AKP`nin adayı Abdullah Gül

Güncelleme Tarihi:

AKP`nin adayı Abdullah Gül
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2007 09:50

Gül muhalefetle görüştükten sonra adaylığını resmen açıklayacak

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti`nin dünkü Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, Cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ün adını açıkladı. Gül, bugün muhalefet partilerini ziyaret edecek. Gül muhalefetle görüştükten sonra adaylığını resmen açıklayacak.

CNNTURK

AK Parti yarım kalan süreci tamamlama kararı alarak, Abdullah Gül`üyeniden  cumhurbaşkanı adayı gösterdi.
 
Mayıs 2007`de Meclis`te Cumhurbaşkanı seçilemeyince “Abdullah Gül`ün adaylığı sürüyor mu?” tartışmaları yaşandı. Ancak, Gül bu süre boyunca “Adaylıktan vazgeçtim” demedi.
 
Adaylık başvrularının son günü beklenmedi ve Başbakan Erdoğan, dün 59’uncu hükümetin son Bakanlar Kurulu toplantısında kurul üyelerine, Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olursa ne olur, olmazsa ne olur diye sordu.


Bakanlar görüşlerini dile getirirken Başbakan Erdoğan tek tek not aldı. Yaklaşık 4.5 saat süren toplantının ardından Başbakanlık Merkez Bina’dan önce Başbakan Erdoğan, ardından da Dışişleri Bakanı Gül ayrılarak, Merkez Yürütme Kurulu toplantısı için parti genel merkezine gittiler.
 
Erdoğan ve Gül önce baş başa görüştü. Ardından Başbakan, Merkez Yürütme Kurulu toplantısına Gül ile birlikte girdi ve sözlerine  Adayımız Abdullah Gül`dür açıklaması ile başladı. Bu karara kurul üyeleri alkışlarla destek verdi.
 
AK Parti`nin stratejisi hazır
 
Toplantıda izlenecek strateji de ele alındı. Muhalefetle ne zaman temas kurulacak, resmi açıklama kim tarafından, hangi aşamada yapılacak, tüm bunlar karara bağlandı.
 
Toplantının ardından ilk olarak Gül`ün muhalefetle temasa geçeceği haberi kulislere sızdı. Ardından da AK Parti`nin Cumhurbaşkanı adayının Abdullah Gül olduğu kesinleşti. Ancak resmi açıklama yapılmadı. Bunun için Gül önce muhalefetle  görüşecek, ardından da basın toplantısı düzenleyerek adaylığını açıklayacak.
 
Açıklamadan sonra, daha önce yaklaşık 200 milletvekilinden toplanan imzalarla Gül için adaylık başvurusu yapılacak.
 
Adayın kişilik hakkı ihlal edilmesin
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, muhalefet partilerinin kendi Cumhurbaşkanı adaylarını ya da iktidarın adayını destekleyebileceklerini ifade ederek, Destekleme veya desteklememenin ötesinde, adayların kişilik haklarını ihlal edici beyanlarda bulunmaktan kaçınmaları beklenir. Onların da bu çerçevede davranmalarını bekliyoruz dedi.
 
Yazıcı, 22 Temmuz seçimlerinin demokrasiye katkı sağladığını da sözlerine ekledi.
 
Erdoğan `adaylar` demişti

AK Parti`de cumhurbaşkanlığı için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`ün ismi baştan beri gündemdeydi. Ancak kulislerde, Başbakan’ın açıklamasına da dayanılarak, birden fazla adayla seçime gidilebileceği konuşuluyordu.
 
Erdoğan, “Parti liderlerini ziyaret edecek misiniz?” sorusuna ““Artık ben mi aday olan arkadaşlarımız mı görüşür o belirsiz” cevabını vermişti.
 
Başbakan bu sözleri kullanmıştı ama AK Parti`de Gül’ün karşısına rakip çıkması beklenmiyordu.
 
Nitekim önceki gün açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gül`ün adaylığına destek vermişti.
 
MUHALEFET TUTUM BELİRLEYECEK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül`ün bugün muhalefet partilerini ziyaret edeceğini bildirdi.

