13 şirket hisseleriyle ’keriz silkeleme’ yapmışlar

Güncelleme Tarihi:

13 şirket hisseleriyle ’keriz silkeleme’ yapmışlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2006 09:043dk okuma

İMKB Başkanı Osman Birsen, gözaltına alınan borsacıların ’keriz silkeleme oyunu’ için 13 şirketin hisseleriyle işlem yaptıklarını açıkladı

Haberin Devamı

İMKB Başkanı Osman Birsen, gözaltına alınan borsacıların ’keriz silkeleme oyunu’ için 13 şirketin hisseleriyle işlem yaptıklarını açıkladı. Birsen, bu şirketlerin piyasa ve işlem değerleri içindeki payının yüzde 5-6’lar olduğunu açıkladı. Birsen, gözaltına alınan isimler için ise Bir kısmı zaten bilinen ve haklarında tahkikat yapılan kişiler dedi.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, gözaltına alınan borsa oyuncularının ’keriz silkeleme oyunu’nun 13 şirketi kapsadığını belirterek, bu şirketlerin toplam piyasa değerleri içindeki payının binde 5, işlem hacmi içindeki payının ise binde 6 dolayında olduğunu açıkladı. Birsen, bu nedenle operasyonun piyasaya etkilerinin sınırlı olacağını söyledi. İnceleme kapsamındaki şirketlerin bu aşamada isimlerinin verilmesinin doğru olmayacağını söyleyen Birsen, gözaltına alınan isimlerin ise zaten geçmiş zamanlarda borsanın elektronik gözetim sistemi tarafından şüpheli bulunarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bildirilen kişiler olduğunu vurguladı.

SİSTEM YAKALIYOR

Manipülasyon işleminin geçmiş dönemlere ait olduğunu belirten Osman Birsen, gözaltına alınan ve SPK tarafından işlem yasağı konmuş kişilerle ilgili olarak şunları söyledi: Gözaltına alınanların bir kısmı zaten bilinen ve haklarında tahkikat yapılan kişilerdi. Daha önce borsamızın elektronik gözetim sistemi tarafından şüpheli bulunup SPK’ya bildirdiğimiz kişiler oldukları anlaşılıyor. Yani, olayları da daha önce tespit edilmiş. Bağlantılar ve uzantılar hakkında inceleme gerekiyor ve iş buraya geldi. Sonuç o ki; bu tür işlemler gözetim sistemimize yakalanıyor. Bu da tesellisi. Her alanda olduğu gibi bizim tarafımızda da bu tür suçlar işlenebilmektedir. Önemli olan bununla mücadele eden bir sistemin halihazırda kurulmuş ve işliyor olması. Tabii, hukuki prosedürler zaman almakla birlikte şimdi daha da güçlendirilmiş bir biçimde devam edecek. Bu da bir mesaj. Bu tür insanlara ve bunların kullanabildikleri insanlara bu tür davranışlardan kaçınmaları için bir uyarı oluyor.

SON 6 AYDA PAY BİNDE 1
 
Manipülasyona konu olan 13 şirketin 30 Haziran 2006 tarihi itibariyle İMKB içindeki paylarını çıkaran Birsen, bunları şöyle aktardı: İMKB’de 232.9 milyar YTL’yi bulan toplam piyasa değeri içinde bu 13 şirketin payı 1.1 milyar YTL. Bu şirketlerin borsadaki toplam şirketlerin piyasa değeri içindeki payı binde 5’i ifade ediyor. İşlem hacimlerine bakıldığında ise piyasadaki işlem hacminin binde 6’sını teşkil ediyor. Ancak son 6 aylık tahkikat döneminde ise 13 şirketin işlem hacminin binde 1’e gerilediği görülüyor.

ETKİSİ SINIRLI OLUR

Birsen, bu şirketlerin İMKB’deki payının iyice düştüğünü ve son zamanlarda bu şirketlerle ilgili önemli aktivitenin görünmediğini söyledi. Birsen, Bu nedenle piyasaya etkilerinin sınırlı olacağını bekliyoruz. Özellikle bu tür işlemler, küçük şirketlerde yoğunlaşıyor ve küçük halka açıklıklarla ilişkilendiriliyor. O nedenle iki yıl önce bir karar aldık ve daha büyük şirketleri kabul ediyoruz. Bir sınır koyduk ve aşağı yukarı 50 milyon doların altındaki bir şirket gelemiyor borsamıza. Bu itibarla ileriye doğru bu tür olayların payının daha da azalacağını ümit ediyoruz diye konuştu. Birsen, bu gelişmenin yabancı yatırımcıyı etkileyip etkilemeyeceği konusunda ise, Bu şirketler yabancıların yatırım yaptıkları alanda bulunmuyor; o yüzden yabancı yatırımcının korkuya kapılacak bir durumu yok dedi.

’Keriz silkeleme’ nasıl gerçekleşiyor

Oluşturulan ekip kendi arasında dört gruba ayrılarak, borsada işlem gören bazı şirketlerin hisseleri üzerinde manipülasyon yapıyor.

İlk grup, borsada işlem yapabilmek için para topluyor.

İkinci grup manipülasyon yapılacak olan şirketlerle anlaşma yoluna gidiyor.

Üçüncü grup hisse alım satımlarını gerçekleştiriyor.

Dördüncü grup ise piyasada bu hisse senedinin çok daha iyi fiyatlara geleceği şeklinde, bazı gazeteciler aracılığıyla söylentiler çıkartarak, yatırımcıları ilgili hisse senetlerine yönlendiriyor.

Ümidimiz bu kadarla sınırlı kalması

OSMAN Birsen, kim olursa olsun suç işleyenlerin kanun karşısında hesap verileceğini dile getiren Birsen, Ümidimiz bu operasyonun daha önce tespit edilen ve bildirilen kişilerle sınırlı kalması yönünde diyerek, halen incelemenin devam ettiğini ve sonucun ne olacağının bilinmediğini vurguladı. Osman Birsen, 13 şirketin hisse senetlerinin kottan çıkarılmasının (borsa dışına çıkarılması) gündeme gelip gelmeyeceği konusunda ise, Bu şirketlerin kota alınması ve çıkarılması ile ilgili kriterler var. Bu olaylarla kottan çıkarılma ya da alımla ile arasında ilişki yok. Ama başka bir tespit bulunursa kararı veririz. Ama şu anda böyle bir şey yok dedi.


Esra SAHİCİ / HÜRRİYET

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!