Yellen: Ekonomik büyüme devam edecek

14.07.2017 - 08:30 | Son Güncelleme :
Yellen: Ekonomik büyüme devam edecek | Ekonomi Haberleri

Fed Başkanı Yellen, "Şu anda ekonomik büyümenin yakın zamanda durabileceğine dair hiçbir ibare görmüyorum. Büyümenin devam edeceğine yönelik makul güvene sahibim” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ülke ekonomisinin büyümeye devam edeceğini belirterek “Daha önceki genişleme dönemlerini izleyen ekonomik resesyonlar, enflasyonun kabul edilemez seviyelere yükselmesinden kaynaklandı. Şu anda çok farklı bir durumla karşı karşıyayız.” dedi.

Yellen, ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nde düzenlenen oturuma katılarak senatörlerin sorularını yanıtladı. 

Haberin Devamı

Yellen, enflasyon baskılarının son aylarda zayıflamasının nedenlerine yönelik bir soru üzerine, kablosuz telefon hizmetleri ve reçeteli ilaçlar gibi bazı ürünlerin fiyatlarındaki bir kerelik gerilemenin enflasyondaki düşüşte önemli rol oynadığını aktardı. 

##$HABER_1439575$##

Öte yandan, dolar ve küresel ekonomideki gelişmelerin enflasyondaki düşüşe etkisi olmadığını vurgulayan Yellen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Temel enflasyon eğiliminin yüzde 2'nin çok altına düştüğü görüşüne varmak bence prematüre bir davranış olur. Verileri yakından izliyoruz ve ben böyle bir sonuca varmadım. Enflasyona yönelik risklerin çift yönlü olduğunu düşünüyorum. Bir tarafta, son birkaç aydır zayıf enflasyon rakamları görüyoruz. Diğer tarafta, çok sıkı bir işgücü piyasasına sahibiz ve istihdam güçlenmeye devam ediyor. Bu, enflasyon baskılarının ekonomideki gevşeklik azaldıkça gecikmeli de olsa güçleneceğine işaret ediyor” 

Yellen, Fed yetkililerinin enflasyona yönelik görüşlerinin değişmesi durumunda faiz politikasının yeni beklentilere göre ayarlanacağını ifade etti.

“BÜYÜMENİN DURMASINI BEKLEMİYORUM”

Bir başka senatörün uzun süredir ılımlı büyüyen ülke ekonomisinin direncini sorgulaması üzerine Yellen, “Büyümenin sırf uzun süredir devam ettiği için durabileceğine inanmıyorum. Ekonomiyi etkileyen şoklar ortaya çıkabilir, negatif bir şok büyümeyi durdurabilir. Fakat ben şu anda ekonomik büyümenin yakın zamanda durabileceğine dair hiçbir ibare görmüyorum. Büyümenin devam edeceğine yönelik makul güvene sahibim.” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Yellen, ayrıca düşük enflasyonun büyüme için önemli bir risk oluşturmadığını vurgulayarak “Daha önceki genişleme dönemlerini izleyen ekonomik resesyonlar, enflasyonun kabul edilemez seviyelere yükselmesinden kaynaklandı. Şu anda çok farklı bir durumla karşı karşıyayız.” diye konuştu.

Yellen, geçtiğimiz günlerde “Bir yaşam süresince finansal kriz beklemediğine” yönelik açıklamalarıyla tam olarak neyi kastettiğinin sorulması üzerine mesajını değiştirerek, “Finansal krizden bu yana finansal sistemi güçlendirmek anlamında çok yol katettiğimize inanıyorum. Ancak yeni bir finansal kriz yaşanmayacağından hiçbir zaman emin olamayacağımızı düşünüyorum.” dedi.

“BİLANÇOYU FİNANSAL PİYASALARI ETKİLEMEDEN KÜÇÜLTECEĞİZ”

Fed’in 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu yavaş, kademeli ve öngörülebilir bir yolla azaltmayı planladığını vurgulayan Yellen, “Bilançoyu finansal piyasaları etkilemeden küçültmek için gerekeni yapacağız.” dedi. 

Yellen, küçültme sürecini sonlandırmak için ulaşmak istedikleri belirli bir bilanço seviyesi bulunmamasına karşın bilançonun finansal kriz öncesindeki 1 trilyon dolar civarına gerilemesini kesinlikle beklemediğini kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,4997 Değişim: 0,27%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5242
Açılış: 32,411
34,5662 Değişim: 0,21%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.501,22 Değişim: 0,73%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.506,73
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.