Albayraklar, `Temiz Şehir`le gözaltında

14.09.2001 - 09:15 | Son Güncelleme :

Recep Tayyip Erdoğan`ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden başlayarak büyüyen ve Yeni Şafak Gazetesi`nin de sahibi olan Albayraklar Grubu`na yönelik DGM operasyonu başladı.

Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak ile 20 yöneticisi dün gözaltına alındı. Polis, Albayraklar Grubu`nun şirketlerini basıp, evraklara el koydu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nden 20 ayrı şirketine usulsüz ihale aldığı iddia edilen Albayraklar Şirketler Grubu`nun Yönetim Kurulu Başkanı, Yeni Şafak Gazetesi`nin sahibi Mustafa Albayrak ile 20 yöneticisi dün başlatılan Temiz Şehir Operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Organize Suçlar ve Mali Şube`de sorgulanan şirket yöneticileri, ihalelere fesat karıştırmak ve cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmakla suçlanıyor.

Albayraklar soruşturması için 70 gün önce görevlendirilen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren`in hazırladığı raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin servis ihalesini alan Albayraklar Şirketi`nin, 737 adet minibüs ile otobüsü sahte ruhsatla çalıştırdığı iddiası yeraldı. Polis, Albayraklar Şirketler Grubu`nun Topkapı`da bulunan merkezi ile şubelerine operasyon düzenleyip, evraka ve bilgisayar kayıtlarına el koyuyor.

SÜPER MÜFETTİŞ İŞ BAŞINDA

Albayraklar Şirketler Grubu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki akıllara durgunluk veren ihale trafiğini soruşturma görevi, Susurluk, Batman`daki kayıp silahlar, Kocaeli`nde, üst düzey polislerin de adralarında bulunduğu mazot kaçakçılığı gibi çok önemli olayları soruşturan `Süper Müfettiş` Candan Eren`e verildi. Candan Eren`in, 62 gün süren incelemesi sonunda 36 klasör bilgi ve belge toplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nde, Albayraklar Şirketleri ile ilgili yaklaşık 100`ün üzerinde kişinin bilgisine ve ifadesine başvuruldu. Albayrak Şirketler Grubu`na verilen ihalelerle ilgili hazırlanan rapor geçtiğimiz hafta İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı`na ulaştırıldı. İncelemesini tamamlayan İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Abdülaziz Özatlan, önceki akşam operasyonu başlatan düğmeye bastı.

Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren, kendisinden önce görevlendirilen müfettişlerin, derine inmeden, yüzeysel bir soruşturma yaptıklarına, raporunda dikkat çekti. Eren`in raporunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nden personel servisi ihaleleri alan Albayraklar Şirketi`nin 737 adet minibüs ile otobüsün ruhsatlarının sahte olduğunu ortaya çıkardı.

İHALE DİLEKÇELERİ

Recep Tayyip Erodoğan`ın başkanlığa seçilmesiyle birlikte, Albayrak Grubu`nun İstabul Büyükşehir Belediyesi`nden yoğun olarak ihale almaya başladığı iddiasını, şirketin Ticaret Odası`ndaki dosyası kanıtlıyor. Albayrakler`ın aile şirketi Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ`nin İstanbul Ticaret Odası`ndaki dosyasında, üzerine tükenmez kalemle ‘‘İhale için’’ yazılı, çok sayıda dilekçe bulunuyor. Ticaret Sicil Müdürlüğü`ne hitaben yazılan dilekçelerde, ‘‘Memurluğunuzda 270705/218287 sicil numarasıyla işlem görmekteyiz. Bir yetki belgesi verilmesini arz ederiz’’ ifadesi yer alıyor.

