ABD Irak’ta asker sayısını düÅŸürüyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Irak’ta asker sayısını düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 09:09

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Başkan George Bush`un Irak`ta 17 olan tugay sayısını 15`e düşürme kararı aldığını söyledi

Haberin Devamı

    ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak`taki ABD güçlerinin sayısının azaltılacağını açıkladı.

    Irak’a dün ani bir ziyarette bulunan Rumsfeld, Felluce`de ABD askerlerine yaptığı konuşmada, Başkan George Bush`un Irak`ta 17 olan tugay sayısını 15`e düşürme kararı aldığını söyledi. 
 
    2006 baharına kadar Irak`taki asker sayısının, genel seçimden önceki sayı olan 138 binin altına düşürüleceğini belirten Rumsfeld, Irak`ın yeni ordusunu eğitmek için bölgede bulunan asker sayısında ise azalma olmayacağını belirtti.
 
    Rumsfeld`in yardımcıları, konuyla ilgili ayrıntılı açıklamaların daha sonra Pentagon`dan yapılacağını açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı kaynakları ise,  7 bin civarında askerin çekileceğini belirtti.
 
    ABD yönetimi, seçim sürecinde güvenliği sağlaması için Irak`a 20 bin ek kuvvet göndermişti. Rumsfeld daha önce yaptığı açıklamada, bu askerlerin ocak ayında çekileceğini ve Irak`taki asker sayısının tekrar 138 bin sınırına ineceğini belirtmişti. 
 
    Rumsfeld, Afganistan`dan Bağdat`a gelirken, Air Force kargo uçağında ülkesinin yakında Irak`ta iki tugayın konuşlandırılması planını iptal ederek, bu ülkedeki asker sayısında makul ve ek azaltmaya gideceğini söylemiş, bu konuda kesin bir karar olduğunu açıklamamıştı.
 
  ÂBush’tan ‘tele kulak’ savunması
 
   Bush yönetimi de, terörle mücadele çerçevesinde istihbarat kuruluşlarının Başkan George Bush`un onayıyla, ancak yasadışı şekilde ülke içindeki telefon konuşmalarını ve elektronik haberleşmeyi izlemesini savundu.
 
    Adalet Bakanlığı tarafından Kongre’ye gönderilen mektupta, ulusal güvenliğin, kişilerin özel hayatından daha önemli olduğu iddia edildi.
 
    Kongre`nin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato`nun istihbarat komiteleri başkanlığına gönderilen mektupta, Bush`un haberleşmelerin izlenmesi emrini ABD`ye yönelik terör saldırılarını önlemek için verdiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!