Son iki gündür kararsız bir seyir izleyen İMKB Endeksi dün, ABD`de de açıklanan verilerin etkisiyle, yüzde 1.34 düşüşle günü 44.745 puandan kapadı. Borsada yaşanan bu düşüşün nedeni ise ABD`de dayanıklı mal siparişlerinin mart ayında yüzde 6.1 artışla beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmesi oldu. Bu oran Mayıs 2005`ten bu yana gerçekleşen en yüksek artışı ifade ediyor. Talepteki bu canlılık enflasyonist baskı oluşturabilme ihtimaline karşın FED`in yeniden faiz artırımına gidebileceği ve faizlerin 5.25 seviyelerine çıkacağı beklentilerini güçlendirdi. Uzmanlar, dayanıklı mal siparişlerinin martta yüzde 1.6 artmasını bekliyorlardı. Şubat ayı artış rakamı ise daha önce açıklanan yüzde 2.7`den yüzde 3.4`e revize edildi. Açıklamanın ardından, dolar sıçradı, ABD Hazine tahvillerinin fiyatları düştü ve getiriler yüzde 5.10`un üstüne çıktı. ABD hisse vadeli işlemleri de düştü.
FED FAİZ ARTIRABİLİR
Son günlerde piyasada bir kararsızlık olduğunu söyleyen Finans Yatırım Araştırma Müdürü Hakan Tezcan, `Endekste 45.000 seviyelerinde bir kararsızlık vardı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice`ın yaptığı açıklamarda PKK`ya yönelik müdahalede destek garantisi vermemesinden dolayı endekste bir geri çekilme bekliyorduk.
ABD`de açıklanan veriler FED`in yeniden faizi artırımına gidebileceği ve faizleri 5.25`e çekeceği beklentilerini güçlendirdi` dedi.
YTL DEĞER KAYBETTİ
Döviz piyasasında ise liranın gün sonunda hem dolar hem de euro karşısında gerilemesine neden oldu. Gösterge kurlara göre lira dolar karşısında yüzde 0.36 değer kaybedince 2005 sonuna değer artışı yüzde 1.53`e geriledi. Euro karşısında yüzde 0.47 düşüşle geçen yıl sonuna göre değer kaybı yüzde 3.22`ye gerilemiş oldu. Avrupa Merkez Bankası`nın faizlerini artırmaya başlayacağı yönünde gelen açıklama euronun güçlenmesine, daha sonra ABD dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerin çok üzerinde gelmesi de doların yükselmesine neden oldu.