticari düşünmedik. Müşteriyle duygusal bir bağ kurmak istedik. Bu menü sayesinde iftarda satışta patlama oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!