1 MİLYARDAN 1 TRİLYONA

Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş, 6 Aralık 1990 tarihinde, 1 milyar lira sermayeyle kurulmuş. Gülizer Albayrak ile çocukları Ayşe, Havva, Mustafa, Bayram, Kazım ve Muzaffer Albayrak tarafından kurulan bin hisseli şirketin sermayesi, 1 milyar lira olarak belirlenmiş. Şirketin dosyasında, 1995 yılından sonra bir hareketlilik başlamış. Ticaret Odası`na sıkça, ihale ve alım satım başvuruları yapılmış. 8 yıl bir milyar lira olan şirket sermayesi, 1998 yılında, yönetim kurulu kararıyla 1 trilyon liraya yükseltilmiş.

Albayrak Grubu`nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin yanında, ilçe ve belde belediyelerine hizmet veren Metrotem Temizlik Hizmetleri İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited ve Beltem Temizlik Turizm Sanayii ve Ticaret isimli iki şirketi daha bulunuyor.

Erdoğan: 100 milyon dolarlık ihale verdim

Albayraklar Grubu`nun yayın organı olan Yeni Şafak Gazetesi de Recep Tayyip Erdoğan`ın İstanbul`a belediye başkanı olmasından sonra atağa geçti. Gazete daha sonra Cengiz Çandar, Fehmi Koru, Nazlı Ilıcak ve Mehmet Barlas gibi köşe yazarlarını bünyesinde topladı. Gazete, kapatılan Fazilet Partisi`nin gelenekçilerinden kopan yenilikçilerin lideri Recep Tayyip Erdoğan`ın dışındaki bütün siyasi oluşumlara muhalefet ediyor. Erdoğan, bir süre önce Hürriyet`e yaptığı açıklamada, ‘‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım dönemimde 2.4 milyar dolarlık ihale gerçekleşti. Bunlardan 100 milyon dolarlık bölümünü Albayraklar kazandı’’ demişti.

Albayrak`ın belediye ile ilişkileri nasıl gelişti

Recep Tayyip Erdoğan`ın basın danışmanlığını yapan sırdaşı Hüseyin Besli, belediye başkanlığı görevinin sona ermesinden sonra, bir süre Yeni Şafak Gazetesi`nde çalıştı.

Recep Tayyip Erdoğan döneminde Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı Spor AŞ`nin genel müdürü olan Mehmet Atalay, daha sonra Yeni Şafak Gazetesi`ne genel müdür yardımcısı oldu.

Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan döneminde olduğu gibi, Ali Müfit Gürtuna döneminde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinden ihale almaya devam ediyor. Albayrak`ın, sadece Büyükşehir Belediyesi`nden, 300`e yakın ihale aldığı belirtiliyor.

Büyükşehir Belediyesi`nin yan kuruluşu Kiptaş, Altunizade ve İkitelli Başak Konutları`nın bir bölümünü, Albayrak A.Ş.`ye yaptırdı.

Halk Ekmek`in dağıtımını Albayrak yapıyor. Albayrak`ın, Belediye`nin tesislerinde üretilen 2 milyon ekmeğin her birinden 5 bin lira komisyon aldığı ifade ediliyor. Albayrak`ın ayrıca, Halk Ekmek büfesi açmak isteyenlerden de 150 milyon lira hava parası aldığı iddia ediliyor.

İSKİ`nin su sayaçlarını değiştirme işini, Albayrak A.Ş.`nin üç yan kuruluşu yapıyor.

İstanbul Metrosu`nun elektro-mekanik alt yapı ihalesi, Yapı Merkezi ve ABB şirketleri dışarıda bırakılarak, yeterliliği olmayan Albayrak AŞ`ye verilmişti.

Albayrak şirketlerinin ortaklarından Nuri Albayrak, Refah Partisi kapatılmadan önce il yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Albayrak, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi`nde, kapatılan Fazilet Partisi`ne mensup üye olarak görev yaptı. Alınan kararların altına imza attı.

Fazilet Partisi Meclis Üyesi Nuri Albayrak aynı zamanda, İstanbul Büyükşehir Belediyespor`un as başkanlığı görevini de yaptı.

