Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası, ``2007 Yılı Para ve Kur Politikası``nı açıkladı. Belirlenen politikaya göre, zaman zaman geçici likidite sıkışıkları yaşansa da, piyasadaki likidite fazlasının 2007 yılında makul ölçülerde devam edeceği öngörüldü.
Mevcut verilere göre, 2007 yılında, piyasadaki likiditeyi asıl olarak para tabanı artışı, Hazine`nin Merkez Bankası`na olan kupon ve anapara itfaları, Hazine`nin YTL cinsi borçlanarak net döviz cinsi borç ödeyicisi olması azaltıcı yönde etkilerken, Merkez Bankası`nın net döviz alımları, Merkez Bankası`nın zorunlu karşılıklar ve fazla likiditeyi çekmek için yapacağı faiz ödemeleri, Hazine`nin Merkez Bankası nezdindeki hesaplarındaki azalış artırıcı yönde etkileyecek.
Buna göre Hazine`nin döviz ödemelerinin döviz girişlerinden fazla olacağı varsayımı ve Merkez Bankası`nın mevcut döviz alım ihale programı temel alındığında, zaman zaman geçici likidite sıkışıkları yaşansa da, piyasadaki likidite fazlasının 2007 yılında makul ölçülerde devam edeceği öngörüldü.
Ancak, önceki yıllarda olduğu gibi, özellikle Hazine`nin net döviz cinsi ödemeleri, Merkez Bankası`nın döviz alım tutarları ile Hazine`nin Merkez Bankası nezdindeki hesap bakiyesine ilişkin olarak şimdiden net bir öngörüde bulunmak mümkün olmadığından, bu kalemlerdeki oynamalara bağlı olarak piyasadaki likidite durumu önemli ölçüde değişebilecek.
Piyasadaki fazla likidite, temel senaryoda öngörüldüğü üzere makul düzeylerde olduğu sürece, Merkez Bankası piyasadaki fazla likiditeyi bünyesinde faaliyet gösteren Bankalararası Para Piyasası`ndaki YTL depo işlemleri ve İMKB Repo-Ters Repo Pazarı`ndaki repo işlemleri ile gecelik vadede çekmeye devam edecek.
Böylece gecelik piyasa faiz oranları, Merkez Bankası`nın borçlanma faiz oranı düzeyinde oluşacak, dolayısıyla Merkez Bankası gecelik borçlanma faizi para politikası açısından temel faiz oranı olma niteliğini sürdürecek.
Piyasada kalıcı likidite açığının ortaya çıkması halinde ise piyasalarda referans alınan kısa vadeli faizler, Merkez Bankası`nın borçlanma faizi değil, temel fonlama aracı olan repo ihale faizleri olacak.
Dolayısıyla, likiditenin sıkışmaya başlaması halinde, piyasalarca referans alınan faiz oranı, sadece likiditenin azalması nedeniyle yükselmiş olacak.
Böyle bir durumun yaratabileceği olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için, enflasyondaki görünümün değişmemesi halinde, Merkez Bankası, borçlanma ve borç verme faizlerini likidite sıkışıklığın gecelik faizler üzerinde yarattığı baskıyı giderecek şekilde düşürecek.
Ancak, bu faiz indirimi tamamen likidite koşullarındaki değişimden kaynaklanan teknik bir düzenleme olacak, para politikasının gevşetilmesi ya da sıkılaştırılması anlamına gelmeyecek.�
Likidite yönetim stratejisi
Likiditeye ilişkin yukarıdaki varsayımlar çerçevesinde, Merkez Bankası`nın 2007 yılındaki likidite yönetimi stratejisi şöyle olacak:
Merkez Bankası, bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası`nda 10.00-12.00 ve 13.00-16.00 saatleri arasında gecelik vadede borçlanma ve borç verme faiz oranlarını ilan etmeye devam edecek.
Gün içinde likiditenin sıkışması halinde, bankalar limitleri ile sınırlı olmak üzere teminat karşılığında Merkez Bankası borç verme faiz oranından borçlanabilecekler, likiditenin artması sonucu faizlerin düşmesi halinde ise limitsiz olarak Merkez Bankası borçlanma faiz oranından Merkez Bankası`na YTL borç verebilecekler.
Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası`nda saat 16.00-16.30 arasında Geç Likidite Penceresi uygulamasına devam edecek, bankalar, söz konusu saatler arasında Merkez Bankası`ndan teminat karşılığı olmak üzere limitsiz olarak borçlanabilecek ya da Merkez Bankası`na borç verebilecekler.
