Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2002 09:072dk okuma
AKP kurmayları, 9.3 katrilyon liraya ulaşan Zorunlu Tasarruf hesabının tasfiyesi için, 4 taksitte ödeme formülü geliştirdi. Buna göre, bu para çalışanlara her yıl bir taksit olmak üzere 4 yılda ödenecek.
AKP kurmaylarının, çalışanların zorunlu tasarruf hesabında bekleyen ve yıl sonuna kadar 11 katrilyon liraya ulaşması beklenen anapara ve nemanın, dört yılda hak sahiplerine ödenerek tasfiye edilmesine yönelik bir plan üzerinde çalıştıkları belirlendi. Dörtte birlik ilk taksitin ise biriken nemalarının üçte birinin ödenmesi gereken Şubat 2003`te yapılacağı bilirildi.
Kurulacak AKP hükümetinin TBMM`den öncelikle çıkaracağı yasalar arasında Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Yasası`nda yapılacak düzenleme de bulunuyor. Anayasa Mahkemesi`nin 28 Nisan 2002`de Resmi Gazete`de yayımlanan ve 28 Aralık 2002 günü yürürlüğe girecek olan kararıyla, zorunlu tasarrufların nema ve anapara ödemelerini düzenleyen maddesi iptal edilmişti. Mahkeme, hukuki boşluk oluşmaması ve yeni düzenleme yapılabilmesi için dokuz aylık süre tanımıştı.
AKP kurmayları Eylül 2002 sonu itibariyle 9.3 katrilyon liraya ulaşan zorunlu tasarruf hesabının dört yılda tasfiye edilmesine yönelik bir düzenleme üzerinde çalışma yaptılar. Söz konusu düzenlemeyle, hesapta bulunan anapara ve nemanın hak sahiplerine dört yılda dört taksitte ödenmesi öngörülüyor.
BORÇLANMA YAPILACAK
Zorunlu tasarruf hesabındaki birikim sürekli Hazine iç borçlanma kağıtlarında çevriliyor. Hazine vadesi gelen kağıtların anapara ve faizi için her seferinde hesaba yeni kağıtlar veriyor. Hesaptan ödeme yapılması gerektiğinde ise bazı kağıtları erken itfaya tabi tutarak nakit ödemede bulunuyor. Şubat 2003`te yapılacak ödemeyi Hazine`nin piyasadan borçlanarak gerçekleştirmesi gerekecek. Başka bir ifadeyle zorunlu tasarruf hesabına verilen iç borçlanma kağıtları erken itfa edilecek, Hazine bu ölçüde bir nakit borçlanmayı da ancak piyasadan yapabilecek.
Hazine Müsteşarlığı`nın verdiği bilgiye göre, zorunlu tasarruf hesabına, başlangıçtan 30 Eylül 2002 sonuna kadar 1 katrilyon 693.3 trilyon liralık anapara, 11 katrilyon 127 trilyon liralık da nema girişi yaşandı. Hesaptan bugüne kadar anapara, şahıs kesintisi ve nema olarak hak sahiplerine 3 katrilyon 463.8 trilyon, iade olarak ilgili kurumlara 8.9 trilyon, yatırım harcaması ve komisyon olarak Ziraat Bankası`na da 17 trilyon ödendi.
Hesapta kalan 9 katrilyon 320.3 trilyon lira, çeşitli vadelerdeki Devlet tahvili ve Hazine bonolarına yatırılarak değerlendiriliyor. Hesabın 10.3 trilyon lirası da Ziraat Bankası`nda tutuluyor.