Zeybekci: İhracat rakamları 36 ayın zirvesinde

03.04.2017 - 08:35 | Son Güncelleme :
Zeybekci: İhracat rakamları 36 ayın zirvesinde | Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Mart döneminde elde ettiğimiz bu ihracat gerçekleşmesi, son 36 aydan bu yana gözlemlediğimiz en yüksek aylık ihracat" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, mart ayı geçici idari dış ticaret verilerini değerlendirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici idari veriler ışığında, mart ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,7 gibi ciddi bir yükseliş sergileyerek 14,5 milyar dolara ulaşırken, ithalatın yüzde 7 artarak 19 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Zeybekci, bu dönemde dış ticaret açığının ise yüzde 10 azalarak 4,5 milyar dolara gerilediğini belirtti. Zeybekci, "Mart döneminde elde ettiğimiz bu ihracat gerçekleşmesi, son 36 aydan bu yana gözlemlediğimiz en yüksek aylık ihracat anlamına geliyor. Başka bir ifadeyle ihracatçılarımız, 2014 Mart ayından sonra tek bir ay içerisinde gerçekleştirilen en yüksek ihracat rakamına bu ay erişmiştir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Geçen yılın aynı döneminde yüzde 71,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, bu yıl mart ayı itibariyle yüzde 76,3 düzeyine yükseldiğine dikkati çeken Zeybekci, serbest bölgelerden yapılan ticaret, bavul ticareti ve hizmet ticareti verileri de hesaba dahil edildiğinde, 2016 itibaıyla yüzde 88 olan bu oranın, 2017 için ihracattaki artışla birlikte yüzde 90-91 seviyelerinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Bakan Zeybekci, yılın ilk çeyreğinde ise ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,29 artış göstererek 37,9 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 7,73 artarak 50,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı. Zeybekci, geçen yılın söz konusu döneminde yüzde 74,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranın da bu yılın ilk 3 ayında yüzde 75,2 seviyesine çıktığını kaydetti.

Haberin Devamı

Geçen yılın son 2 ayında ihracatta yüzde 9,5 ve yüzde 8,8 gibi dikkat çekici senelik artışlar gerçekleştiğine işaret eden Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ivme, 2017de da ihracatımızda ciddi bir sıçrayışın kaydedileceğini ve seferberlik yılı ilan ettiğimiz bu dönemde ihracatta önemli artışlar elde edeceğimize yönelik beklentimizi güçlendirmektedir. Nitekim 2017nin ilk çeyreği itibarıyla elde ettiğimiz yüzde 9’un üzerindeki artış, ülkemizin her türlü risk unsuruna karşı yıl boyunca daha fazla ihracat ve daha fazla üretimle yolumuza devam edeceğini göstermektedir. İhracatımızdaki artışla birlikte, 2017’nin ilk çeyreğinde dış ticaretin büyümeye katkısının pozitife dönmesini ve bu pozitif ivmeyi tüm yıla taşımasını öngörüyoruz."

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN DÜZENLEME YAPILDI

Zeybekci, bakanlık olarak ihracatçıların her zaman yanında olduklarını vurgulayarak, geçen yıl ihracatçılar tarafından dile getirilen birçok sorunun çözümü için düzenleme yapıldığını belirtti.

Bu yıl dünya ticaretinde yaşanan hareketlilik, genele yönelik pozitif beklentiler ve özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanmanın, başta otomotiv olmak üzere pek çok sektörde ihracatı desteklediğini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"İlk çeyrek itibarıyla Almanya ve İngiltere gibi AB ülkelerinin yanında Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak gibi yakın coğrafyamızdaki ülkelerin en fazla ihracat yaptığımız pazarlar arasında olduğunu görüyoruz. Tabii bizler de Ekonomi Bakanlığı olarak yürürlükte olan destek mekanizmalarımızı daha da etkin kılarken, günün rekabet koşullarının gerektirdiği surette yeni mekanizmalar da kurgulayarak bu ilerleyişin tam ortasında yer almayı sürdüreceğiz.

Mevcut desteklerin etkinliklerini artırmaya dönük çalışmalarımızı hızlandırırken, finansman, markalaşma, tedarik zincirlerine yerleşme, e-ticaret gibi yükselen trendlere uyum sağlama ve inovasyon yoğun bir ihracat portföyüne erişme gibi maksatlarla 2016 yılında başladığımız çalışmalarımızı bu yıl da ara vermeden sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

İlerleyeceğimiz yol bellidir: Küresel ticarette kuralları belirleyen etken bir Türkiye için daha fazla pazarda daha rekabetçi ürünlerle yer almak. Bu bağlamda yılın ilk çeyreğinde bizlere ümit verici bir ihracat tablosu çizen ihracat camiasının tüm bireylerine derin şükranlarımı sunarım.​"


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6182 Değişim: 0,44%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0585
Açılış: 32,4917
34,7476 Değişim: 0,04%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,1351
Açılış: 34,7321
2.508,92 Değişim: 0,98%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.