Güncelleme Tarihi:
Kurtköy`de açtıkları ilk mağaza ve üretici fiyatları ile tekstil sektörüne büyük hareket getiren MOL`ün CEO`su Oktay Özdemir 8 bin kişiye yurt dışında iş imkanı sağlayacaklarını söyledi.
Eren GÜLER / HÜRRİYET
CEO Oktay Özdemir Hürriyet`e röportaj verdi. İşte o röportaj:
Bu MOL fikri nereden çıktı?
Biz 1.5 yıl önce Merter Markalar Birliği diye bir platform oluşturduk. 19 firma ile `Türkiye`yi sevmek Türkiye`de üretmektir. Türkiye`de üretim için güç birliği` diye aramızda bir iletişim kurduk. Sadece Türkiye`de üreterek geliştirdiğimiz Türk kalite sistemi oluşturduk.
İlk önce 19 firma biraraya gelmiştik ama daha sonra bu çığ gibi büyüdü. 398 firma ile birlikte bir yapı oluşturduk. Ondan sonra baktık ki biz yüzde 5- yüzde 10 farklar nedeniyle terkediliyoruz. Ama karşı tarafa bakıyorsunuz adam sizden aldığını 5-6 katına satıyor. O zaman biz de dedik ki, artık direksiyonun başına geçelim ve kendi satış alanlarımızı kendimiz oluşturalım, böylece dünyaya Türk tekstilinin gücünü gösterelim...
Siz ithalata karşı mısınız?
Biz Türkiye`nin üretemediği ve ihtiyacı olan şeyleri ithal etmesine karşı değiliz. Ama Türkiye`nin lokomotifi olan ve güçlü olduğu sektörlerde ithalata karşıyız. Tekstil sektörü bir anda müthiş bir ithal ürün saldırısı ile karşı karşıya kaldı. O zaman da biz şunu gördük: Eğer Türkiye`de üretimi kaybedersek markalaşma süreci durur, biter. Çünkü bizim 100 yıllık bir markalaşma kültürümüz yok. Biz ancak üretimle var olabiliriz. Türkiye`nin dünyaya sunduğu tek marka, `made in Turkey`... Türk işçiliği dışında bir markamız yok. Onu da kaybedersek hiç bir rekabet şansımız kalmıyor.
Bütün üreticiler sadece MOL markası için mi üretiyor?
MOL`ün içinde herhangi bir marka öne çıkmaz. Mağazadan içeri girdiğinizde hiç bir şekilde herhangi bir markanın logosu göremezsiniz. Bütün etiketlerde MOL yazar, sadece yaka etiketinde üretici firmanın ismi yer alır.
MOL sadece ürünlerin satıldığı bir yer. Bir kâr amacı yok. Genel gideri karşılasın yeter. Ürünü koyan kâr etsin, bütün amaç bu.
Girmenin şartı nedir?
Türkiye`de üretim yapılıyor olması, uluslararası kalite standartlarına uygun üretilmesi ve üretici fiyatı ile girmeyi kabul etmesi. Bizim Türk markası olduğu sürece ürün koymak isteyen herkese kapımız açık.
MOL içinde kaç tane üretici var şu anda?
Mevcut durumda 398 üretici ile çalışıyoruz. Ama sisteme girmek için çok büyük bir talep var.
Kaç üretici sırada?
Tam 4 bin 230 adet üretici başvuru yaptı. Bu inanılmaz bir rakam, inanılmaz... Türkiye demek ki çok basit parametrelerle çok büyük işler yapabilir.
Biz hep imkansızlıkları, hep negatif şeyleri konuşuyoruz. Hep nasıl yapamayacağımızı konuşuyoruz. Kimse yapılabilecek şeyler üzerine konuşup proje üretmiyor.
MOL`ün açılması ile sektörde bir hareketlenme yaşandı mı?
Bizle birlikte Türkiye`de 11 yeni fabrika çalışmaya başladı, 3 bin kişi yeniden iş başı yaptı. Kapatmak üzere olan fabrikalar tekrar işe başladı. Bizim zaten MOL olarak hedeflerimiz çok büyük. 1000 MOL mağazasına ulaştığımız zaman Türkiye ekonomisine 10 milyar dolarlık büyüklük yaratacağız.
Türkiye`de kaç MOL açılacak?
Türkiye`de her yerden talep var. 2009`da yurtiçinde toplam 56 MOL açmayı hedefliyoruz.
İkinci mağaza nerede olacak?
Anlaşmayı yeni yaptık. İkinci mağaza şubat sonunda Bakırköy Town Center`da açılacak.
Daha sonra?
İstanbul`da hedef 10 mağazayı nisan sonuna kadar açmak. İlk etapta Dördüncü Levent`te, Mecidiyeköy`de, Beylikdüzü`nde açacağız.
MOL`de `ucuz satılıyor` algısı var. Dördüncü Levent daha yüksek gelir grubunun yaşadığı bir bölge. Orada iş yapabilecek misiniz?
