Abdülkadir Uslu geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Abdülkadir Uslu geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2002 09:55

Havlu kralı lakaplı Abdülkadir Uslu`nun Tümteks ve Boyasan şirketleri için açılan iflas davası geri çekildi. Magazin basınının gündemine Harika Avcı`yla yaşadığı ilişkiyle gelen Uslu, 3 ay içinde dönüyorum dedi


Mehmet Ali Erbil`li Maisonette havlu reklamları ve Harika Avcı`yla yaşadığı aşk macerasıyla tanıdık Abdülkadir Uslu`yu. Ama yıllık 100 milyon dolarlık cirosu ve Maisonette`le başlattığı ihracat atağıyla Türkiye`nin havlu kralı unvanını almayı da haketti Uslu. Ancak Uslu da birçok şirkette olduğu gibi, yatırım için bankalardan aldığı kredilerin kurbanı oldu. Ardından da her şey çorap söküğü gibi geldi.

Borçlarını ödeyemeyince haciz davaları birbirini izledi. 1 Ocak 1999`da, iplik fabrikasını 3 aylığına kapatarak işçileri ücretsiz izne çıkardı. Ardından yakında tüm işyerlerinin kapatılmasının gündeme gelebileceği açıklandı. Uslu sonunda çareyi fabrikalarını 675 bin mark karşılığında Güneş Tekstil`e bir yıllığına kiralamakla buldu. Ardından da Sanko`ya Maisonette hazır giyim markasını sattı.


YATIRIMCIYA UMUT DOĞDU
Zor geçen bu 2 yılın ardından Abdülkadir Uslu`nun şansı dönmeye başladı gibi görünüyor. Uslu`nun halka açık şirketleri Tümteks ve Boyasan, İstanbul Yaklaşımı`yla borçlarının yeniden yapılandırılmasının ardından iflas davasından da kurtuldu. Şirketler aleyhine Emlak Bankası tarafından açılan iflas davası, tarafların karşılıklı anlaşmasıyla sona erdi. Şirketlerden Borsa`ya gönderilen açıklamaya göre, davanın önceki günkü duruşmasında, tarafların beyanlarını gözönüne alan mahkeme, davanın konusuz kaldığına, dava esası hakkında bir karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Açıklamayla birlikte, kot dışı pazarda işlem gören elinde 2.6 trilyonluk Boyasan ve 1.2 trilyonluk Tümteks hissesi bulunan yatırımcılar için de umut ışığı doğdu.

Bir hafta önce Tümteks`te üretime başladıklarını, 10-15 gün içinde de diğer fabrikaların çalışmaya başlayacağını belirten Abdülkadir Uslu, Sermaye yapımızı düzelterek her şeye yeniden başlayacağız. 3 ay içinde her şey eskisi gibi olacak diyor. Uslu, yapacakları ilk işlerden birinin de Güneş Tekstil`le 1 Ocak 1999`da yaptıkları kira sözleşmesini feshetmek olacağını söylüyor. Tüm yatırımlarını tamamladıkları 1998 yılında başlayan kriz rüzgarına kapıldıklarını belirten Uslu, o günleri şöyle anlatıyor:


2003`E ÜRETİMLE GİRECEK
1998 yılında planladığımız yatırımın tümünü tamamladık. Tabii bunun için herkes gibi biz de bankalardan kredi kullandık. O günlerde bankaların çoğu kredilerini geri çağırmaya, faizleri yükseltmeye başladı. Biz de o rüzgara yakalandık. Aldığımız 1 trilyonluk kredi 3 yıl içinde 34 trilyon liraya ulaştı. Birçok kuruluş gibi biz de etkilendik.

İstanbul Yaklaşımı kapsamında ödeyecekleri borcun 100 milyon dolar olduğunu vurgulayan Uslu, borcu nasıl formüle ettiklerini de şöyle anlatıyor:

Yapı Kredi ve Tekfenbank, Tümteks ve Boyasan`ın 50 milyon dolarlık sermaye artırımlarını girerek, şirketlere ortak olacaklar. Sanko da Maisonette`e 12 milyon dolarlık sermaye koyacak. Biz, 5 bin çalışanıyla yılda 100 milyon dolarlık ciro yapan bir grubuz. Sermaye yapımızı en kısa sürede düzeltip 9 fabrikamızda yeniden üretime başlayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!