19 firma 23 proje için teşvik aldı... Süper teşvik paketinin detayları belli oldu

09.04.2018 - 16:23 | Son Güncelleme :
19 firma 23 proje için teşvik aldı... Süper teşvik paketinin detayları belli oldu | Genel Haberler

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve teşvik belgesi dağıtım töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle açıklandı. Törende 19 firma 23 proje için düzenlenen teşvik detaylarından bahsedildi.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve teşvik belgesi dağıtım töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle gerçekleştirdi.Törende, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve 2017'de hazırlıkları tamamlanan yatırımlara teşvik belgesi dağıtımı yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Süper Teşvik' paketi için düzenlenen törendeki konuşmasında açıklamalarda bulundu. 

Haberin Devamı

İŞTE ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN SATIŞ BAŞLARI: 

Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu 23 proje, sıradan bir hadiseymiş gibi görülüyor. Bu 23 projenin 135 milyar TL yatırım bedeli olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 34 bin doğrudan, 134 bin de dolaylı istihdam ortaya çıkacak.

Birileri şunu söylüyorlar: Fazla büyüme iyi değildir. Niye? Kıskançlık başka bir şey değil. Büyümü olmadıktan sonra ne işe yarar? Büyüme oranı ne kadar artarsa o kadar güçlü olursunuz. İşin aslı bu… Çalışanlarımızın milli gelirden aldıkları pay 2002’de yüzde 5 iken geçtiğimiz yıl yüzde 30’a çıktı.

Türkiye sadece büyümüyor bu büyüme ile ortaya çıkan gelirin adil bir şekilde paylaşımını da sağlıyor. Burada hemen bir sinyal vereyim. Doğuyu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır. Buraları ihmal etmeyin. Nevruz sebebiyle 163 bin turist geldi. Doluluk oranı yüzde 90’a çıktı. Oradaki alt yapıyı hemen yapmamız lazım. İran’dan oraya turistler geldiği zaman özellikle bu nevruz kutlamalarını yapabilsinler.

"FAİZ DÜŞMEDİKÇE YATIRIM OLMAZ"

FAİZ konusunda hepiniz dertlisiniz biliyorum. Yüksek faizle yatırım yapılabilir mi? Faizler düşmedikçe yatırım olmaz. Geçmişte örneği görülmemiş uygulamalara yeni teşviklere ihtiyaç var. Teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti getirilebiliyor.

Haberin Devamı

Teşvik belgesi sahiplerine yatırım tutarının yarısı kadar kurumlar vergisi indirimi yapılacak. Şimdi akdimizi yapmamız lazım. Türkiye’nin gerçek gündemi budur. Asıl yön vermemiz gereken konular bunlardır.

"BİZ NE YAPTIĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Kim polemik yapıyorsa heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek sözü yoktur. Söyleyecek sözü olmayanın, affedersiniz, ağzının kanalizasyon borusuna dönemsi kaçınılmaz hale geliyor. Her kim, ülkemizin asli meselelerini bir kenara bırakıp milletimizi dedikoduyla, iftirayla meşgul ediyorsa, bilin ki onun heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek bir sözü yoktur.

Ekonomimizdeki en büyük sorunlardan biri cari açık…

Ekonomimizle ilgili değerlendirme yapan herkesin önümüze koyduğu bu sorunu çözmenin yolu da teknoloji ve sermeye konusunda yeni yaklaşımlar geliştirmekten geçiyor. Akkuyu’nun temelini attık. Cebimizden para çıkmıyor. 23 milyar dolarlık bir yatırım. Enerjimizin yüzde 10’nu buradan temin etmiş olacağız. Birileri bundan rahatsız oluyor. Mühendislerimiz şimdi Rusya2da yetiştiriliyor. 3500 istihdam, inşaat hızlandığında 10 bine ulaşacak. Bütün bunlar Türkiye’nin nereye gittiğini göstertiyor.