Hem de müthiş yapacağız. Bakın bize gelen araç demografisinin yüzde 42`si BMW ve Mercedes. Daha enterasanı, MOL`ün cirosunun yüzde 35`i bin TL ve üzeri satılan ürünler.
Zenginler de alıyor yani...
Paralı adam akıllı adamdır, siz merak etmeyin... Biz daha önce kaliteli ürünü kötü sunuyorduk. Şimdi kaliteli ürüne giden tüm yolları TEM`e dönüştürdük. Sunuma müthiş önem veriyoruz.
Yeni MOL`ler için bayilik mi vereceksiniz yoksa hepsini siz mi açacaksınız?
Orada sistem şöyle işleyecek: Gayrimenkul sahibi MOL`un konseptini yapıyor, MOL de cirodan gayrimenkul sahibine pay verecek. İşletmeyi MOL yapacak.
Çok başvuru var mı?
Şimdiye kadar dünya genelinde 239 kişi MOL açmak için başvurdu.
Yurtdışında ilk mağazayı nerede açacaksınız?
Almanya`da çok büyük bir grupla görüştük ve el sıkıştık. Almanya`da toplam 74 mağazaları var ve bunların hepsi MOL olacak.
Ne zaman?
Şubat ayında 10 mağaza bir anda MOL olacak. Yıl sonuna kadar da hepsini MOL`a çevireceğiz.
Yurtdışındaki kamu ihalelerine de girecek misiniz?
Bugün Avrupa`da günlük 100 milyon euro tekstil ihalesi yapılıyor ve Türkiye maalesef bunun yüzde 1`inden bile faydalanamıyor. Bu ihalelerdeki kriter yüzde 65 kalite, yüzde 35 fiyat. Biz bu pastadan faydalanamıyoruz. Şimdi biz MOL grubu olarak bu ihalelere de gireceğiz. Günde 100 milyon euro. Burada çok büyük bir pazar var.
Biz müthiş bir atağa başladık. Ben buna koyun ve keçi hikayesi diyorum. Koyun devamlı sürüyü takip eder, keçi ise yolu belirler. Türkiye`nin keçilere ihtiyacı var...
Biz 2009 yılı siparişlerini şimdiden doldurmuş durumdayız. MOL`ün bütün üyeleri tam kapasite çalışıyor şu anda. Buradan açık açık sesleniyorum, iş bulamayan, kapasitesi olan, dönebilen her firmaya iş verebiliriz. Bu kadar net. Gelsinler bize.
İş verebiliriz diyorsunuz ama şu anda sadece 1 mağazanız var...
Evet ama dünyadan gelen talepler var bize...
Yurtdışında başka hangi bölgelerle temas kurdunuz?
Kazakistan`da 5 yerde birden açacağız. Azerbeycan, Gürcistan, Rusya da sırada. Suriye`den de çok büyük bir aile bize başvurdu, şu anda onlarla görüşüyoruz.
Ayrıca İsrail`den tutun Kanada, İsviçre, İspanya`ya kadar birçok ülkeden talep var.
Toplam kaç MOL mağazası olacak?
56 yurtiçinde 56 yurtdışında olmak üzere 2009 yılı sonuna kadar 108 MOL açacağız.
Bu rakama Almanya`daki zincir dahil mi?
Hayır o ekstra olacak.
MOL mağazalarının büyüklükleri hep aynı mı olacak?
Hayır olmayacak. Mesela İsviçre`deki mağazanın büyüklüğü 16 bin metrekare olacak.
Kurtköy`deki ne kadar?
Orası 3 bin 500 metrekare. Mağazalar minimum 2 bin metrekare olacak.
Yeni açılacak MOL`ler ne kadarlık istihdam yaratacak?
15 bin yakın kişi sadece üreticilerde çalışıyor olacak. Buna MOL mağazalarını dahil etmiyoruz.
Mağazadaki istihdam ne olacak?
Bir MOL mağazasında 130 kişi çalışıyor. Yılsonuna kadar da 15 bine yakın kişiyi sadece MOL mağazalarında istihdam edeceğiz. Yani MOL`ün yaratacağı toplam istihdam 2009 yılı sonuna kadar 30 bin kişiye ulaşacak.
Bu arada biz yurtdışında açacağımız mağazalardaki personelin en az yarısını da Türkiye`den götüreceğiz. Anlaşmaları bu şekilde yapıyoruz. Çünkü biz her alanda katma değer yaratma peşindeyiz.
Ben buradan yurtdışında çalışmak isteyen gençlere de sesleniyorum... İngilizcesi iyi olan tüm gençler Merter Markalar Birliği`nin internet sitesinden bize başvuru yapabilir.
Kaç kişiyi yurtdışında çalıştıracaksınız?
Almanya`daki mağazalarla birlikte 7-8 bin kişiyi yurtdışına çalışmaya götüreceğiz.
Tecrübe?
Tecrübe aramıyoruz. Biz MOL Akademi`de yetiştireceğiz. Ama perakendecilğe yatkın olması önemli. Biz her türlü eğitimi vereceğiz.
Yıl sonu ciro hedefi nedir?
Ciro hedefi 2009 sonu için 3 milyar dolar.