Topkapı Şehir Parkı`ndaki yüzlerce bina yerle bir edildi ancak Yeni Şafak Gazetesi`nin hizmet verdiği binaya dokunulmadı. Recep Tayyip Erdoğan`dan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ali Müfit Gürtuna bu durumu, ‘‘Kamulaştırmada fayda görülmedi’’ şeklinde değerlendirdi.

Yeni Şafak Gazetesi`nin binasının bir katı, uzun süre Fazilet Partisi`nin de İstanbul İl Merkezi olarak faaliyet gösterdi. Recep Tayyip Erdoğan, 1994 yerel seçimlerine burada hazırlandı.

İETT`ye alınacak 100 yeni otobüs ihalesine, sadece Albayrak A.Ş. katıldı. 29 Kasım 2000 tarihindeki ihale, rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Kentteki 3 bin civarındaki billboard, Albayrak`a ait Medya Pano şirketi tarafından pazarlanıyor. Her bir billboard, haftalığı 100 ile 200 dolardan kiralanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin trilyonluk yemek ihalesini de Albayrak üstlendi.

İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin araç kiralama işini Albayrak yapıyor. Şirketin bu işten, yılda 1 trilyon liranın üzerinde gelir elde ettiği belirtiliyor.

İETT otobüslerini 850 milyar liralık yıkama ihalesini Albayrak aldı.

Yeşilköy ve Çiraz`da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne ait üç halı sahayı da Albayrak işletiyor.

Akbil olayında yine onlar vardı

Sıradan bir taşıma şirketi olan Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan`ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra, Fazilet Partili belediyelerin kadrolu müteahhiti oldu. Erdoğan`ın Trabzon`dan hemşehrisi olan Albayraklar`a yönelik usulsüzlük iddiaları hiç bitmedi.

Albayrak Kardeşler`in adı ilk kez, Büyükşehir Belediyesi`nin toplu taşıma araçlarında kullanılan elektronik geçiş sistemi Akbil`deki usulsüzlük soruşturmaları sırasında ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten Organize Suçlar Şubesi, Albayrak`ın ortaklarından Ahmet Albayrak`ın da aralarında bulunduğu 58 kişiyi gözaltına aldı, şirketin bütün evraklarına el koydu. Ancak uzmanların yaptığı araştırmalar, Büyükşehir-Akbil-Albayrak üçgenindeki usulsüzlükleri tespit etmeye yetmedi.

Akbil`de, 250 milyon dolarlık bir usulsüzlük yapıldığı ancak bunu tespit etmenin mümkün olmadığı ifade edildi. Bu paranın, Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlayan parti kurma çalışmalarında kullanıldığı ileri sürüldü. Hatta bu para yüzünden, Erdoğan ile, Fazilet`in gelenekçilerinin arasının açıldığı iddiaları ortaya atıldı. Akbil soruşturmasını yapan İstanbul Organize Suçlar Şubesi`nden 3 Mayıs 1999 tarihinde yapılan açıklamada, Albayrak`ın da aralarında bulunduğu bazı yandaş şirketlerin, Büyükşehir Belediyesi`nden sahte faturayla haksız kazanç elde ettiğinin tespit edildiği belirtildi. Aynı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Belbim`den, Albayrak`a 200 milyar lira ödeme yapıldığı tespit edildi.

Meclis gündemine geldi

Albayrak-Büyükşehir-Recep Tayyip Erdoğan ilişkisi, geçtiğimiz yıl DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Güzel tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirildi. DSP Grubu tarafından Meclis Başkanlığı`na sunulan önergede, 1994 yılına kadar sıradan bir personel taşıma şirketi olan Albayrak`ın, FP`nin belediyelerde seçim kazanmasından sonra, Türkiye`nin en büyük firmalarından biri haline geldiği vurgulandı. 7 yıl boyunca Albayrak`ın Büyükşehir Belediyesi`nden aldığı emanet ve normal ihalelerin ve rakamsal boyutlarının açıklanması istendi. Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, bunun üzerine soruşturma başlattı.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.