S-400 diyoruz birileri rahatsız oluyor. Türkiye kendi kaderini kendi belirleyecek. Bu kadere ortak paydalar buluyorsa bundan kimse rahatsız olmasın. S-400’de burada kredi gayet uygun bir faiz oranıyla veriliyor ve biz bu adımı atıyoruz. Yüzde 3 faiz oranıyla biz bu krediyi alıyorsan ben bir icazet mi alacağım? Biz başarılı bir tüccarsak, başarılı bir siyasetçiysek nereden uygunsa alır bu adımı atarız. Cari açık sorunun kökten çözme irademizi ortaya koyduğumuza inanıyorum. Ömründe hiç kurmamış, beş koyun gütmemiş, aldığı koyunları da kaybetmiş, çalışmamış çalıştırmamış, üretmemiş, böyle birilerine bunları anlatmak beyhude bir çabadır. Bizden size takoz olmaz, bizden size önünüzdeki takozların temizlenmesi olur. Bizim yapacağımız bu.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım, törendeki konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye günden güne artan bir güce sahip oluyor. Dün Yusuf Ünsal'a uygulanan davranışa şahit olduk. Dün Cumhurbaşkanımız Yusuf'u aradı ve asil davranışından tebrik etti. Alman polisini şiddetle kınıyor, ölümüne Erdoğan diyen kardeşimizin gözlerinden öpüyorum. Memleketi sevmek işte budur. Proje bazlı teşvik sisteminin tanıtımı için buradayız. Bu teşvik sisteminin özelliği ülkemize yüksek ve orta ölçekle katma değerli ürünler sağlayacak cari açığımızı kapatmaya destek olacak alanlara özel teşvik vermek. Dolayısıyla bugün törenini icra ettiğimiz bu teşvik sistemi sektörel ve firma bazında katma değeri yüksek yatırımları ilgilendiriyor. Toplam büyüklük 135 milyon, yararlanan proje sayısı 23.

Türkiye'yi yatırım üssü bir ülke haline getirmek için gece gündüz çalıştık. Özel sektör 800 milyar üzerinde Türkiye'de yatırım yapıyor. Devlet 125 milyar yatırım yapıyor. 15 yılda nereden nereye geldiğimizi gösteren en güzel rakamlar bunlar. Türkiye özel sektör eliyle kalkınmasını sağlıyor. 2002'de 2003'te ifade ettiğimiz bir hedef var. O gün bugün bu kararlılık içinde çalışıyoruz. Siz değerli yatırımcılarımızın görüşleri önerileri destekleri yol gösterici oldu. 

"10 MİLYON VATANDAŞIMIZA İSTİHDAM SAĞLADIK"

Türkiye'nin bugün yatırım çeken ülkelerden biri olmasını hep birlikte başardık. Milli gelirimizi 851 milyar dolara çıkardığımız gibi... 10 milyon vatandaşımıza istihdam sağladık. Karamsar senaryo üretenleri heveslerini kursaklarında bıraktık. Türkiye düşmanların bütün beklentilerini boşa çıkardı. Emperyal görüşler ve örgütlerini yerle bir ettik. Türkiye bugün kararlılıkla geleceğe yürüyor. Bütün makroekonomik göstergelerde tarihi denebilecek göstergeleri sağladı. 1993-2002 yılları arasında Türkiye yılda sadece 2.6 büyüme başarmışken, 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5.8 oranında büyümeyi sağlamıştır. 2017'de elde ettiğimiz 7.4'lük büyümenin 2.3 puanı yatırım ve ihracattan geliyor. Bu tablo da gösteriyor ki, Türkiye yatırıma ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir. Bu büyüme inşallah önümüzdeki yıllarda da aynen devam edecektir.

Geçen 16 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından ülkemiz 191 milyar doların üzerine çıkmıştır. Yani 80 yılda yapılanın 12 katını 16 yıl gibi kısa sürede başarmıştır. Bu gerçeği herkesin görmesini istiyorum. 2017 yatırımlarda yüzde 81 oranında artış yakalandı. Şimdi hedefimiz ulaştığımız bu rekor seviyeyi teknolojik değişim hamlesiyle taçlandırmak.

İŞTE PROJE BAZLI YATIRIM VE TEŞVİK SİSTEMİNİN DETAYLARI

"Sanayi alanında yaşanan ve endüstri 4.0 olarak adlandırılan dönüşüm süreci, ihracatçılarımızı yeniden şekillendirecek. Biz de Türkiye olarak bu süreci ıskalamamak niyetindeyiz. Teknolojik gelişme ile birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak, ticaret açığını da azaltılmış olacak. İleri teknoloji hedefi ile attığımız en cesur adımlardan biri "Proje Bazlı Yatırım ve Teşvik Sistemi"dir.

