2013 yolun sonu mu?

Güncelleme Tarihi:

2013 yolun sonu mu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2013 08:09

Piyasalarda kur savaşları ile ilgili tartışmalar alevlenirken uyarılar ciddi boyutlara ulaştı

Haberin Devamı

Piyasalarda kur savaşları ile ilgili tartışmalar alevlenirken uyarılar ciddi boyutlara ulaştı

Yeni yılın gündeminin kur savaşları olacağı son günlerde gelen haberler ile netleşmiş oldu. İlk defa 2 yıl önce Brezilya Maliye Bakanı Mantega’nın gündeme getirdiği kur savaşları hikayesi yeni yılda Japonya’nın Yen’i değersizleştirme adımları ile en çok tartışılan konu haline geldi.
 
Kur savaşlarını ateşleyen son isimler Tayvan, Kore ve Çin oldu. Tayvan Merkez Bankası’nın döviz piyasalarında gerekli görüldüğü taktirde kurun zayıflatılabileceği kaydedildi. Çin Merkez Bankası ise hafta sonu yaptığı değerlendirmelerde G-20`yi kur savaşlarını önlemek için işbirliği çağrısında bulundu. Güney Kore tarafında konuya dair yapılan uyarı ise kur savaşlarının korumacığını beraberinde getireceği yönünde oldu.
 
OYUNA ABD’DE KATILIYOR
 
Geçtiğimiz yıl Çin ve ABD arasında kur konusunda yapılan atışmalar kur savaşlarını canlı tutarken yeni yılda pek çok koldan konuya dair uyarılar geliyor. Kimilerine göre henüz bu tarafta bir risk yokken kimilerine göre ise 2013 yolun sonu olabilir. ABD tarafında Kongre’nin Mayıs 2013’te borç tavanı için bir çözüm bulamaması haline 3-4 aylık dönemde dolar için negatif reaksiyonun artacağı belirtilirken 2014’te sürecin hiper-enflasyona dönebileceği uyarıları yapılıyor.
 
ABD’nin de kur savaşlarına katılacağının sinyallerinin de gelmesi bu tarafta gerilimin artmasına neden oluyor. Özellikle ABD’nin bütçe açığını kısma ihracatı artıma için dolar tarafında değer kaybı için çalışılacağı açıklamaları bu korkuları destekliyor. Obama’nın danışmalarında Kyle Bass, doları değersizleştirebileceklerini dile getirdi.

Kur tarafındaki hareketlilik ABD tarafında henüz ciddi bir risk gibi görülmese de özellikle Avrupa tarafında adından çok sık söz ettirmeye başladı. Geçtiğimiz yılın son ayında İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King dünya ekonomisinde yavaş bir büyümenin yaşanmasına bağlı olarak ekonomilerini ateşlemek için yollar arayan ülkelerin önümüzdeki yıllarda bir kur savaşına girmeleri riski bulunduğu uyarısı yapmıştı. King, 2013`ün bir dizi ülkenin para birimlerinin değerini aşağı itmeye çalıştıklarını göreceğimiz zorlu bir yıl olacağını düşünüyorum. Diğer ülkelerin buna nasıl tepki verecekleri ve neler olacağı endişe yaratıyor diye konuşmuştu.
 
Rusya Merkez Bankası Bank Rossii’nin Başkan Yardımcısı Alexei Ulyukayev, Japonya’nın para birimi yenin değerini düşürdüğünü, rekabetçiliğini korumak isteyen diğer ülkelerin de benzer adımlar atabileceğini ve ekonomide yeniden kur savaşları başlayacağını belirtti.
 
Kur savaşları için önemli uyarılardan biri de piyasaların yakın takibindeki milyarder yatırımcı George Soros’tan geçtiğimiz haftalarda geldi. Geçtiğimiz birkaç yıl kurların hatırı sayılır oranda istikrarlı olduğunu kaydeden Soros, şimdi yaşanan volatiliteyi havai fişeklere benzetti. 2013 için en büyük riskin kur savaşları olduğunu dile getiren Soros bütçe açıklarının yönetilmesi için kurun kullanılmasının savaşı tetikleyeceğini dile getirdi.
 
Konuya ilişkin bir başka uyarı Avrupa’da Eurogroup Başkanı Jean-Cladue Juncker’den geldi. Juncker, euro kurunun dolar ve diğer para birimleri karşısında tehlikeli bir yükseklikte olduğu uyarısı yaptı.
 
Sürece son eklenenler arasında ise Tayland Maliye Bakanı Kittiratt Na-Ranong’dan geldi. Na-Ranong Asya`nın 1997`deki finansal krizinden ders çıkarmaya çalışarak, merkez bankasının para birimindeki kazançları kontrol altına almak için piyasa güçleri ile savaşı önlemesi gerektiğini savundu. 1997`nin hayaleti burada ifadeleriyle dikkat çeken Tayland Maliye Bakanı, günlük ya da haftalık istikrar sağlama hareketleri dışında asla Tayland Merkez Bankası`nı piyasanın belirlediği kur karşısında işlem yapmaya teşvik etmeyeceğini söyledi.
 
ORTAK ÖNLEM ÇABASI
 
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin`in döviz regülatörü, G-20`yi kur savaşlarını önlemek için işbirliği çağrısında bulunurken, yuanın mevcut seviyesinden memnun olduğunu ifade etti.
 
Çin Merkez Bankası Yardımcısı Yi Gang, G-20 ülkelerinin para birimleri arasında küresel seviyede daha iyi bir iletişim ve işbirliği olması gerektiğini savunarak, yuanın şu anda denge seviyesine bir hayli yakın olduğunu söyledi.
 
Japonya Başbakanı Shinzo Abe`nin daha gevşek para politikası çağrıları ve hamlelerinin yeni zayıflatmasının ardından Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Davos`taki Dünya Ekonomik Forumu`nda ülkesinin yeni zayıflatmaya değil, deflasyonu yenmeye çalıştığını dile getirdi. Amari`nin 26 Ocak`taki açıklamalarını, yendeki sert düşüş konusunda endişelerini anlatan Almanya ve Kanadalı politika yapıcıların açıklamaları izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!