AK Parti MYK toplantısının ardından Gül`ün randevu talebi CHP`ye iletildi. CHP`den randevu istemine henüz yanıt verilmediği, konunun bugün saat 13.00`da yapılacak olan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında değerlendirileceği ve buna göre yanıt verileceği belirtildi.
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugün MYK`da konuyu değerlendirdikten sonra gerekli açıklamayı yapacaklarını söyledi. Baykal, Şimdiye kadar söylediğimiz her şey ortada dedi.
 
CHP, Gül dışında bir adayı destekleyebileceğini açıklamış; hatta Murat Başesgioğlu ismini olumlu bulduğunu belirtmişti. DSP de Başesgioğlu ismine destek vereceğini açıklamıştı.
 
MHP ile randevu saat 11.30`da
 
Cumhurbaşkanlığı için siyasi partilerden destek isteyecek olan Gül, MHP lideri Devlet Bahçeli bugün saat 11.30’da görüşecek. Gül`ün DTP ve DSP liderleriyle de görüşmesi bekleniyor. 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti`nin Cumhurbaşkanı adayının Abdullah Gül olması ile ilgili olarak Oylamada TBMM`de olacağımızı belirtmiştik, tavrımızda herhangi bir değişiklik olmayacak dedi.

Vural, yaptığı açıklamada, MHP olarak asıl önemli olanın aday değil, zihniyet olduğunu dile getirmiştik, biz kişiler nezdinde değerlendirme yapmayı uygun görmüyoruz görüşünü dile getirdi.

Vural “MHP olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterme eğilimimiz devam ediyor dedi.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise AK Parti`nin 3’üncü turda kendi oyları ile Cumhurbaşkanı’nı seçebileceğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yeni bir kaosa neden olmasını istemiyoruz diye konuştu.
 
Bahçeli: İsimler üzerinde durmuyoruz

Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Genel Kurul’a girme kararlarını Beni şaşırttı diyerek eleştiren CHP lideri Deniz Baykal`a yanıt verdi.

Ortadoğu Gazetesi’ne demeç veren Bahçeli, Sayın Baykal`a sormak isterim. Girmeyip, seçimi yapılamaz hale getirmemiz durumunda bir sonraki hamlemiz ne olacak? Belirsizlik ve kriz üzerinden siyaset yapmanın tarafı olamayız dedi.
 
Abdullah Gül`ün adaylığını değerlendiren Bahçeli, Bu şartlara uygun ismin Abdullah Gül olduğunu düşünüyorlarsa, onu aday göstersinler. Biz isimler üzerinde durmuyoruz yorumunu yaptı.
 
DTP: Önyargımız yok
 
DTP Mardin Milletvekili ve Grup Başkanı Ahmet Türk, Abdullah Gül`ün cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin olarak Hem arkadaşlarımızla hem de Sayın Gül`le görüştükten sonra kararımızı vereceğiz ama bir önyargımız yok dedi.

CNN TÜRK`e konuşan Türk, Abdullah Gül`ün eşinin türbanlı olup olmaması bizim için önemli değil, önemli olan 70 milyonu kucaklamasıdır sözlerini kullandı.
 
DSP: Diyaloğun olmaması şık olmadı

 
DSP Genel Sekreteri Masum Türker, AKP, Cumhurbaşkanı seçiminde Meclis Başkanı seçimindeki yolu izlemedi. Bu durum, AK Parti`nin söylemleriyle çelişti. Parti olarak Abdullah Gül`ün adaylığını değerlendirdikten sonra bir karara varacağız diye konuştu.
 
Gül`ün randevu talebinin henüz kendilerine ulaşmadığını ifade eden Türker, Meclis Başkanı seçimindeki uzlaşı ve diyaloğun Cumhurbaşkanı adaylığının açıklanmasında olmaması şık olmadı dedi.
 
İlk oylama 20 Ağustos`ta
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk oylama 20 Ağustos`ta, ikinci oylama 24 Ağustos, üçüncü oylama ise 28 Ağustos’ta yapılacak.
 
Takvime göre cumhurbaşkanlığı için son oylama 1 Eylül’de yapılacak.
 
Ancak AK Parti`nin adayının en geç 28 Ağustos’taki üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor, çünkü bu oylamada yarışa giren adaylardan birisinin 276 oy alması ipi göğüslemesi için yeterli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!