Dolar güvensizlikten yükseliyor

14.09.2001 - 09:16 | Son Güncelleme :

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Güvemli, ABD`de yaşanan olayların ardından dünya piyasalarında doların değer yitirmesine karşılık Türkiye`de yükselmesinin, Türk parasına olan güvensizliğin uzantısı olduğunu savundu. Prof. Dr. Güvemli, doların bugün itibariyle dünyadaki seyrine paralel bir çizgiye geleceğini belirterek, Türkiye`deki hareketlerin spekülatif olduğunu söyledi. Fiyatlardaki dalgalanmaların aynı zamanda vatandaşların tercihlerindeki bilinçsizliği de yansıttığını ifade eden Güvemli, doların değerlenmesinin, halkın hareketinin bilinçliliği açısından kötü bir gösterge olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Oktay Güvemli, `Kapitalist küreselleşmeye karşı bir terör eylemi gerçekleştiriliyor ve zarar görüyor. Parasının da zarar görmesi gerekir, zarar gördü de zaten. Tüm dünya para dışı kaynaklara yöneliyor, altın gibi. Para dışı kaynakların değer taşıyacağı bir süre yaşanıyor` tesbitinde bulundu. Doların tüm dünyada düşerken Türkiye`de neden değer kazandığı sorusunun cevabını bulmak için derin analizlere gerek olmadığına işaret eden Güvemli, şöyle devam etti: `Türk parasından kaçınmanın doğal sonucu bunlar. En ufak olayda Türk parasından uzaklaşıyor vatandaş, kaçınca da dolara gidiyor. Yoksa doların büyük bir zafer kazandığından değil. Terör saldırısı belli hedeflere yönelmiş, parası, borsaları düşecek. Olumsuz etkilenir diye İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nı kapatıyorsun ama bir diğer değer kaybetmesi gereken değer olan parası, değerleniyor. Türkiye`de dolardaki yükseliş, Türk parasına güvensizliğin uzantısı. Ancak, sanırım düşer ve dünyadaki seyrine yakın bir paralele girer.`

Dolar istikrar aracı
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz ise doların sadece Türkiye`de yükselme eğiliminde olmadığını, gelişmekte olan piyasalarda da aynı gelişmelerin yaşandığını vurguladı. `ABD`de yaşanan terör olayının ardından Latin Amerika`da, Arjantin`de, Brezilya`da, bazı Doğu Avrupa ülkelerdinde de dolar değer kazandı` diyen Korkmaz, sadece Türkiye`nin değil gelişmekte olan ülkelerin de doları önemli bir istikrar aracı olarak gördüğünü kaydetti. Korkmaz, doların yükselmesinin ikinci nedeninin ise merkez bankalarının, terör eyleminden sonra olayın genişleyeceği ve dünyanın yeni bir ekonomik krize girme olasılığına karşı döviz rezervlerini artırmak zorunda kalmaları olarak açıkladı.

Prof. Dr. Korkmaz, bunun sonucunda rezervleri dolar olarak tutan ülkelerde dolara olan talebin arttığını ve Türkiye`nin de bu ülkeler arasında olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Esfender Korkmaz, `Üçüncü sebep ise, Türk Lirası`na olan güven hala az. Doların başına ne gelirse gelsin Türk parasına olan güven az. Dolar en sıkıntılı döneminde dahi değer kazanıyor Türkiye`de. Petrol fiyatlarının artması ithalat için dövizi gerektiriyor. Petrol ihraç etmeyen ülkelerde de dövize olan ihtiyaç artıyor. Türkiye de bu ülkelerden birisi. Bu da bir dördüncü sebep.`


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.