ABD artık yardıma koşmayacak

Güncelleme Tarihi:

ABD artık yardıma koşmayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2001 00:00

Bush hükümetinin yeni Hazine Bakanı Paul H. O`Neill, ABD`nin yeni ekonomi politikasının zora düşen her ülkeye yardıma koşmak olmayacağını ve artık müdahaleci rolü üstlenmeyeceklerini kaydetti.


Önceki gün New York Times`a konuşan ABD yeni Hazine Bakanı Paul H. O`Neill ABD`nin artık eski kurtarıcı rolünü üstlenmeyeceğini ima etti. Başkan Bush`un göreve getirdiği yeni Hazine Bakanı ABD`nin ekonomi politikalarında değişikliğe gideceğini dile getirdi. Özellikle dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Japonya`ya yeni bir yaklaşımla ilişki kurulacağını kaydeden O`Neill Japon ekonomisine ABD`nin artık direkt olarak etki etmeyi bırakacağını söyledi. Clinton hükümetini eleştirdi.Yeni Hazine Bakanı Paul H. O`Neill Clinton yönetiminin 1998 yılında para birimi rublede yaşanan krizle zora düşen Rusya`ya yardıma koşmasını eleştirerek, bu müdahaleyi aptalca olarak nitelendirdi. O`Neill ABD`nin artık yanlış yönetim dolayısıyla zor duruma düşen ülkelerin para birimlerini ve ekonomisini istikrara kavuşturmak için milyarlarca dolarlık yardım yapmayacağını da sözlerine ekledi.


Japonya ile ilişkilerde ABD`nin artık öğretici rolü değil dinleyici rolü üstleneceğini kaydeden O`Neill dış politikada ABD`nin artık daha gösterişsiz olacağını söyledi. Yeni Hazine Bakanı`nın bu sözleri ABD`nin artık diğer ülkelerin ekonomilerine daha az müdahale edeceği anlamında algılandı. Uzmanlar O`Neill`in izlemeyi planladığı bu yeni ekonomi politikalarının uygulanabilirliğinin kısa dönemde Japonya ile test edileceğini kaydediyorlar. Çünkü dünyanın ikinci büyük ekonomisinin yeniden resesyona girdiği gözlenirken ABD ekonomisindeki büyümenin de yavaşlamaya başlaması O`Neill`i oldukça zor günlerin beklediği yorumlarının yapılmasına neden oluyor.


Üretime önem verecek:

O`Neill`in uluslararası ekonomiye yeni yaklaşım hakkında anlattıkları değişik deneyimlerini yansıtıyor. Nitekim Clinton`un ilk Hazine Bakanı Lloyd Bentsen, eski bir senatör olarak uluslararası diplomasiden hoşlanıyordu. İkinci Hazine Bakanı Robert E. Rubin ise Wall Street`ten gelmiş olmanın verdiği deneyimler ile döviz kuru ve piyasalar konusuna odaklanmıştı. Clinton`un son Hazine Bakanı Lawrence H. Summers ise Harvard`dan gelmiş olmanın yarattığı etki ile para politikaları ve makro ekonomi konusunda yoğunlaşmıştı. Ancak O`Neill`in yönetici geçmişi ise onun üretime dayalı bir politika izleyeceği yorumlarının yapılmasına neden oluyor.


IMF`ye baskı yapacak:

Clinton döneminde Rusya ekonomisinin kurtarılması için harcanan çabanın gereksiz olduğunu kaydeden O`Neill, Rus ekonomisinin parçası olma girişimine mana veremediğini söyledi. IMF`nin Rusya için çaba sarfettiğini ancak reform sözü karşılığında hazinenin Moskova`ya borç sağladığına dikkat çeken bakan bu girişimleri aptalca olarak nitelendirdi. O`Neill`in bu yorumları gelecekte zor durumdaki ekonomilere acil yardıım sağlama görevi üstlenen IMF`ye baskı yapacağı yönünde bir izlenim yarattı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!