Merkez Bankası, geçici ya da kalıcı likidite sıkışıklığının ortaya çıkması halinde, likidite yönetimini asıl olarak 1 haftalık repo ihaleleri ile gerçekleştirmeye devam edecek.
Gerek görüldüğü takdirde, gün içinde likiditenin öngörülmeyen nedenlerle aşırı azalması ve bunun da para piyasası faiz oranları üzerinde aşırı baskı yaratması halinde, Merkez Bankası saat 11.00`de gerçekleştirdiği olağan repo ihalesine ilave olarak daha sonra ``Gün İçi Repo İhalesi de`` açabilecek.
Piyasa yapıcısı bankalar, Merkez Bankası`nın açık piyasa işlemleri çerçevesinde kendilerine sağlanan repo imkanından 10.00-12.00 ile 13.00-16.00 saatleri arasında yararlanabilecekler.
Piyasadaki fazla likiditenin aşırı düzeyde artması ya da fazla likidite makul düzeylerde olsa dahi piyasalarda olağanüstü dalgalanmaların oluşması halinde, para politikası ve likidite yönetiminin etkinlik ve esnekliğinin artırılması amacıyla standart vadeli YTL depo alım ihalelerinin yanı sıra 91 güne kadar vadeli ters repo ihaleleri ve Merkez Bankası likidite senetleri de aktif olarak kullanılabilecek.
Mevcut durumda, likidite koşullarına göre 1 ve 2 hafta standart vadeli YTL, depo alım ihalelerinin açılıp açılmayacağı, ihale açılması durumunda ihalelerde alınacak en fazla toplam tutarın ne olacağı, her gün saat 10.00`da ilan edilecek.
PPK toplantıları
Belirlenen politikaya göre, Para Politikası Kurulu, önümüzdeki dönemde de aylık olarak toplanmaya devam edecek. Belirlenen takvime göre, Para Politikası toplantı tarihleri ayın ortasına alındı.
PPK, 2007 yılında 16 Ocak, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan, 14 Mayıs, 14 Haziran, 12 Temmuz, 14 Ağustos, 13 Eylül, 16 Ekim, 14 Kasım ve 13 Aralık`ta toplanacak.
Toplantılar yine iki aşamalı olarak düzenlenecek ve ilk aşama, saat 13.00`te başlayacak.
Merkez Bankası yetkilileri ve uzmanları ile Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin katıldığı geniş katılımlı bir toplantı olacak bu aşamada, Merkez Bankası`nın ilgili birimleri, genel ekonomik gelişmeler ve enflasyon görünümüne ilişkin saptamalarını Kurul üyelerine sunacak.
Hazine Müsteşarlığı yetkilileri de borç yönetimi ve maliye politikasındaki gelişmelerle ilgili olarak hazırladıkları değerlendirmeleri Kurul`a aktaracak.
İkinci aşama ise Kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleşecek ve görünüme
ilişkin son değerlendirmeler yapıldıktan sonra karara ilişkin oylamaya geçilecek.
Kurul üyeleri, kararı oluşturduktan sonra gerekçeye temel teşkil eden kısa bir metin hazırlayacak. Karar, gerekçesiyle birlikte aynı günün akşamı saat 19.00`dan önce bir basın duyurusu ile açıklanacak.
Önümüzdeki dönemde getirilen önemli bir yenilik, kararın Türkçesi ile İngilizce tercümesinin aynı gün yayımlanması oldu.
Para Politikası Kurulu değerlendirmeleri özeti, bundan böyle toplantıyı
takip eden sekiz iş günü içinde, `Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti` adıyla ve İngilizce çevirisiyle aynı anda yayımlanacak.
Diğer politika metinleri ve önemli tarihler
Merkez Bankası, temel politika metinlerini 2007 yılında da düzenli olarak
yayımlamaya devam edecek. Bu çerçevede, enflasyon raporunun yılda dört defa yayımlanması uygulamasına devam edilecek.
Finansal istikrar raporu yılda iki kez, önceden duyurulan tarihlerde yayımlanacak.
2006 Temmuz ayından itibaren aylık enflasyon verilerinin doğru algılanmasına katkıda bulunmak amacıyla yayımlanmaya başlayan `fiyat gelişmeleri` raporu enflasyonun açıklanmasını takip eden iki iş günü içinde yayımlanacak.
Bütün bu metinlerin yanı sıra, Başkan`ın ve Kurul üyelerinin yaptığı sunum ve konuşmalar da zaman zaman kamuoyu ile paylaşılacak.
Ayrıca, Merkez Bankası`nca yayımlanan araştırma tebliğleri, kitapçıklar ve teknik notlar ile düzenlenen konferanslar da iletişim politikasının bir parçası olmaya devam edecek.