Yıl sonu enflasyon ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Yıl sonu enflasyon ne olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 14:32

TÜFE'de ağustos ayında yüzde 0.15 düşüş beklenirken, yıl sonu beklentisi yüzde 8 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Ağustos ayında medyan bazında 0.15 düşüş beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8 ile bir önceki ankete göre değişim göstermedi.

Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.4 düşüş ile 0.3 artış bandında yer alırken, yıl sonu TÜFE beklentileri ise yüzde 7.50-8.60 aralığında bulunuyor.

Enflasyonun uzun bir süredir çift haneye yakın seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle yıllık enflasyon Nisan'da yüzde yüzde 6.57'ye düşerek üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Tüketici fiyatları enflasyonu bu düşüşün ardından yönünü yukarı çevirerek Ramazan nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artış sonucu Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7.64'e, Temmuz'da ise tütün fiyatlarına yapılan zammın da etkisiyle yüzde 8.79'a yükselmişti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası kısa süre önce açıkladığı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.5 seviyesinde sabit bırakmıştı. Bu hafta açıklanan Ağustos ayına ilişkin PPK özetlerinde ise enflasyonla ilgili şu görüşe yer verildi:

"Geçtiğimiz iki ayda tüketici enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatlarına bağlı olarak belirgin olarak yükselmiştir. Buna ek olarak Temmuz ayında tütün ürünleri fiyatlarında da yüksek bir artış kaydedilmiştir. Bu artışın etkisi, daha sınırlı olmakla birlikte, Ağustos ayında da hissedilecektir. Kurul son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü bir düzeltme yapabileceğini öngörmektedir. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir."

Diğer yandan TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendirilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Ağustos'ta yüzde 0.6 gerilediğini açıkladı.

İstanbul'da Ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0.14 azalırken, gıda harcamaları grubu yüzde 1.23 arttı.

Haberin Devamı

TÜİK Ağustos ayı enflasyon verilerini 5 Eylül'de saat 10.00'da açıklayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!