2003 Borsa`da kazanç yılı oldu

Güncelleme Tarihi:

2003 Borsa`da kazanç yılı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2004 10:022dk okuma

Yatırımcılar 2003 yılında, hisse senedi, Hazine kağıtlarının yanında repo, banka faizi ve yatırım fonlarına yatırım yaparak kısmen enflasyondan korunup kazanç elde ettiler. Geleneksel yatırım aracı altın ile döviz türlerine yatırım yapanlar ise 2003 yılında umduğu karlara ulaşamadı. Altın ve dövizin yanında getirileri yüzde 20`nin altında kalan birkaç hisse senedi ve yatırım fonunda parasını değerlendirenlerin umutları 2004 yılına kaldı.

Dolar yüzde 15.44 kayıp

İMKB`de işlem gören hisse senetleri 2003 yılında ortalama yüzde 79.61 oranında değer kazandı. Sadece aralık ayında gerçekleşen ortalama yüzde 27.42`lik artışı dikkate alındığında, Borsa`nın yıl sonuna doğru gerçekleştirdiği rekor dolu seansların nedeni ortaya çıktı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 2003 yılında sadece yüzde 2.72, Cumhuriyet Altını`nın satış fiyatı da yine sadece yüzde 3.23 oranında arttı. Dövizde ABD Doları`nın yıllık değer kaybı yüzde 15.44`ü bulurken, AB`nin ortak para birimi Euro da sadece yüzde 2.19 oranında artış kaydetti. Yatırım fonlarına güvenenler 2003`te ortalama yüzde 42.10 oranında getiri elde etti. Hisse senedi ağırlıklı olan A Tipi fonlar 2003 yılını yüzde 60.18 oranında artışla tamamlarken, B Tipi fonların yıllık ortalama artışı yüzde 37.46 oldu.

Savaş etkisi kısa sürdü

Yılın ilk yarısında, Irak`a olası müdahale beklentileri, hükümete yetki tezkeresinin reddi, Türkiye`nin olası zararlarının telafisi gibi konuların ağırlıkta olduğu bir gündemin yarattığı tedirginlikle hareket eden piyasalarda, 20 Mart`ta savaşın başlamasıyla tepkiler biraz daha sınırlı kaldı. ABD Dışişleri Bakanı Powell`ın gelişi, Türkiye`ye 1 milyar dolarlık hibe veya 8.5 milyar dolarlık krediyi de içeren ek bütçenin ABD Kongresi`nden geçmesi, IMF Niyet Mektubu`nun imzalanması, Irak savaşının beklenenden kısa sürmesi, faiz ve kurdaki düşüşler nisanda piyasaların yönünü belirleyen ana gelişmeler oldu.

Bombalar etkilemedi

İkinci yarıda ayrıca, hükümete Irak`a asker göndermeye yetki veren tezkerenin kabulünün ardından Borsa yeni rekorlara imza attı. Ekim ayında Standard & Poor`s`tan gelen not artışı, TÜPRAŞ ve TEKEL özelleştirmeleri yakından izlendi. Kasım ayında düşük enflasyon beklentisi, özelleştirme çalışmaları ve 9 aylık bilançoların yanında Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporu`nda yer alan Kıbrıs ile ilgili unsurlar ve İstanbul`da yaşanan bombalı saldırılar piyasaları biraz olumsuz etkiledi. Aralık ayında yakalanan çıkış dalgasıyla yıl içi rekorların pek çoğu kırıldı. Yılın son aylarında oldukça hareketli bir seyir izleyen Borsa, yıl içinde 5 ay boyunca gerilerken, toplam 7 ayı artışla tamamladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!