Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2002 12:043dk okuma
Enerji içeceği Red Bull, Türkiye`de `öldürüyor` iddiası ile yasak. Firmanın Genel Müdürü Aykut Ferah, yasak ile Türkiye`nin milyonlarca
dolar kaybettiğini söyledi.
Trkiye`de 1998`den itibaren satılmaya başlanan ve 2001 yılı ağustos ayında Tarım Bakanlığı tarafından `öldürüyor` iddiasıyla yasaklanan Red Bull`un hukuk savaşını sürüyor. Red Bull Türkiye Genel Müdürü Aykut Ferah, şu anda 70 ülkede satışı süren Red Bull`a uygulanan yasağın Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Anlaşmaları ve Gümrük Birliği gibi, Türkiye`nin de imzası bulunan anlaşmalara aykırı olduğunu ileri sürdü.
Hukuksal durumu
Genel Müdür Ferah, `Red Bull, ölüme neden olduğu gerekçesiyle Türkiye`de yasaklandı. Ancak kimse bunu kanıtlamış değil. Dünyada yıllık 1.6 milyar dolarlık bir pazarı bulunan Red Bull`a konulan yasak, Türkiye`ye milyonlarca dolar kaybettiriyor. Dünyada 1.4 milyar kutuluk bir potansiyeli var. Türkiye bu uygulamayla girmeyi çok istediği Avrupa Birliği`nin normlarını çiğnemiş oluyor` dedi.
Avrupa Birliği ülkelerinde, Avrupa Gıda Kodeksi uygulandığına dikkat çeken Aykut Ferah, `Türkiye`de Avrupa Gda Kodeksi`ne uyum çalışmaları, Dünya Ticaret Örgütü anlaşmaları ve Gümrük Birliği anlaşmaları var. Bunlara ek olarak da Tarım Bakanlığı`nın keyfiyeti var` şeklinde konuştu.
Türkiye kaybetti
Türkiye`deki yasağın Red Bull`un Türkiye`de üretilip Asya ve Afrika ülkelerine ihraç edilmesi fikrinin de önüne geçtiğini anlatan Ferah şöyle devam etti:
`Eğer Türkiye`de Red Bull`a yasak gelmeseydi ülkemiz bu ekonomik krizde iyi bir
döviz girdisine sahip olacaktı. Asya ve Afrika`ya burada ürettiğimiz Red Bull`ları satacaktık. Bırakın bu tesisleri kurmayı, içilmesini bile yasakladılar. Yani 15 milyon kutuluk bir kaybımız var. Eğer bu yasak sürerse 2007`ye kadar Türkiye`nin kaybı 153 milyon dolar civarında olacak. Burada kurulacak tesislerde 7 bin 500 kişi istihdam edilecekti. Bu krizde bu büyük kayıp. Dünyada her yıl 3 ila 5 ülke Red Bull zincirine giriyor.`
Red Bull`la ilgili açılan birçok davanın halen sürdüğüne dikkat çeken Genel Müdür Ferah, `Her şey 2001 yılı temmuz ayında bir gazetede `Red Bull` alarmı başlığıyla yayınlanan haberle başladı. Yayınlanan benzer
haberler üzerine Ağustos 2001`de içeceğin satışı engelle karşılaştı.
Bakanlık içeceğin içindeki 5 maddeyi kontrol etmekle görevliyken, 18 maddeyi kontrol etmek istedi. Ancak elindeki teknik donanımın sadece 5 maddenin incelenmesine yettiğini de bize bildirdi. Olay halen mahkemede. Bakan Bey`in bu konudaki tutumunu anlaşılmaz buluyorum` diye konuştu.
Red Bull`da alkol yok
Tarım Bakanlığı`nın Red Bull içeceği ile ilgili iddialarının asılsız olduğunu iddia eden Ferah, şunları söyledi: `Tarım Bakanlığı mahkemeye sadece, `Özel Besleme Amaçlı Gıdalar Danışma Komitesi Tutanağı` adı altında düzenlediği tutanağı sunabildi. El yazısıyla hazırlanan bu tutanakta imzası bulunan bazı kişilerin hangi görevde oldukları bile belirtilmiyor. Tutanakta ilginç olan bir diğer nokta ise Red Bull`un içinde yüzde 1 oranında alkol bulunduğu ve bu oranın yüzde 0.5`e indirilmesi gerektiğinin belirtilmesi. Ancak yetkililer Red Bull`un içinde zaten alkol bulunmadığını bilmiyorlar.`
Red Bull nedir?
Enerji içeceği Red Bull, 1987`de ilk kez Dietrich Mateschitz tarafından geliştirilerek Avusturya`da piyasaya sürüldü. 1994`te Almanya ve Macaristan`a ihraç edilmeye başlandı. İlerleyen yıllarda herkes tarafından benimsenen içecek, birçok ülkede kullanılmaya başlandı. Firma yetkilileri, Red Bull`un meşrubat olmadığını ısrarla vurguluyorlar ve insanların ölümüne yol açtığı ileri sürülen içeceğin formülünün hiçbir zaman değişmediğini belirtiyorlar. Yetkililer, içeceğin vücutta oluşan laktikasiti (yorgunluk oluşturan madde) dışarı attığı için temiz güç verdiğini söylüyor. İçecek, başta extreme sporları yapanlar olmak üzere sporcular tarafından tercih ediliyor. Red Bull, 1998 mayıs ayında da Türkiye`de satılmaya başlandı. Ancak Tarım Bakanlığı ile mahkemelik oldu, ağustos 2001`den beri de ülkemizde satılmıyor.