Bu pakette birçok yenilikler var, bu paket 135 milyar TL yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan, 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyarın üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağlanan katkının dışında en büyük meselemiz olan cari açığımızı da 19 milyar dolar azaltacak bir proje paketinden bahsediyoruz. Böylece 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak. Gümrük vergisinde istisna getiriyoruz. Makine teçhizata KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV ilavesi, kurumlar vergisi indirimi ya da 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren desteği sağlıyoruz. Keza, enerji desteği, sermaye katkı ve telsiz yatırım yeri tahsisi, istihdamın korunması gibi hayati öneme sahip destekleri de paket ile birlikte sağlıyoruz.

Yıllık bazda 160 milyar dolar seviyesine geldik. Bu yıl orta vadeli hedefimiz üzerinden 169 milyar üzerinden bir hedefe ulaşacağız. Algı operasyonlarına kara kampanyalarına rağmen büyümeye gelişmeye devam ediyoruz. Ülkemiz ve ekonomimiz üzerinde yapılan algı operasyonlarına rağmen, Türkiye büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

2018 yılı 2017'den aşağı olmayacak, yatırım ve ihracatlarla devam edeceğimiz bir yıl olacak. 2019'u milletimiz ile birlikte atılım yılı haline getireceğiz. Eximbank'ı da ihracatta daha etkin kullanmaya başladık. Yüzde 25'ine destek veriyor. Dünyada Eximbank olarak ihracata destek veren ikinci ülke konumuna geldik. Daha da güçlendiriyor ve ihracatımızı daha fazla destekliyoruz."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, törendeki konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:

"Bugün, ekonomi denildiğinde birçok yerde borsa, kur, inen çıkan hisseler ve Amerikan Merkez Bankası'nın kararları tartışılıyor. Kaplumbağa ancak kafasını kabuğundan çıkarırsa yol alabilir bu da ekonomide yatırımdır.

Neden proje bazlı teşvik sistemi dedik? Türkiye'de yüksek ve orta yüksek teknolojiler yeterince yapılamamış ve sonuç olarak cari açık vermişiz. Bu kısır döngüyü kırmak için bugün buradayız. Bugün dünya her alanda bir teknoloji devrimi yaşıyor.

Sayın Cumhurbaşkanım, Uygulamadaki teşvik sistemimizde yıllık ortalama teşvik ettiğimiz yatırım tutarı 97 milyar iken, proje bazlı teşvik sisteminde sadece 6 ayda 165 milyar TL dev yatırımı destekliyoruz. İlk programımızda 95 milyar TL idi, ikinci programda 115 milyar TL idi üçüncü programda 135 milyar TL'ye çıktı. Yıl sonuna doğru başka bir rekora da ulaşmış olacağız desteklerinizle."

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 Sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 80 inci maddesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” ne ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9495 sayılı “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar” kapsamında uygulanmaktadır. Söz konusu destek sistemi ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, asgari 100 milyon $ tutarındaki, ülkemizin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümünü sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar proje bazlı olarak desteklenmektedir.

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER

Yukarıda belirtilen amaçlara uygun olduğu tespit edilen ve proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen yatırım projelerine nitelik ve ihtiyaçları doğrultusunda çok çeşitli destek alternatifleri sunuluyor. Bu kapsamda yatırımcılar;

• Vergisel Destekler ( Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, Bina inşaat harcamaları için KDV İadesi, Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası), 
• İstihdam Destekleri (10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Nitelikli Personel Desteği) 
• Finansal Destekler (Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya Kâr Payı Desteği, Sermaye Katkısı, 10 yıla kadar Enerji Desteği), 
• Yatırım Yeri ile ilgili Destekler (Yatırım Yeri Tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, Altyapı Desteği),
• Diğer Destekler (Kamu Alım Garantisi ve ile İzin, Ruhsat, Tahsis, Lisans ve Tescillerde Kolaylık Getirilmesi) desteklerinden bir veya birden fazlasından yararlanabilecekler.

 

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.