AKP çok güçlü geldi piyasa umutla oynadı

Güncelleme Tarihi:

AKP çok güçlü geldi piyasa umutla oynadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2002 10:25

3 Kasım seçimlerinden AKP`yi tek başına iktidara taşıyacak oy çıkması, piyasalarda ‘umut’la karşılandı. Borsa yüzde 6.14 yükselirken, dolar 1 milyon 680 bin liranın altına indi.

AKP`ye tek parti iktidarı sağlayacak oyla sonuçlanan 3 Kasım seçimine piyasaların yaklaşımı ‘umut’lu oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) gün içinde iki defa 11 bin puanı aştıktan sonra cuma gününe göre 617 puanlık artışla, 10.844 puandan kapanarak, 28 Mayıs`tan sonraki en yüksek değerine ulaştı. İMKB-100 Endeksi, gün içinde 11.171 puanı görerek yine 28 Mayıs`ta görülen en yüksek seans içi değeri olan 11.218 puana yaklaştı.

Kurlar ise dün gün içinde hareketlenmelerine rağmen sabah saatlerindeki yükseliş eğilimini öğlene doğru kaybederek normale döndü. Merkez Bankası dolar satış kuru 1 milyon 678 bin liradan kapanarak, 1 Kasım tarihindeki kapanış değerine göre yaklaşık 9 bin lira geriledi. Bono ve tahvil piyasasındaki faiz oranları, hisse senedi piyasasına ve döviz piyasasıyla karşılaştırıldığnıda nispeten sakindi. Pİyasanın gösterge niteliğindeki 2 Temmuz 2003 vadeli bononun ortalama yıllık kapanış oranı 64.5 oldu.

DOLAR ÇIKTI-İNDİ

AK Parti`nin zaferiyle sonuçlarar 3 Kasım seçiminden sonra ilk tepkiyi dün sabah saatlerinde veren döviz piyasası, ilk dakikalara yükselerek başladı. Merkez Bankası`nda dolar kotasyonları 1 milyon 740 bine vurdu. Aynı dakikalarda İstanbul serbest piyasasında dolar satış değeri de yer yer 1 milyon 745 bin liraya kadar tırmandı. Kapalıçarşı`da ise doların satış fiyatı 1 milyon 732 bin lirayı gördü.

Ancak geçen hafta, özellikle hafta ortası ve sonu arasında yerli kurumsal ve bazı yabancı yatırımcıların döviz pozisyonlarını kapatmış olmaları nedeniyle dolar normalin üzerinde talep görmedi. Diğer piyasaların, seçim sonucuna daha dengeli yaklaşmasının, uluslararası piyasalardaki normal seyrin ve yine seçim sonuçlarına yönelik başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere dünyadan gelen tepkilerin normalliği, döviz piyasasını da sakinleştirdi. Bankalararası piyasada 1 milyon 740 bine vuran kotasyonlar ilerleyen saatlerde, önce 1 milyon 700 bine, daha sonra da 1 milyon 680 bin lirada yoğunlaşan kotasyonlara çekildi. Bu düşüş, İstanbul serbest piyasasında da etkisini gösterdi ve sabah saatlerinde 1 milyon 740 binli değerlere tırmanmış olan dolar 1 milyon 690 binlere döndü. Kapanış itibariyle Merkez Bankası dolar satış kuru, 1 Kasım değerinin altına inerek, 1 milyon 678 bin lira oldu.

BORSA YÜKSELDİ

Seçimin önceden tahmin edildiği şekilde sonuçlanmasıyla İMKB, dün sabaha hafif alımlarla başladı. Seansa, cuma gününe göre 13 puanlık artışla 10.230 puan seviyesinden başlayan İMKB-100, artan alımların etkisiyle kısa sürede 10.650 puanı aştı. Bu seviyede kısa süre için kár amaçlı satışların etkisi piyasayı düşürdü. İkinci seansa yine alımlı başlayan piyasa, bu seansın ilk yarım saati içinde dünkü en yüksek değer olan 11.171 puana kadar çıktı. İMKB-100 Endeksi bu seviyeden sonra ilk seansın başındakindenbiraz daha ısrarlı kár satışlarıyla karşılaştı. Bu satışlarla 10.750-10.900 aralığında bir süre hareket eden borsa, günü yüzde 6.14 yükselişle, 10.844 puandan kapattı.

Alman ARD İMKB’de

Seçim sonrası AK Parti`nin tek başına iktidar şansını yakalamasının ardından, Alman ARD TV kanalından 4 kişilik bir ekip, piyasaların nabzının attığı İMKB`ye gelerek, dünkü seansları takip etti. Çağrı Menkul Üye Temsilcisi Mehmet Ali Gökalp ile seçime ilişkin bir röportaj yapan Alman TV kanalı, seans salonundaki işlemlerin seyrini görüntüledi.

AKP`nin ‘Hazine’ sınavı bugün

AK Parti`nin kazandığı seçimlerden sonra Türkiye açısından en önemli gelişmelerden biri bugün yaşanacak. Hazine Müsteşarlığı, Kasım ayının en büyük iç borç ödemesine hazırlanmak amacıyla bugün iki ayrı ihale açacak.

