600 catering firması batacak

Güncelleme Tarihi:

600 catering firması batacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 11:12

Haberin Devamı

Catering yani hazır yemek sektörü krizden ciddi darbe aldı. Türkiye’de bu alanda ilk 5 firmadan biri olan Ayso’nun Genel Müdürü Dilek Demiral, “Kriz paniğine giren firmalar ucuza yöneldi. Vade sorunu, güçlü olmayan firmaları yıkıyor. En büyük firmalar bile iflas tehdidi altında” dedi.

Özlem ERMİŞ BEYHAN / VATAN GAZETESİ

Kriz Türkiye’de catering sektörüne büyük darbe vurdu. “Herkes önce yemekten kısıyor, kriz paniğine giren şirketler daha ucuza yöneliyor” diyen Ayso Catering’in Genel Müdürü Dilek Demiral, bu yıl sonunda 600 catering firmasının iflas etmiş olmasının beklendiğini açıkladı.

Ayso Catering sektöründe ilk 5 firma arasında yer alıyor. Günde 50 bin kişiye yemek hazırlayan Ayso, krizin etkilerini 2001’de aldığı dersle işletmecilik alanına da girmesi sayesinde aşmış. “Sektörde vade sorunu, güçlü olmayanı yıkıyor” diyen Dilek Demiral, pekçok üniversite ve şirkette gıda işletmeciliği yapmaları sayesinde bu vade sıkıntısını yaşamadıklarını, krizde hiçbir müşterilerini kaybetmediklerini söyledi. Ancak işletmelerdeki işten çıkartmalar onları da etkilemiş, yemek verdikleri çalışan sayısında yüzde 5’lik bir azalma olmuş.

Salata bar kriz mağduru

Krizde şirketlerin daha ucuz yemeğe yönelmesi nedeniyle merdivenaltı üretim yapan şirketlere yönelindiğini söyleyen Demiral, “2008’in ilk altı ayında 300 catering firması iflas etti. Bu sayının 2009 sonunda 600’e ulaşması bekleniyor” diye konuştu. Türkiye’de yüzde 100 Türk sermayeli en büyük catering firması olduklarını vurgulayan Demiral, 2009’da 35 milyon dolar ciro beklediklerini, 6 milyon dolar yatırım yaptıkları bir gıda markasını ise çok yakında satışa sunacaklarını açıkladı.

Kriz başladığında pek çok müşteri Ayso’yu da arayıp, gıda çeşitlerini azaltmak için toplantıya çağırmış. Dilek Demiral, “Bütün müşterilere ’Aile sıkıntıdaysa ve çocuğunun boğazından kısarsa bu çok moral bozucudur. Siz de çalışanların yemeğinden kısıp motivasyonu düşürmeyin’ dedik ikna ettik. Ama salata bar’lar kalktı, çeşitler 4-5’e indi” diye konuştu.

7 milyon insanı doyuran sektör

Türkiye’de catering sektörü toplam 7 milyon insanı doyuruyor.  Sektör doğrudan ve dolaylı 1.5 milyon insana istihdam sağlıyor.  Sektörde toplam 5 bin firma faaliyet gösteriyor. Bunların 2 bin 700’ü İstanbul’da ve sadece 400’ü gıda üretim iznine sahip.

Çocuklarınızın ne yediğini takip edin

Dilek Demiral 4 çeşit hazır yemeğin 4.5-8 TL arasında satıldığını bu rakamın altında satışın ise sağlıktan feragat edilerek yapılabileceğini söyledi. Demiral bir kaygısını da şöyle ortaya koydu: “Özel okullarla görüşmeler yapıyoruz. Çocukların yiyeceği yemeğin fiyatı üzerinden pazarlık yapılıyor. Aileler çocuklarının yemeğin kaça alındığını takip etsin.”

Sağlıksız yemek yavaş yavaş zehirliyor

Dİlek Demiral, “Ayso Catering, İstanbul’da labarotuvarı olan tek catering firması. Bizde 40 gıda mühendisi çalışıyor, pek çok rakibimizde 1 tane mühendis bile yok” dedi. Bu, catering sektöründe çok ciddi bir sıkıntı olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’de kalite belgesinin de pek anlam taşımadığını, çünkü bu belgelerin parayla satıldığını söyleyen Demiral, “Yeni Zelanda’dan akreditasyonla belge veren var. Bu belgeler kontrolsüz dağıtılıyor. Sağlıksız yemek insanları yavaş yavaş zehirliyor. Kullanılan deterjan bile sağlığı tehdit ediyor” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!