6 bakana soruşturma

14.07.2003 - 09:10 | Son Güncelleme :

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, hafta sonu mesaisinde 6 eski bakana soruşturma komisyonu açılmasını istedi. Komisyon, Recep Önal, Hikmet Uluğbay, Güneş Taner, Mehmet Keçeciler, Hüsamettin Özkan ve Yüksel Yalova`yı; Egebank, Yurtbank, İnterbank ve Sümerbank`ın devlete açtığı zararlardan sorumlu tuttu.

Hafta sonu toplantılarında Para-Banka Alt Komisyon raporu ile Gümrük Alt Komisyon raporunu değerlendirildi. Gümrük kapılarındaki geçişler ve petrol kaçakçılığı konularında ANAP`lı eski Bakan Mehmet Keçeciler hakkında soruşturma komisyonu kurulması talep edildi. Komisyon, Halk Bankası kredileri konusunda ise Hüsamettin Özkan ve Recep Önal hakkında soruşturma açılmasını istedi. Komisyon ayrıca, Bayındır Bank`ın Romanya`daki bankasına aktarılan paradan, Özkan ve Yüksel Yalova`yı sorumlu tuttu. Görev dönemlerine bankacılık işlemleriyle ilgili olarak haklarında soruşturma komisyonu kurulması kararlaştırılan diğer iki bakan ise DSP`li Hikmet Uluğbay ve ANAP`lı eski Bakan Güneş Taner oldu. Komisyon, Hazine eski Müsteşarı Selçuk Demiralp`in de aralarında bulunduğu bazı bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunacak. Komisyon bugün yapacağı toplantıda, Kasım 2000, Şubat 2001 krizleri ile Türkbank ihalesi konularındaki kararını verecek. Türkbank ihalesi konusunda eski Başbakan Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner hakkında soruşturma komisyonu açılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bankacılık için çarpıcı öneriler

Bankacılık sektörüyle ilgili çok çarpıcı önerilerde de bulunuldu:



BDDK ile SPK birleşsin. Sermaye piyasaları tek elden yönetilsin.


Bankalara el konulmasın, iflas istensin.


Yeminli murakkıplar sözleşmeli personel statüsünden çıkarılsın.


Merkez Bankası işçi dövizleri dahil mevduat bankacılığı yapmasın.


Merkez Bankası-hükümet ilişkisinde özerkliği bozmayacak uyum sağlansın


TMSF, BDDK`nın dışına çıkarılsın. Bankalar Birliği`nin ortak fonu kurulsun, fona kamudan kaynak aktarılmasına son verilsin.

Gelir dağılımında uçurum büyüyor

En yoksul kesim olan nüfusun yüzde 20`si toplam gelirin yüzde 4.9`unu alırken, nüfusun yüzde 20`sini oluşturan en zengin kesimin ise toplam gelirin yarıdan fazlasını aldığı bildirildi. Türk-İş tarafından yapılan araştırmada, Türkiye`de gelir dağılımının çalışanlar aleyhine dengesiz ve adaletsiz olduğu vurgulanarak, uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların olumsuz yansımalarının gelir dağılımında görüldüğü kaydedildi. Ülke nüfusunun yüzde 20`sini oluşturan ve en yoksul kesim olan yaklaşık 13 milyon kişi toplam gelirin yüzde 4.9`nu alabilirken, en zengin kesim olan nüfusun yüzde 20`sinin ise toplam gelirin yarısından fazlasını aldığı belirtilen araştırmada, bu yapısıyla Türkiye`nin dünyadaki gelir dağılımı bozuk ülkelerin başında geldiği vurgulandı. Araştırmada, kişi başına gelir düzeyinin düşük olduğu Türkiye`de gelir dağılımının da adaletsiz olmasının yoksulluk olgusunu ön plana çıkardığına dikkat çekilerek, ülke nüfusunun yüzde 12`sinin yetersiz beslenmeden ötürü açlık, yüzde 43`nün de yoksulluk sorunu ile karşı karşıya bulunduğu bildirildi. Araştırmada, ücretlilerin milli gelirden aldığı pay düşerken, kira, faiz ve kar gelirleri toplamından oluşan sermaye gelirlerinin milli gelirden aldığı payın arttığı vurgulandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.