Hazine`nin biri 133 gün vadeli, diğeri 238 gün vadeli olmak üzere iki bono ihalesinde piyasaların AK Parti`ye yönelik ilk tepkileri bir defa daha sınanacak. Hazine bu hafta, Kasım ayının en büyük iç borç geri ödemesi olan, toplam 6 katrilyon 118.2 trilyon liralık ödeme yerine getirecek.

Hazine`nin Kasım ayı toplamında yapacağı iç borç ödemeleri toplamıise 9 katrilyon 482 trilyon lirayı buluyor.

Hazine`nin en son düzenlediği 308 gün vadeli bono ihalesine ise toplam 3 katrilyon 986.2 trilyon liralık teklif gelmişti. İhalede nominal 3 katrilyon 730.5 trilyon liralık satış gerçekleşirken, net satış miktarı 2 katrilyon 455.8 trilyon lira olmuştu. İhalede bileşik faiz yüzde 63.90, basit faiz ise yüzde 61.34 olarak belirlenmişti.

Bugün düzenlenecek bono ihalelerinden 133 gün vadeli olan kağıtların geri ödemesi, 19 Mart 2003 tarihinde yapılırken, 238 gün vadeli bono ihalesinde satılacak kağıtların geri ödemesi ise 2 Temmuz 2003 tarihinde yerine getirilecek. İhalesi yapılacak 238 gün vadeli bonolar, 4 Eylül ve 9 Ekim tarihlerinde ihraç edilen ve 2 Temmuz 2003 geri ödeme tarihli Hazine bonolarının yeniden ihracı şeklinde olacak. Hazine`nin düzenleyeceği bono ihalelerinde satılacak.

Piyasayla birlikte bürokrasi de rahatladı

AKP’nin seçim zaferinin dün sabah kesinleşmesinin hemen ardından, piyasaların tek parti iktidarına ‘prim vermesi’, Ankara`da da ekonomi yönetimini rahatlattı. Piyasaları dün sabah saatlerinden itibaren izlemeye alan Merkez Bankası ile Hazine, ek bir önlem almaya ihtiyaç duymadı.

Önceden ilan ettiği borçlanma programını aynen uygulayacak olan Hazine, bugünkü ihale için iyimserliğini korurken, spekülatif nitelikli dalgalanma olmayınca Merkez Bankası`nın müdahale ihtimali de ortadan kalktı.

Hürriyet`in görüştüğü yetkililer, AKP`nin iktidar olasılığının piyasalarca çok önceden analiz edilmesi nedeniyle, olağandışı bir durum yaşanmadığını belirtirken, şu değerlendirmeyi yaptılar:

‘‘Ekonomi kurmaylarının New York, Londra ve Boston`da dış piyasa aktörlerine yaptığı sunuşlar sırasında verilen mesajlar etkili oldu. Bunun yanısıra, yabancı finans kuruluşları Türkiye`ye her gelişlerinde AKP Genel Merkezi`ne gidip merak ettikleri bütün soruların cevabını almışlardı. Seçim akşamı ve dün AKP`den yumuşak mesajların gelmesi buna eklenince, ilk gün hasarsız atlatıldı.’’

Yetkililer, seçimin ertesi gününün beklenenden ‘yumuşak’ geçmesinin olumlu olduğunu, ancak diplomasi dilindeki ‘ihtiyatlı bir iyimserlikle’ karşılanmasının daha gerçekçi olacağının da altını çizdi.

IMF destekli ekonomi programını yürüten ekonomi bürokrasisi, piyasaların verdiği ılımlı tepkinin Hükümet kuruluncaya kadar sürmesini ümit ediyor. Hükümetin kurularak göreve başlamasının, en az on günü gerektirdiği gerçeğinden hareketle, bu süre zarfında AKP`nin ekonomi kurmaylarından gelecek mesajların önemli olduğunun altı çiziliyor. Bu arada ekonomi yönetimi, kurulacak hükümete brifing dosyaları hazırlamaya başladı. 4. Gözden Geçirme çalışmalarını seçim nedeniyle yarım bırakan IMF, Türkiye`ye tekrar gelmek için yeni hükümetin kendisini davet etmesini bekliyor.

8 aylık cari açık çeyrek milyar dolar

Türkiye’nin ödemeler dengesi bilançosuna göre cari işlemler dengesi, bu yılın Ocak- Ağustos dönemini kapsayan 8 ayda 246 milyon dolar açık verdi. Türkiye`nin cari işlemler dengesi, geçen yılın aynı döneminde 2 milyar 46 milyon dolar fazla vermişti. Merkez Bankası, Türkiye‘nin 2002 yılı Ocak- Ağustos dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Açıklamaya göre, bilançoda yer alan kalemlerden dış ticaret açığı Ocak- Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.5 oranında artarak 4 milyar 161 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığında söz konusu artışa neden olarak, ihracat gelirlerinin yüzde 6.7, bavul ticaretinin yüzde 28.1 ve ithalat harcamalarının yüzde 8.6 oranında yükselmesi gösterildi.

IMF: Yeni hükümetle çalışmaya hazırız

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye`deki seçimler sonrası oluşacak yeni hükümetle çalışmaya hazır olduklarını bildirdi. IMF sözcüsü Conny Lotze, ‘‘Yeni hükümetle çalışmayı bekliyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi‘nin, IMF destekli ekonomik programa yönelik kapsamlı güveni destekleyen açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!